Sing Out # 2 2007

14 juni 2007 19:03 | Media, Musik, Politik | Kommentering avstängd

Ett nytt fullmatat nummer av det amerikanska folksångmagasinet Sing Out! har anlänt. Som vanligt får man genom recensionsavdelningen korn på fler lockande CD än man rimligen någonsin kommer att hinna köpa och lyssna på. Men den här tidskriften är en ovärderlig källa för den som vill ha reda på vad som händer inom musikgenrer som traditionell folkmusik, world music, blues, country, bluegrass och politisk musik, och då talar jag inte bara om vad som sker i det amerikanska musiklivet utan också om vad som händer på de här områdena i resten av världen.

Varje nummer innehåller också ett tjugotal låtar (med text, noter, ackord och introduktion). Betalar man en tilläggsavgift på prenumerationen, får man basic membership, vilket inkluderar en CD med de här låtarna. Jag har upptäckt otroligt mycket ny och bra musik den här vägen. Som exempel från det här numret kan jag nämna ”Never Gonna Be Your Bride” av och med Carrie Rodriguez (fiol och sång) och Chip Taylor (gitarr). Dess refräng i lätt försmädlig ton är underbar:

I told you once
I told you twice
I told you three times…
Never gonna be your bride

Att det inte bara handlar om musik från USA kan man förstå av sångurvalet i det här numret och på den medföljande CDn. Där finns en skotsk instrumentallåt på fiol, ett par låtar från Canada (varav en sjungen på franska), en irländsk sång, en traditionell låt från Mexico (”La Guacamaya” med Los Lobos), ”Yaribassa”, en traditionell låt från Guinea, spelad av Mamadou Diabate på kora, ett slags xylofon av trä, och så ”Dewo Dewo”, en traditionell sång från turkiska delen av Kurdistan, sjungen av Keçe Kurdan. Skivan med den sist nämnda sången har blivit indragen av en turkisk domstol.

Därmed är vi inne på en av Sing Out!s specialiteter, politisk musik. Och där finns mycket att hämta i det här numret.

Till den här genren i vid mening får man räkna Judy Collins’ traditionella irländska ballad med pacifistisk tendens ”Shule Aroon” (”Johnny has gone for a soldier”), Si Kahns sång om sina polsk-judiska förfäder (immigranter till USA) som sen fick åka tillbaka till Europa och slåss, Kim & Reggie Harris’Get On Board” med dess gospel train som på 1960-talet fick betydelsen av det frihetståg, som skulle föra dem som ville följa med till en ny värld av civil rights, Diana Jones’Pony”, en självupplevd historia om hur det är att leva i indianreservat i Dakota, Tony Furtados berättelse om en gruvolycka med 13 döda i West Virginia och så två låtar om USA efter 11 september: Peggy SeegersHome Sweet Home” och anarkisten Paranoid Larrys hårtslående låt om kontrollhysterin ”You Can’t Search Me”, framförd till tungt rockkomp.

Och sist men inte minst vill jag nämna, att Tom Paxton har gjort en ny version av sin sextiotalslåt om Vietnam ”Lyndon Johnson Told the Nation”. Fast den här gången handlar texten om George W Bush och Irak:

George W. Told the Nation

Text och musik: Tom Paxton, 2007 (bearbetning av Paxtons ”Lyndon Johnson Told the Nation”, 1965)

I got a letter from old George W.,
It said, ”Son, I hate to trouble ya,
But this war of mine is going bad.
It’s time for me to roll the dice;
I know you’ve already been there twice,
But I am sending you back to Baghdad.”

Chorus:
George W. told the nation,
”This is not an escalation,
This is just a surge toward victory.
Just to win my little war,
I’m sending 20.000 more,
To help me save Iraq from Iraqis.”

And, so, I made it to Iraq
In time for one more sneak attack,
And to my old batallion I was sent.
We drive around in our Humvees,
Listening to The Black-Eyed Peas
And speaking fondly of the president.

Chorus

Celebrities all come to see us,
Grateful they don’t have to be us,
Politicans show their best face card.
Where is Bubba? Where’s our leader?
Where’s our favorite lip reader?
AWOL from the Texas National Guard.

Chorus

If you’re hunkered in Fallujah
Wondering who it was who screwed ya,
Wondering what became of ”Shock and Awe!”
You are feeling semi-certain
It has to do with Halliburton,
Dick Cheney’s why you drew that fatal straw.

Chorus

Den här sången finns än så länge inte ens på någon kommersiell CD. Ljudupptagningen på Sing Out!-CDn är från Tom Paxtons turné i Storbritannien. Men noter och ackord hittar du alltså i Sing Out! nummer 2 2007.

Mycket mer kunde nämnas, till exempel intervjuerna med Judy Collins, Kim & Reggie Harris och Mamadou Diabate samt Izzy Youngs artikel om det 50-årsjubilerande Folklore Center, som tillsammans med ägaren/grundaren har flyttat från MacDougal Street i New York till Söder i Stockholm.

Prenumeration på Sing Out! rekommenderas varmt – gå vidare till tidskriftens hemsida!

Om upplevelseindustrin i Vetandets värld

14 juni 2007 17:39 | Media | 2 kommentarer

Jag har tidigare berättat om att Birgitta och jag var på Per Strömbergs doktorsdisputation. Avhandlingen var mycket bra, och Per blev som väntat fil dr.

Han har meddelat mig och andra vänner att han medverkar i Vetandets värld i radions P1 den 19 juni klockan 12.10 (med repris klockan 23.07). Programmet handlar om upplevelseindustrins turistmiljöer, vilket Pers avhandling också handlade om. Per blir intervjuad under en rundvandring i den turistinriktade butiksbyn Stockholm Quality Outlet i Barkarby.

Den 19 juni är det min 70-årsdag, och det är inte säkert att programmet medger radiolyssning för min del. Men ni som inte är upptagna av 70-årsfirande kan ju lyssna!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^