PS till jämtindebatten

13 augusti 2009 10:47 | Politik | 21 kommentarer

Dagens Nyheters ledaravdelning har äntligen (13 augusti 2009) upptäckt att den debatt om friskolorna, som Carin Jämtin startade på DN.Debatt, fick högre puls, när den fördes över till bloggosfären. I sin ledarkommentar, ”Friskolor: Nyttig S-strid”, citerar Malin Siwe både Robert Noord och mig, Noord och även Kjell-Olof Feldt med gillande.

Socialliberaler i alla partier, förenen eder!

21 kommentarer

  1. Ja du Enn och alla andra.

    Den dag som man börjar hylla oss på DNs ledarsidor ska man nog dra öronen åt sig

    Iofs var det DN som hjälpte in Branting i riksdagen men det var inte för att han krökte rygg för liberalerna tvärtom. Han sa så här: ”Vi tigga ej de liberalas röster och bli aldrig det liberala partiets kandidater: är det nu nog bestämt svarat?”

    Heja Branting på sin tid och heja Jämtin även om hon inte är lika vass som han var.

    Comment by Britta Sethson — 2009 08 13 11:35 #

  2. Intressant iakttagelse. Därutöver kan nog utläsas en viss oro på den liberala kanten för att frågan om vinststopp för friskolor kan bli en bra profilfråga för socialdemokratin inför nästa års val. Ty aldrig har så många (DN-ledarskribenter och krönikörer) oroats över att så få kunnat åstadkomma en sådan uppståndelse i borgerliga kretsar.

    http://www.s-info.se/silfverstrand

    Comment by Bengt Silfverstrand — 2009 08 13 14:12 #

  3. Jag noterar också att ledarsidan (Bengt Carlström)på Stockholmstidningen berömmer vår artikel på DN debatt. Och som ni, Enn och Britta, vet är Stockholmstidningen en Socialdemokratisk tidning.

    Känns bra med stöd också från Socialdemokratiska tidningar.

    Vänligen
    Robert Noord

    Comment by Robert Noord — 2009 08 13 15:29 #

  4. Till Robert Noord: Väl bekomme!

    Comment by Enn Kokk — 2009 08 13 15:33 #

  5. Jag är själv inte socialdemokrat. Men jag hoppas innerligt att ni riktiga socialdemokrater vinner denna strid mot social- och nyliberalerna inom SAP. Det är av största vikt för hela vårt land. Dessutom är frågan om ett stoppat vinstutag ur vår gemensamma sektor en valvinnande fråga inför 2010. Och vinner inte vänstersidan nästa riksdagsval så kommer det gå oss alla väldigt illa.

    Comment by Simon F. — 2009 08 13 15:42 #

  6. Till Simon F: ”Nyliberalerna inom SAP” är väl att ta i.

    Comment by Enn Kokk — 2009 08 13 16:27 #

  7. Ja, det var möjligen överord. Ber om ursäkt för det. Men sant är att vissa nyliberala idéer fått spridning inom SAP (och t.o.m. inom delar av Vänsterpartiet). Orsaken till det är ju inte särskilt konstig. Vi på vänsterkanten har haft en alldeles för svag idédebatt samtidigt som högern malt på med sitt Timbro och Ratio och allt vad det nu heter (som med bibelns onda andar: dess namn är Legio ty de äro många) under de senaste 30 åren.

    Comment by Simon F. — 2009 08 13 16:41 #

  8. SSU-kongressen inger hopp

    Comment by Britta Sethson — 2009 08 13 18:54 #

  9. Sveriges bästa redaktör har uttalat sig om saken:

    http://www.lo-tidningen.se/?id_item=24252

    Comment by Ulf Bjerregaard — 2009 08 13 21:30 #

  10. Simon,

    Klassisk liberalism alt. nyliberalism pläderar för något mer långtgående än socialliberalism och då för en total avreglering av ekonomin och utvecklandet av den offentligt finansierade omsorgen och skolan. I allt väsentligt skall statens ingripande inskränkas till upprätthålla den s.k. nattväktarstat. (polis, domstolsväsende och försvarsmakt) Sedan finns det ju meningsskiljaktigheter även bland klassiska liberaler. (anarkokapitalister vs. nattväktarstatsanhängare)

    Enn,

    Roligt att du tar strid för våra grundläggande värderingar. Hade nu Socialdemokraterna bara sett till finansieringsformen och negligerat ägandefrågan så hade man inte byggt upp den välfärdsstat som allt i väsentligt är offentligt finansierad och offentligt driven. Dessutom finns det betydligt mer allvarliga konsekvenser med friskolorna än de marginella vinster som görs vid fortlöpande driften. Bland annat att friskolor sparar in på skolbibliotek, skolgårdar, gymnastiksalar, fysik/biologisalar, aula, skolmatsalar, kuratorer mm. Att offentlighetsprincipen vid friskolor i aktiebolagsform inte är tillämpningsbar (demokratiinskränkning om något) och meddelarskyddet är satt ur spel. Att kommunen inte kan hushålla med skattebetalarnas pengar på effektivast sätt när en rad skolor inte är under demokratisk kontroll.

    Comment by Martin Tunström (s) — 2009 08 15 17:01 #

  11. Föresten, varför inte skattefinansiera fler företags drift och vinster? Matdistributionen i form av ICA, COOP, Lidel och Netto är en väl en väldigt viktig aspekt för landets medborgare? Eller kanske inte… varför skall vi då göra det för aktiebolag som driver friskolor?

    Comment by Martin Tunström (s) — 2009 08 15 17:06 #

  12. skall självklart stå ”avvecklande av den offentligt finansierade omsorgen och skolan” i min första kommentar. Blev fel där.

    Comment by Martin Tunström (s) — 2009 08 15 17:07 #

  13. Till Martin Tunström: Jag håller helt med dig också om din övriga kritik mot friskolorna. Men Carin Jämtins förslag i fråga om vinstuttag ur dessa skolor är ändå ett första steg i rätt riktning.

    Det finns fler områden där det åtminstone skulle vara bra om det också fanns med en statlig aktör på marknaden, men livsmedelshandeln ligger väl inte i frontlinjen i det avseendet. Att återställa det apoteksmonopol som nu håller på att raseras känns till exempel mycket mer angeläget.

    Comment by Enn Kokk — 2009 08 15 18:04 #

  14. Det här ett praktiskt exempel på många sossars ”kognitiva dissonans”. Ni vet att den kommunala skolan i flera decennier inte uppnått de mest fundamentala kraven på kunskap. Detta har inget att göra med om skolan före gymnasienivån är privat eller offentlig. Även på gymnasienivå (den frivilliga) har lärarna och politikerna misslyckats i alltför många år nu. Redan på 70-talet beklagade sig de av mina studiekamrater som valde den akademiska lärarvägen vid KTH över studenternas låga kunskapsnivå!
    Problemet är inte vem som leder eller äger skolan, utan hur det görs!

    Comment by Lars Rudström — 2009 08 15 21:36 #

  15. Lars:

    Vi har ofta pratat om detta med studenternas låga kunskapsnivå på ”mitt” universitet.

    Egentligen går det inte att komma fram till om kunskapsnivån har sänkts så särskilt mycket generellt eller om det beror på att vi har tagit in så många fler studenter till akademin. Vi brukar säga att de riktigt duktiga fortfarande är riktigt duktiga medan det har kommit ett gäng fler som ligger snäppet under. Naturlig spridning skulle jag vilja säga. Förut gjorde de sig inte besväret att dyka upp vid fakulteten. Sen har ju också fakultetsanslagen urholkats så det finns inte lika mycket tid till varje enskild student.

    Nu har vi ju i olika internationella studier sett att under senare år har kunskaperna sjunkit något hos elever i svenska skolan. Inte katastrofalt som majoren Björklund påstod men lite grand. Och det under den tid som fristående skolor har exploderat. Ack ja….. Sen vet inte jag vad som är orsak och verkan.

    Comment by Britta Sethson — 2009 08 15 22:36 #

  16. Till Robert Noord:
    Enda sedan tiden i Stockholms län har jag tyckt att den ideologiska inriktning du har är en stor belastning för partiet. Det tycker jag fortfarande. Allt du tycker är inte fel, dock. Det är bra att vara rättvis och nyanserad.

    till alla:
    Det säger en hel del att det som klassamarbetsfolket/samförståndsfolket i fack och parti (SAP så klart) skulle sett som ett rött skynke för några årtionden sedan nu ogenerat kan visas upp i socialdemokratin.
    Kapitalets olika organisationer (Timbro, SNS förlag, United Minds, Ratio m fl) har verkligen lyckats flytta fram sina positioner i debatten.

    Själv är jag mot friskolor på de utbildningsnivåer som är obligatoriska enligt lag (grundskola) eller verklighet (gymnasie) och även mot förskolor och högskola utanför offentlig sektor.

    Vidare tycker jag att välfärdsstaten både är ett mål i sig och ett medel mot patriarkat och kapitalism.
    Men det brukar vara så att folk med de liberala tendenserna säger att sådana strävanden, med målet demokrati på samhällets ALLA områden, är förlegat och kanske inte ens socialdemokratiskt. (Detta är dock inget jag vill tillskriva Robert Noord. Tänkte parentesen kunde vara på sin plats som ett förtydligande)
    Jag kan avsluta med att gratulera Svenska Arbetsgivarföreningens informationsdirektör (?) Sture Eskilsson för ett briljant utfört arbete.

    Comment by Edvin, SAP i Malmö — 2009 08 16 9:47 #

  17. Jag tror vi kommer få se en förändring inom partiet avseende friskolorna med tanke på att många av ombuden till partikongressen är kommunalpolitiker och lever i verkligheten. Det jag skulle vilja se är:

    a.) förbud mot vinstdrivande företag bland friskolorna,
    b.) förbud mot religiösa och etniska friskolor,
    c.) kommunalt veto vid etableringen av skolor,
    d.) skärpt kontroll och mer lagstiftning, och då gällande skolbibliotek mm.
    e.) utvecklad brukarinflytande på de kommunala skolorna i form av intraprenad:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Intraprenad

    Comment by Martin Tunström (s) — 2009 08 16 17:47 #

  18. Till Martin Tunström: Ett utmärkt program!

    Comment by Enn Kokk — 2009 08 16 18:16 #

  19. Jag håller med Enn; Martin: Jättebra förslag. Frågan är om di gröna går med på allt. Men det är bra att ha en inriktning från vårt håll.

    Sitter själv i gymnasie och vuxen utbildnings nämnden i Umeå och vet hur kostnadsdrivande det är med fri etableringsrätt inom skolsektorn. Vi har också sett prov på riktigt usel kvalitet här uppe parat med höga vinster till ägarna.

    Comment by Britta Sethson — 2009 08 16 23:43 #

  20. Jag tar tillbaka det snälla jag sa om Robert Noord. Jag har just läst på Aftonbladets hemsida, publicerat2002-04-29, att han varit anställd av kapitalets parasitorganisation Forum för Samhällsbyggare. Om det stämmer helt och hållet vill jag säga följande:

    Robert: Det gör dig till en skurkaktig, skamligt låg partimedlem. Gör rörelsen en tjänst och försvinn.

    Comment by Edvin, SAP i Malmö — 2009 08 19 0:38 #

  21. Edvin, jag tycker att en sådan seriös debatt kräver en högre debattnivå än dina personangrepp mot Robert. Jag må inte hålla med honom i sakfrågan vad gäller friskolor och skulle själv aldrig någonsin ta ett jobb för FFS, men att uttrycka sig så mot en partimedlem är inte okej. Vi har värre fiender att bekämpa än partikamrater, även om vi inte alltid håller med varandra.

    De principiella diskussionerna huruvida det är förenligt med socialdemokratin att t.ex. jobba för FFS tar man på partikongresser eller öga mot öga. Inte genom personangrepp på internet. Tycker jag.

    Comment by Joanna — 2009 08 19 1:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^