En annan bild av Vojakkala

18 maj 2009 11:40 | Media, Politik | 2 kommentarer

Jag är långt ifrån alltid överens med Maciej Zaremba. Man kan beundra hans envetna grävande, men ibland är hans slutsatser på förhand givna av värderingar andra än mina.

Dock, i kulturdelen av dagens Dagens Nyheter (18 maj 2009) publicerar han ytterligare ett grävjobb, ”En annan bild av Vojakkala”, som är ett lysande stycke journalistik. Här är DNs ingress till artikeln:

Den som följt medierapporteringen kring Vojakkala har fått en bestämd bild: en enda familj har terroriserat en hel by. Men är det sant? DN:s Maciej Zaremba reste dit och fann i stället en familj som drabbats av fördomar och bojkott. I våras dömdes fem familjemedlemmar till sammanlagt 22 års fängelse. I ett demokratiskt samhälle ska alla vara lika inför lagen. Men kan fördomar äventyra den rätten? Nu avgörs om den principiellt viktiga domen ges prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Vi är många – och även jag hör till dem – som har läst och trott på historien om en familj som håller en hel by i skräck. Dock visar det sig, när man läser Zarembas artikel, att varken media eller domstol tycks ha bemödat sig om att ta reda på fakta om familjen i fråga. Inte heller Zaremba gör gällande att medlemmar i familjen är helt oskyldiga till det de har anklagats för, men han nyanserar bilden, så att historien blir en helt annan. Det viktigaste i Zarembas kompletterande upplysningar är att familjen har provocerats därför att husfadern har ett mentalt handikapp och demoniserats därför att de är romer.

Mediasverige borde ta sig en allvarlig funderare på att man så lätt lät sig manipuleras av förslagna intrigmakare.

Och Maciej Zaremba bör äras för att han genomskådade detta. Hans artikel – länk finns här – är ett lysande exempel på journalistik i medmänsklighetens tjänst.

2 kommentarer

 1. Är verkligen Zarembas artikel ”ett lysande stycke journalistik”. Tja.. det kanske det är … på sitt sätt…

  Här är några axplock av vad Zaremba medvetet utelämnar.

  Zaremba framställer det som ”Prästen” vad familjen närmaste granne, när familjen flyttade till byn.

  Det stämmer inte. Det var en annan familj som kommunen gav beskydd under två timmar varje dag (pga familjen Grönfors agerande) tills denna familjs situation blev ohållbar. Till slut löste kommunen in deras hus.

  Tror verkligen Enn Kokk, att kommunen löste in denna familjs hus p.g.a. att familjen Grönfors ”demoniserades”??

  Zaremba skriver, att ”det aldrig existerat någon terrorfamilj i Vojakkala”.

  Mjaha…

  Pappa Grönfors förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret sedan 1992.

  Han har dömts för våldsamt motstånd, olaga hot och ofredande.

  Pappa Grönfors debuterade dock inte i belastningsregistret 1992 – i början på 80-talet angrep han en man med yxa. (Denna händelse utspelade sig i Kalix.)

  Och han är även straffad i Finland för våldsbrott på 1970-talet – vilket ju är svårt att förklara med hur han och hans familj bemöttes ca. femton år senare i byn Vojakkala…

  Den ene sonen, som nu dömts, förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret.

  Den andre sonen, som nu dömts, förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret, bla dömd till 10 månaders fängelse för olaga hot 2007.

  Någon av sönerna (kanske den person som Zaremba fokuserar på?) har vistats på ett psykiatriskt behandlingshem efter att ha överfallit en man med kniv.

  De båda döttrarna, som nu dömts, förekommer under åtta resp. tre avsnitt i belastningsregistret.

  Ytterligare en 33-årig dotter i familjen Grönfors var tidigare straffad både i Sverige och Finland, när hon dömdes såväl i tingsrätten som i hovrätten (aug. 2008) för grov våldtäkt, rån och olaga frihetsberövande.

  Offret var en 60-årig kvinna.

  Hon besökte (tillsammans med sin bror) en kväll i januari den 60-åriga kvinnan i hennes lägenhet i Haparanda. (De kände varandra något eftersom lägenhetsinnehavarens son tidigare hade haft sällskap med henne.)

  Syskonen tvingade under knivhot och med slag och sparkar till sig en plånbok med tusen kronor.

  Under knivhot tvingade syskonen därefter den 60-åriga kvinnan att onanera åt mannen och tvingade henne att utföra oralsex med mannen och också oralsex med kvinnan.

  De drog målsäganden i håret så att hårtussar lossnade, sparkade och slog henne. Målsäganden fick av misshandeln smärta, rodnader, hudavskrapningar och svullnader på huvud och kropp.

  Syskonen berövade sitt offer friheten genom att de förvägrade henne att lämna bostaden. (De ska ha tagit hand om hennes telefoner, sladd till datorn och blockerat ytterdörren genom att lägga sig innanför den.)

  Brodern, som ska ha varit med på brotten, har inte kunnat ställas inför rätta då hans vistelseort var okänd, skriver SR.

  Här är ett par länkar om just det fallet:

  http://www.sr.se/cgi-bin/norrbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=2274393

  http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3758443

  Zaremba framför, att familjen Grönfors extrema brottsbelastning är en följd av ”struntanmälaningar” mot dem och att ”selektiv information steg för steg gjorde familjen till var mans nidingar”.

  Domar för bl.a. dråpförsök, grov våldtäkt, rån, olaga frihetsberövande, ofredande, olaga hot m.m. skulle vara en följd av ”struntanmälaningar”??

  Zaremba utelämnar vidare, att delar av händelseförloppet (i det fall han beskriver) dokumenterades m.h.a. en videokamera.

  Inspelningen ingick i bevisningen, då den påvisade, att flera av de dömda fanns på plats i nära anslutning till mordförsöket.

  ——

  Enn Kokk gisslar dem, som okritiskt sväljer en berättelse och ”lätt [låter] sig manipuleras av förslagna intrigmakare”.

  Det verkar inte finnas i Enn Kokks föreställningsvärld, att en förslagen intrigmakare också ibland skulle kunna heta… t.ex. Zaremba…

  Genom Zarembas mycket hrrrm.. selektiva artikel försöker DN (via Zaremba) att sätta tumskruvarna på HD.

  Comment by Anders — 2009 05 18 17:45 #

 2. Till Anders: Jag är ingen expert på det här fallet men tycker, efter att ha läst Zarembas mycket långa artikel, att bilden av familjen nyanseras; inte heller Zaremba gör ju gällande att medlemmar i familjen är helt oskyldiga till det de har anklagats för, men nog bidrar de fakta han tillför till att man bättre förstår hur framför allt familjefadern fungerar.

  Vi får väl se vad HD säger.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 18 18:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^