Socker, socker, socker

13 februari 2008 13:59 | Mat & dryck, Ur dagboken | 5 kommentarer

Allt sedan det, nu för rätt många år sedan, upptäcktes att jag har åldersdiabetes, har jag granskat innehållsförteckningarna på varorna i Konsum noggrant. Jag minns fortfarande de första granskningsrundorna, där vara efter vara – som jag ofta hade köpt – chockartat befanns innehålla socker.

Nå, med tiden lär man sig att snabbt hitta till exempel de fåtaliga mjuka bröd och smörgåspålägg av kött, vilka faktiskt inte innehåller socker.

Naturligtvis kan man, som diabetiker, äta någon enstaka skiva korv eller hamburgerkött, även om det är lite socker i dem. Problemet är att lite plus lite plus lite plus lite till slut blir för mycket. Och socker finns det i snart sagt alla slags beredda matvaror.

Men egentligen undrar jag varför. Hamburgerkött, för att ta just det exemplet, finns numera också utan tillsatt socker – och smakar utmärkt.

Birgitta och jag är båda roade av matlagning och utgår, när vi lagar mat, oftast från råvaror, vilket förstås innebär, att vi också slipper de där extra sockertillsatserna.

Just nu är Birgitta i Indien i två veckor, och jag lagar alltså mat bara åt mig själv.

Ibland, när jag har mycket annat att göra, frestas jag då att gena och välja någon lagom stor förpackning med färdiglagad mat. I dag gick jag runt i butiken i avsikt att hitta något lämpligt sådant till lunch. Men burken med köttsoppa jag tittade på innehöll socker. En rad frysta färdigrätter likaså. Den ene av butiksföreståndarna gick förbi mig med en vagn full av nyanlända varor – visade mig en kravmärkt ny färdigrätt, som inte såg dum ut. Jag kollade innehållet: Socker, förstås. Kravmärkt, antar jag – men vad hjälper det?

Så det blev till att själv laga lunchen från grunden, som så ofta också annars.

5 kommentarer

 1. Berätta! Var och vad hittar ni som inte innehåller socker? Jag upptäckte häromdagen att tom kassler innehåller socker! Vad??? Man undrar om producenterna inte är riktigt kloka.

  Comment by Kerstin — 2008 02 14 1:21 #

 2. Till Kerstin Berminge: Ja, dess värre: kassler får ligga i en lag, som innehåller socker. Det skulle vara intressant att få pröva kassler, tillredd utan den där sockertillsatsen.

  För närvarande har jag två sockerfria smörgåspålägg av kött hemma, båda inköpta i vår Coop Konsum-hall och av märket Coop: hamburgerkött och rökt bog. På båda står det med fet stil: ”Utan tillsatt socker el. sötningsmedel”. Och jag försäkrar: de är goda.

  Comment by Enn Kokk — 2008 02 17 18:01 #

 3. Enn:
  Jag är visserlligen yngst, men kvinna, så jag föreslår att vi slopar efternamnen :-).

  Tack för svar, ska se om jag kan hitta de där produkterna nästa gång jag kommer till Coop, som ju inte finns någon i min by, men i grannbyn dit jag brukar åka och handlar när jag besöker dottern. (Förr handlade jag alltid på Konsum/Domus.)

  Jag lider inte av diabetes, men försöker ändå undvika socker, av viktskäl och jag blir ibland alldeles matt när jag läser på förpackningarna. Nästan allting innehåller socker.

  Comment by Kerstin — 2008 02 20 1:25 #

 4. Till Kerstin Berminge: Jag har ett särskilt starkt skäl för att ange efternamn i just ditt fall: Min dotter, som också förekommer här på bloggen, heter Kerstin även hon. Vidare finns det två olika Hans O som skriver här. Alltså anger jag som vägledning till läsarna, vem jag riktar mig till.

  Att Coop har börjat märka sina sockerfria produkter med ”Utan tillsatt socker” ska kooperationen ha en eloge för. Men egentligen är det ju fullständigt obegripligt, att så många livsmedelsprodukter – charkvaror, djupfrysta färdigrätter, burksoppor och så vidare – över huvud taget tillförs socker.

  När jag själv lagar köttsoppa skulle jag inte komma på tanken att lägga i socker – och jag försäkrar att mina soppor är mycket goda.

  Du är inne på en mycket viktig sak: Också alla de som själva inte har diabetes skulle må mycket bättre av att slippa allt detta socker. Min hustru brukar säga, att alla skulle må bra av att äta diabetikeranpassad kost.

  Comment by Enn Kokk — 2008 02 20 11:08 #

 5. Jag antar att socker tillsätts för att man ju får en snabb kick av socker och det gör att man gärna vill äta (köpa) samma vara igen.

  Comment by Marita — 2008 03 29 19:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^