Kamp om apoteksmarknaden

25 augusti 2009 13:28 | Politik | 5 kommentarer

Än är det inte klart hos vilka nya ägare de apotekskluster (ett större antal apotek av olika storlekar), som alliansregeringen har beslutat sälja, till slut hamnar.

Ett intressant bud i de pågående förhandlingarna kommer från Coop i samarbete med finländska Oriola-KD. Oriola-KD äger redan apotekskedjor i vårt närområde och är genom Kronans Droghandel stor aktör inom svensk läkemedelsdistribution. Samarbetsavtalet mellan de här aktörerna innebär att man, utöver att köpa ett förhoppningsvis stort antal befintliga apotek, dessutom ska öppna nya apotek i Coop Forum-varuhusen och möjligen andra större enheter inom Coop. Coop har för sin del dessutom meddelat att man redan i höst i sina butiker hoppas kunna sälja varor ur det receptfria apotekssortimentet.

Det här har naturligtvis inte lämnat ICA någon ro. Alltså har ICA slutit ett liknande avtal med en milt talat överraskande partner: Apoteket AB. Det Apoteket AB som förblir kvar i statens ägo kan alltså efter regeringens utförsäljning av apotek expandera igen, nu i samarbete med ICA – man kan gissa att uppläggningen där blir ungefär som den inom Coop.

Frågan är väl om alla dessa nya apotek och apoteksliknande verksamheter verkligen kommer att innebära någon förbättring för konsumenterna. Risken är ju uppenbar att det här kommer att pressa upp priserna på läkemedlen – att öppna och driva nya apotek är inte precis gratis, och de nya aktörerna har knappast altruistiska motiv för att gå in på apoteksmarknaden.

Hur som helst är det tufft jobbat av Apoteket AB att inte slänga in någon handduk. På ett område kan jag också omedelbart se att samarbetet med de många stora enheterna inom ICA kan ge Apoteket AB nya fördelar: Apoteket AB har därmed chans att, trots tvångsutförsäljningarna, förblir den ledande aktören på apoteksmarknaden. Många nya försäljningskanaler kommer rimligen också att bidra till att göra nysatsningen på egna varumärken, Apoliva och Apoteket, lönsam även efter avknoppningarna. Schampoo, duschcreme, tandkräm, munskölj, tandborstar, plåster, hudkrämer, flytande tvål, sollotion och annat – nu senast Apoteket multivitamin/mineral för män respektive kvinnor samt dessutom B-active vitamintabletter att intas i dryckesform – kommer då att finnas tillgängliga också genom ICA, kan man förmoda. Inom den här varusektorn går det, i motsats till vad som gäller försäljningen av receptbelagda läkemedel, nämligen att expandera: är produkterna bra – och det är de – kan man ta marknad från de motsvarande privattillverkade märkesvaror som ICA nu säljer.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^