Kamp mot ogräset

26 juni 2007 17:46 | Trädgård, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Från Matti och Karin respektive från Kerstin, Bo, Viggo och Klara fick jag i 70-årspresent en ros, en pion och flera fina perenner. Tyvärr är den rabatt, som borde komma i fråga för dem, inte rensad i år; pacemakeroperationen och lunginflammationen har allt för länge uteslutit trädgårdsarbete för min del. En långvarig och ojämn kamp mot åkervinda, som jag tyvärr har fått in i den här rabatten, har väl också bidragit till att jag, alldeles för länge, har tagit lovar på avstånd från den.

Men nu har både lusten och orken kommit tillbaka. Jag rensar den här rabatten hådhänt, meter för meter. Jag tar också bort stora stånd av kungsmynta och gullris; de här blommorna är oerhört expansiva.

Renset bär jag ut genom tallgrinden, till en remsa utanför tomten där redan malva och andra trädgårdsperenner ses blomma. Snart kommer ett stort kungsljus att slå ut. Jag har också medvetet satt rotskott av olika slags rosor där. Ser att ett litet exemplar av Apoteksrosen eller Provinsrosen, även kallad Lancasters röda ros, har börjat blomma där.

När jag är klar med den rabatt jag håller på att rensa mig igenom, ska jag fylla på med ny planteringsjord och så plantera de växter jag har fått från barnen och deras familjer där. Där finns redan flera olika sorters rosor och pioner samt även till exempel en tibetansk jättelilja. Och så förstås vanliga perenner som akleja och stjärnflocka.

Ungdomens yrkesval kartlagda av GRÖFO

26 juni 2007 11:25 | I skottgluggen, Media | Kommentering avstängd

I juninumret av Grönköpings Veckoblad (nummer 6 2007) läser vi att grund- & högskolerektor L Hagwald har låtit opinionsinstitutet GRÖFO undersöka, vilka yrken som det uppväxande släktet avser att ägna sig åt i framtiden:

Programledare i TV – 37 procent
Singer/songwriter (låtsjungare & -skrivare) – 18 procent
Kläddesigner – 12 procent
Professionell idrottsman/kvinna – 11 procent
Kändis i allmänhet – 8 procent
Konstruktör av dataspel – 5 procent
Nätpokerspelare – 4 procent
Innehavare av secondhandbutik (begagnade grejor) – 3 procent
Genusteoretiker – 1 procent
Övrigt (läkare, lärare, jurist med mera) – 1 procent

Pressgrodor

26 juni 2007 11:16 | Citat | 1 kommentar

Hittat i Grönköpings Veckoblad nummer 6 2007:

”Bäst fungerar kören i homofoba partier (många), medan de rörliga kontrapunktiska avsnitten blev lite otydligare. Kyrkans erkänt svåra akustik kan ha bidragit.”

Recension av HaydnsSkapelsen” i Upsala Nya Tidning

”Ta med Mor till Sågudden!
Kossans Dag, 27 maj.”

Annons i Arvika Nyheter

”Vägverket har en strategi för att försvåra för de mellan 40 och 50 svenskar som varje år tar sitt liv genom att hoppa från deras broar.”

Svenska Dagbladet

”Vi kan bekräfta pilotens upplevelse av att man kan få en utlösning av raketstolen utan att piloten vidrör handtaget med händerna, säger A*** W******.”

Nyteknik.se

”I byggnadsnämnden i Sundsvall sitter 5 kvinnor och 6 män, vilket gör att där finns dubbelt så många kvinnor som i riket totalt.”

Rapport, SvT

”Den kommunala mangårdsbyggnaden i Svenstad skrattade på måndagen åt förgängelsen.”

Helsingborgs Dagblad

”Svenska samer har inte rätt att beta var de vill och de bryter mot lagen, anser norrmännen.”

Dagens Nyheter

Behandlingshem som tar sig ett järn

26 juni 2007 10:02 | Citat, Varia | Kommentering avstängd

”Man lägger inte in alkoholister på behandlingshem som klart deklarerar att de på kvällarna efter sessionerna ämnar ta sig ett par järn.”

Hanne Kjöller på ledarsidan i Dagens Nyheter den 26 juni 2007.

Klassförtryck kontra statusförtryck

26 juni 2007 8:38 | Politik | 1 kommentar

Katrine Kielos utreder i ett långt och välskrivet inlägg på sin blogg skillnaden mellan klassförtryck och statusförtryck. Hon ser poängerna med att socialdemokratin arbetar mot diskriminering på grund av kön, sexuell läggning och etnicitet men fruktar att partiet samtidigt tappar bort den analys som är dess särart: samhället är indelat i klasser, som definieras utifrån deras ställning i produktionslivet, och den grundläggande motsättningen i samhället är den mellan dessa klasser.

Du kan läsa Katrin Kielos inlägg, ”Svar till Åsa Petersen”, här.

Knyt Katrin Kielos till sekretariatet för socialdemokraternas programkommission, och välj in henne i den vid nästa partikongress!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^