Folket i Bild julen 1951

2 februari 2007 18:53 | Barnkultur, Konst & museum, Media, Prosa & lyrik, Serier | 2 kommentarer

Jag har åter igen på Tradera köpt ett julnummer av gamla Folket i Bild, det från 1951. Då kostade det kronor 1:15. Numera får man betala lite mera.

På omslaget finns en vacker vintervy från Trosa, signerad Reinhold Ljunggren: trähus i rött, gult och grönt, blänkande vatten, snö, kala lövträd mot en mattblå himmel.

Det enda fyrfärginslaget i övrigt är konstinlagan med målningar av Hilding Linnqvist. De fyra färgsidorna i mitten av tidningar föregås av en presentation av målaren, signerad Folke Holmér. Presentationsartikeln innehåller fler reproduktioner av Hilding Linnqvist-målningar, dock i svart-vitt.

Också julnumrets illustrationer (till noveller, följetonger och artiklar) är av mycket hög konstnärlig klass. Bland illustratörerna finns Ingrid Årfeldt, Stig (Slas) Claesson, Eric Prytz, Stig Södersten, Eric Palmquist, Roland Svensson och Ulla Sundin (senare Sundin-Wickman).

Den norske författaren Sigurd Hoel presenterar i ord och bild sin landsman, den internationellt kände satiriske tecknaren Ragnvald Blix. Den samtida satiren representeras i julnumret också av den mycket kvicke och skicklige tecknaren mem, Mats-Erik Molander. Mem-folkvald i riksdagens talarstol med anledning av lag om tre veckors semester: – Har regeringen alls låtit undersöka huru vårt lands produktion av hängmattor skall kunna ökas i nuvarande läge?

De skönlitterära bidragen står inte illustrationerna efter i kvalitet. Bland novellisterna finns Stina Aronson, Agnes von Krusenstjerna, Halldór Laxness, Gösta Pettersson, Jan Fridegård och Per E Rundqvist.

Följetongerna är skrivna av Irja Browallius (”En fågel i handen”) och Albert Olsson (”Nya fröken”).

Säkert undarar många av dagens yngre läsare, vilka Gösta Pettersson och Irja Browallius, kanske till och med Stina Aronsson och Per E Rundqvist är. De är klart läsvärda. Prova!

Evert Taube skriver om Nils Ferlin och Moa Martinson om udda kamrater i Klara.

Erik Asklund skriver om äventyr på haven och Sven Vikberg om Nordenskiölds jul i polarisen. Blekingeförfattaren Sven Edvin Salje skildrar den snapphanebygd vi sentida svenskar nyligen har sett i TV.

Arne Hirdman tar ut kåsörernas landslag: vänsterytter Nordens Karlsson (Karl Fredriksson), vänsterinner Eld (Erik Lundegård), högerytter Kar de Mumma (Erik Zetterström), högerinner Cello (Olle Carle), center Käringen mot strömmen (Barbro Alving) och reserv på samtliga platser Red Top (Lennart Nyblom). Själv skulle jag nog placera den Red Top jag läste på DNs Namn och Nytt och, en smula, lärde känna ute på vänsterflanken.

Det finns material för barn av Inger och Lasse Sandberg, och så publiceras Lennart HellsingsBara på skoj” med illustrationer av Poul Ströyer. Till det kommer, som vanligt, Gösta Knutssons och Einar Norelius´ serie ”Pelle Svanslös”.

Och allra sist måste jag förstås nämna julavsnittet av Ritolas (Jan-Erik Garlands) originalserie för FiB, ”Biffen och Bananen”.

Jag upprepar: Varför görs det inte längre någon familjetidning med den här kvaliteten, när det gäller skönlitterära bidrag och illustrationer? Är en större del av befolkningen av i dag illiterat och imbecill?

2 kommentarer

 1. Det är svårt att hitta gamla veckotidningar i dag. På Tradera blir de alltid så dyra och antikvariaten har dem inte längre.

  Dagstidningar skall vi bara inte tala om! Sådant finns inte längre.

  Men om du söker fler Folket i Bild eller annan veckotidning så kan jag rekommendera ett besök på Alfa-bokhandeln i Stockholm (de har en filial ett kvarter från LO-borgen) om du skull eha vägarna förbi. De har inte stort urval, men de har en hel del nummer.

  Hmm… nu var ju du redaktör för Aktuellt i politiken (S) och serieintresserad. Du kanske kan svara på en fråga? Rune Andréassons ”Essbjörn” dök ju upp som illustrationer i många år, men publicerades han någonsin som en *serie*? jag har för mig at tjag läst någon serie med Essbjörn när jag var liten, men minnet kan ju skönmåla vad man kommer ihåg från fem års ålder. Anledningen till att jag udnrar är för att jag vill skriva lite mer i artikeln om Rune Andréasson på uppslagsverket Seriewikin (http://seriewikin.serieframjandet.se) där jag är aktiv skribent.

  Jag hoppas också att du ursäktar att jag skrev in dig i uppslagsverket, men du är ju en seriekändis med lång karriär inom seriernas värld.

  Mvh:
  Bror Hellman/Steamboat Willie

  Comment by Bror Hellman — 2007 02 13 22:43 #

 2. Till Bror Hellman: Tack för tipset.

  Rune Andréassons ”Essbjörn” har aldrig varit serie – kanske tänker du på ”Teddy”, föregångaren till Bamse?
  Historien om ”Essbjörn” kan du läsa ovan under Kulturspegeln, Serier: ”Bamse, Essbjörn och Rune Andréasson”. (Du får bläddra längst ner i de kategorier som ligger under Kulturspegeln.)

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 14 10:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^