Linneansk kulturfrukost

14 februari 2007 11:05 | Musik, Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

I morse var det kulturfrukost om linnéåret i Uppsala, på länsstyrelsens restaurang Trean (Hamnesplanaden 3).

Med anledning både av platsen och landshövdingens roll i planeringen av linnéåret var det helt naturligt, att Anders Björck var förste talare. Det blev förstås mycket om Carl von Linné men nästan lika mycket om kungligheter, och då inte bara om det japanska kejsarparets besök i Uppsala – konungen skulle göra det ena och drottningen det andra. När också kronprinsessan Victoria visade sig ha en roll, skickade jag över en lapp till Peter Gustavsson, där jag undrade, varför prinsessan Madeleine och prins Carl Philip inte hade fått några uppgifter. Men där misstog jag mig. Strax nämndes också ett arrangemang, där Carl Philip figurerade.

Mariette Mankelow, projektkoordinator för linnéjubileet i Uppsala kommun, nämnde att cirka 250 evenemang och aktiviteter planeras i Uppsala under jubileumsåret 2007. I stället för att rabbla evenemang rekommenderar jag er att gå in på den hemsida, där man kan finna allt som planeras. För er som inte bor i Uppsala med omnejd skulle jag särskilt vilja rekommendera jubileumsveckan den 20-27 maj – Linné föddes den 23 maj 1707.

Övriga medverkande bidrog till att på olika sätt bredda bilden och minnet av Linné: Annika Windahl Pontén, projektledare för Linné 2007 på universitetet, uppehöll sig vid levande linnéminnen som Linnéträdgården, Linnés Hammarby och Botaniska trädgården. Linnésällskapets ordförande Carl-Olof Jacobson påminde om sidor hos Linné, som vi gärna glömmer: att många av hans och lärjungarnas resor hade till syfte att kartlägga (och i slutändan exploatera) naturen, också om hur snubblande nära Linné var evolutionsteorin. Roland Moberg, projektsamordnare vid universitetet, berättade om Linné som lärare, bland annat om hur Linné undervisade i det fria, i Linnéträdgården. Och Gunilla Ramberg, informationsråd vid Sveriges lantbruksuniversitet, berättade om markanvändaren Linné, också om den roll Linné via en av sina lärjungar hade för utvecklingen av veterinärkunskapen.

Som vanligt ramades de muntliga föredragningarna in av musik, den här gången från 1700-talet.

Under samlingen, medan vi drack kaffe och mumsade på ostfralla, spelade blockflöjtensemblen Pifferi (från kommunala musikskolan) musik av Bach och Bellman.

Senare spelade en kvartett från musikskolan (piano, två fioler och en cello) Pianokvartett i g-moll av Wolfgang Amadeus Mozart.

Och så framförde operasångerskan Magdalena Hedman (med blomsterkorg och allt) och konserpianisten Susan Yondt ett program med samlingsnamnet Musica Botanica.

En fantastiskt intressant och trevlig kulturfrukost. Tack Birgitta Öman, Ulla Hjorton och kulturkontoret!

4 kommentarer

  1. Blomsterkonungen!

    Carl von Linné ägde inte bara djupa kunskaper om växtriket, han förde noggranna anteckningar över hur människor klädde sig, deras traditioner, hur hus var byggda.

    Sommaren 1741 genomförde Linné en resa till Gotland, cirka 15-17 kilometer norr om Visby gör han följande iakttagelse ”Strömmen vid Överstekvarn är däruti mycket underlig, att han, sedan han tagit sin begynnelse i Martebo träsk, går därifrån vid pass 1/16 mil under jorden, under berg och dalar och äntelingen kommer upp vid Överstekvarn…”

    Linné var Lummelundgottorna på spåren. Ett stort turistmål under senare år. Grottorna uptäcktes sedan av två pojkar som letade efter bortsprungna får i mitten 50-talet. Grottorna är flera kilometer långa. Värt ett besök.

    Källa: Öländska och Gotländska resa år 1741
    Redigerad av Carl-Otto von Sydow, illusterad
    av Gunnar Brusewitz W&W förlag

    Hälsningar
    Rustan Rydman
    Stockholm

    Comment by Rustan Rydman — 2007 02 14 13:24 #

  2. Till Rustan Rydman: Jo. Jag har för egen del också varit inne i Lummelundagrottorna.

    Comment by Enn Kokk — 2007 02 14 13:57 #

  3. Hej Kokk
    Har med stort nöje läst din livshistoria.
    Våren 1959 jobbade du som vikarierande lärare i Kyrkmons skola i Njurunda kommun. Du var med om en hård debatt om obl. skolan skulle vara differentierad eller sammanhållen. Du och jag var de enda i kollegiet som talade för det nya. Ditt mod har alltid imponerat på mig. Om denna vårtermin står inte ett smack i din cv tiill sankte per . Hälsningar Allan Alm

    Comment by Allan Alm — 2007 02 14 14:12 #

  4. Till Allan Alm: Jag minns det här mycket tydligt; framför allt chockades jag av att så många av dina kolleger behandlade dig så illa. Dock har jag ju inte skrivit mina fullständiga memoarer. Allt jag har varit med om i livet finns inte med på bloggen.

    Vart tog du själv vägen sen? Var finns du nu?

    Comment by Enn Kokk — 2007 02 14 15:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^