Arvet efter Olof Palme

10 mars 2011 16:13 | Mat & dryck, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

I går var jag alltså i Eskilstuna, i Munktell Science Park, för ett samtal inför stor publik om Olof Palme. Övriga medverkande i ett ganska fritt samtal om Olof Palmes liv och politiska gärning, med Stig Hansén som påläst samtalsledare, var Henrik Berggren och Göran Greider, båda aktuella med var sin bok om Olof Palme. Jag har förstås läst de båda andra inledarnas böcker (och många andra i genren – kolla själva under Kulturspegeln, Politik) men har också ett försteg framför de båda andra: Jag träffade Palme tidigt och arbetade på Socialdemokratiska partistyrelsen, 68an kallad, under hela palmeeran, var bland annat huvudsekreterare i den av Palme ledda programkommissionen inför 1975 års programrevision. De här kunskaperna bidrog jag också med i vårt samtal.

Folket och Eskilstuna-Kuriren har båda i dag jättestora artiklar – bilder och text – om vårt palmeseminarium. Eskilstuna-Kurirens artikel finns inte allmänt tillgänglig på nätet, men Folkets artikel ”Han var både visionär och moralist”, över nästan ett helt uppslag, kan du hitta här.

Naturligtvis innehöll samtalet, utan att bli kontrafaktiskt, också reflektioner över vad i arvet efter Olof Palme som lever – eller borde leva – även i dag. Att döma av applåder och kommentarer från de många som kom fram efteråt blev det här ett uppskattat möte, kanske också en liten push för att återupprätta socialdemokratins lite vacklande självförtroende.

När vi efteråt blev bjudna på en sen middag, där jag satt bredvid en av arrangörerna, min estnsike landsman Alar Kuutmann, kom vi också allihop mycket snart att, sins emellan och med de lokala ABF-företrädarna, diskutera socialdemokratins då ännu inte lösta partiledarfråga.

När jag kom hem till Uppsala i dag, var den frågan avgjord, på ett bra sätt tycker jag. Både den nye partiordföranden, Håkan Juholt, och den nya partisekreteraren, Carin Jämtin, hör hemma i den partitradition, som vi förknippar med Olof Palme.

Pressgrodor

10 mars 2011 14:42 | Citat, Varia | Kommentering avstängd

hittade via Journalisten nummer 3 2011:

Grisen kan ha slaktats levande

Rubrik i GT.SE

”På onsdag avgörs spritstafetten.”

DN.SE om sprintstafetten i skid-VM

”-Kol, morötter, potatis och mycket kött äter vi i Polen och så äter vi sallad till allt, säger hon och hackar raskt ner kolsallad, paprika, gurka och majs i en skål.”

Polskan Edyta enligt Blekinge Läns Tidning

USA rättar mun efter magsäck

Metro om det amerikanska budgetunderskottet

Urskiljningslöst våld mot Libyens demonstranter

Rubrik i Upsala Nya Tidning

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^