Stor valframgång för de estniska socialdemokraterna

7 mars 2011 12:05 | Politik | Kommentering avstängd

Det nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) kommer att fortsätta att leda den estniska regeringen: partiet fick 28,6 procent och 33 mandat (mot 27,8 procent och 31 mandat 2007). Sannolikt får det fortsatt stöd av den konservativa valkoalitionen Isamaa ja Res Publika liit (Fäderneslandet och Res Publika), som fick 20,5 procent och 23 mandat (17,5 procent och 19 mandat 2007). Tillsammans får de majoritet i det estniska parlamentet.

Valets stora förlorare är det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet), som förr tävlade med Reformierakond om att vara största parti men nu är nere på 23,3 procent och 26 mandat (26,1 procent och 29 mandat 2007). Partiets ledare, Edgar Savisaar, har i valrörelsen inte kunnat värja sig mot anklagelser om att ha tagit emot stöd från Ryssland, och då hjälper det inte att hans parti fortfarande är stort bland Estlands ryssar.

För valets skräll står dock Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond. SDE får ett nästan fördubblat antal mandat, 19 (mot 9 2007), i röster 17,1 procent (mot 10,6 2007). Uppenbarligen har partiets nye ledare, Sven Mikser, gått hem hos väljarna, så också partiets löften till barnfamiljerna i dessa kristider.

Mikser var förr, liksom några andra av socialdemokraternas ledande personer, riksdagsledamot för Keskerakond, och det är inte osannolikt att SDE nu har börjat göra inbrytningar i Centerpartiets väljarkår. En gallup före valet visade till exempel att Socialdemokraterna nu är näst största parti bland Estlands ryssar.

Krossat i valet blev resterna av landsbygdspartiet Rahvaliit (Folkunionen), som bara fick 2,8 procent och 0 mandat. Rahvaliit, som framför allt var de gamla kolchosböndernas parti, är ett mitten-vänsterparti, som Socialdemokraterna länge förde sammanslagningssamtal med. När en majoritet på Rahvaliits kongress sa nej till samgående, lämnade stora delar av partiets ledning och riksdagsgrupp sitt gamla parti och anslöt sig till Socialdemokraterna, och det här är med all sannolikhet en av förklaringarna till SDEs stora valframgång. Rahvaliit finns förstås kvar ute på landsbygden och kommer kanske att fortleva ännu en tid och bli representerat i kommunalvalen, men det skulle heller inte förvåna om överströmningen till Socialdemokraterna fortsätter.

Ut ur parlamentet åkte också Estlands gröna, Rohelised, som den här gången fick 3,8 procent.

Med blott fyra partier i riksdagen, Riigikogu, måste man säga att det estniska parlamentet har en mycket stabil sammansättning.

Intresset riktas nu närmast mot vad som ska hända med Keskerakond, Centerpartiet. Redan har det funnits mediaspekulationer om att partiets nestor, den förre folkfrontsledaren Edgar Savisaar ska tvingas lämna ledarskapet för det parti han har byggt upp. Vad som i så fall sker med partiet är svårt att sia om. Om det inte får någon ny ledare med tillräcklig karisma, skulle det inte förvåna mig om överströmningen till Socialdemokraterna fortsatte. Det naturliga vore ju också om SDE blev det dominerande vänster-centerpartiet även i Estland.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^