Kajsa Borgnäs ny ordförande för S-studenter

18 juni 2007 11:46 | Politik | Kommentering avstängd

Kajsa Borgnäs från Laboremus blev ny ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet.

En närmare presentation – också med länk till hennes installationstal – finns på Peter Gustavssons blogg.

***

Ytterligare en positiv kommentar till valet finns på Fredrik Janssons blogg.

”Man vill ju inte umgås med perfekta människor”

18 juni 2007 10:38 | Politik | 11 kommentarer

I en lång intervju i Aftonbladet Söndag (17 juni 2007, intervjuare Tore S Börjesson) kommenterar Mona Sahlin sina tidigare tillkortakommanden – de som åter drogs upp, när hon på nytt kandiderade till partiledarposten – så här:

- Vad är en felfri människa och är det det vi söker? Vad ska en politiker vara? Säg bara att man rannsakar sina kompisar och tar bort alla som suttit i fängelse, som skilt sig, som varit otrogna och så vidare. Jag menar, bort med alla. Kvar finns bara de perfekta… De vill man ju inte umgås med, säger Mona.

Nu är väl väljarnas förväntningar på politikerna inte knutna till just förhoppningen att få umgås med dem.

Henrik Brors refererar i en kolumn i Dagens Nyheter (18 juni 2007), ”Väljarna vill ha moraliska hjältar”, en ny mätning från FSI, Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier, enligt vilken ”hela 73 procent av de intervjuade anser att makthavare och politiker ska ha högre moral än privatpersoner”. Det är bara 17 procent som inte tycker så; 10 procent tar inte ställning.

I Mona Sahlins egen åldersgrupp – Mona är född 1957 – är det hela 80 procent av de tillfrågade som tycker, att makthavare och politiker ska ha högre moral än privatpersoner. Samtliga tillfrågade i åldersgrupperna 37 år och uppåt svarar i högre grad än snittet ja på den här frågan. Gruppen 27-36 år (66 procent) och i ännu högre grad gruppen 18-26 år (50 procent) är de som drar ner snittet.

Följande två stycken i Henrik Brors’ krönika ligger ganska nära det jag själv tycker i den här frågan:

”I eftervalsdebatten diskuteras just nu mycket om betydelsen av förre statsministern Göran Perssons herrgårdsbygge för valutgången. LO skriver i sin valanalys: ‘Familjen Reinfeldt i sin förortsvilla stod i motsättning till Göran Persson på sin skogs- och jordbruksfastighet i Sörmland.’

FSIs mätning om väljarnas höga moralkrav understryker att det inte räcker för politiker som vill vinna röststöd att driva politiska krav. Det gäller också om att på något sätt framstå som en förebild.”

Inte så att jag tror att väljarna vill ha politiker som är änglar. Men de har den enligt min mening ganska sunda inställningen, att det politikerna predikar från talarstolarna ska gälla också dem själva i deras privatliv.

Kanske ska politikerna i väljarnas ögon rent av stå för ideal, som kan förändra samhället till något bortom och ovanför det samhälle vi lever i.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^