Ungdomsroman från en annan tid
13 augusti 2009 16:43 | Barnkultur | Kommentering avstängdLisa Tetzners ”roman om unga människor” ”Om jag vore vacker” (översättning Arne Holmström, Tiden) utkom 1958, samma år som jag tog studenten; under den här perioden av mitt liv var jag sysselsatt med att läsa helt andra saker än ungdomsromaner. Men eftersom jag har Tetzner som en av mina favoriter bland barn- och ungdomsboksförfattare, har jag nu köpt den på Tradera och sen läst den.
”Om jag vore vacker” är inte någon av Tetzners politiska och samhällsanalyserande böcker. Dock är den, trots att den handlar om ung kärlek, skriven i en realistisk ton och innehåller dessutom ett element av ond bråd död.
Bokens unga par är Lore Marti och Gaudenz Bass, av allt att döma ett blivande äkta par. In i deras liv, av en tillfällighet och som en lockelse för Gaudenz, kommer Susann Diebold – hon hamnar i egenskap av reseledare för ett gäng amerikanska collegeflickor på rundresa i Europa, i det här fallet i Lugano i Schweiz, på det hotell Lores mor driver.
Dit kommer också Gaudenz, som efter ett slags mental kortslutning, har lämnat sin sluttentamen i Basel, och så uppstår ett drama kring undertryckt sanning, också ett triangeldrama, där Lore inte känner sig vacker jämfört med den charmerande Susann, vars dragningskraft lockar Gaudenz.
När så Susann drunknar i en tillfälligt strid flodmynning, blir denna ungdomsromans brännande fråga, till slut också ställd inför rätta av en åklagare: Har Lore, aktivt eller genom underlåtenhet, förorsakat Lores död?
Det visar sig så småningom att Susann, en trots sitt vackra utseende tragisk person, av allt att döma har valt att ta sitt eget liv.
Allt det här är en historia, fascinerande nog. Men jag kan inte hjälpa att jag förundras mer över något annat, något som saknas.
Bokens ungdomar är skildrade som moderna människor. De har utbildning och kan språk. De röker. De går på restaurang. Det ordnas dans för de unga amerikanskorna med unga italienska schweizare som kavaljerer.
Ändå aldrig ett ord om sex. Det finns små antydningar, mer som en kittling, i form av någon alltför lång bortovaro, men några sexuella relationer förekommer det då rakt inte.
Tetzners ungdomsroman, i sitt tyskspråkiga original, ”Wenn ich schön wäre”, utkom 1956, året då ”Rock Around the Clock” drabbade till exempel Sverige. Som relationsskildring är ”Om jag vore vacker” i flera avseenden utmärkt. Tetzner har dessutom, trots sin egen relativt höga ålder (hon var född 1894 och dog 1963, för övrigt i just Lugano), bemödat sig om att skildra moderna unga människor, alltså människor som själva var unga när boken kom till. Var alltså ungdomar i det dåtida Schweiz, i vart fall i det italienskpräglade och katolska Lugano, så annorlunda jämfört med de unga människor som jag minns från mitt eget Sundsvall i mitten av 1950-talet? Eller var Lisa Tetzner själv präglad av ytterligare en annan tid, den då hon själv var i sina romanfigurers ålder?
PS till jämtindebatten
13 augusti 2009 10:47 | Politik | 21 kommentarerDagens Nyheters ledaravdelning har äntligen (13 augusti 2009) upptäckt att den debatt om friskolorna, som Carin Jämtin startade på DN.Debatt, fick högre puls, när den fördes över till bloggosfären. I sin ledarkommentar, ”Friskolor: Nyttig S-strid”, citerar Malin Siwe både Robert Noord och mig, Noord och även Kjell-Olof Feldt med gillande.
Socialliberaler i alla partier, förenen eder!
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^