Sommar i P1 med Jacob Mühlrad
4 augusti 2017 18:15 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | Kommentering avstängdDagens Sommar-värd Jacob Mühlrad är en ny musikalisk bekantskap för mig, men jag har varit på konserter med musik av den av honom nämnde Sven-David Sandström, likaså Karin Rehnqvist. Jag har likaledes hört musik av de av Mühlrad nämnda John Cage och Igor Stravinskij (här som exempel på folkmusikaliska influenser).
John Cage förekommer i Mühlrads skivval i ”Sommar”, i vilket vi också får lyssna till två inspelningar med Daniel Barenboim, jude och israel som har utmanat landsmännen genom att spela Wagner – men i dag fick vi höra honom i Arnold Schönbergs ”Verklärte Nacht”.
Ur det judiska musikarvet spelade han Leonbard Cohen (”You Want It Darker”), The Barry Sisters (”Chiribim Chiribom” och, förstås, några exempel på sitt eget musikskapande.
Men musikdelen av programmet innehöll också musik med turkisk (Nese Karaböcek) och svensk-litauisk bakgrund (Silvana Imam), dessutom Eva Dahlgrens ”Lev så”. Eva Dahlgren framträdde vid uruppförandet av hans ”Kaddish”, ursprungligen en judisk bön från Armenien.
Somliga fann säkert musikvalet utmanande, men jag överraskades positivt av det.
Jag är inte säker på att Mühlrad i den talade delen av det här sommarprogrammet lyckades reda ut vad det är för slags musik han ägnar sig åt – glöm inte att en stor del av radiolyssnarna inte är förtrogna med den musik han talade om. Men somligt också där var kul att lyssna på, till exempel Sven-David Sandströms omdöme om Mühlrads pianospel (Beethoven och Chopin) vid en familjetillställning: Han borde lära sig spela efter noter eller övergå till popmusik.
Bakgrunden till att han spelade på gehör var att han var dyslektiker och inte kunde spela efter eller skriva noter. Men Sandströms anmärkning fick honom att ge sig fan på att lära sig de där besvärliga nottecknen.
Hans ”Sommar” innehöll annat som bör ha gått rakt in i hjärtat på vilka lyssnare som helst.
Ett var berättelsen om hur större delen av hans judiska familj, mormor och två döttrar, för evigt försvann i ett av de nazityska ockupanternas förintelseläger. Också morfar fängslades men överlevde som genom ett under vistelsen i lägret, också flera förintelsemarscher i slutet av kriget. Så han var en av dem som sen fraktades till Sverige, en till skelett reducerad människospillra, men fortfarande vid liv. Och i Sverige började han om: gifte sig på nytt och fick nya barn, bland dem Jacobs mamma.
Till slut dog han ändå, fast av cancer, och till svärtan i det här sommarprogrammet bidrar också barnbarnets berättelse om hur även morfars dotter, hans egen mamma, får svårartad cancer och beskedet att hon bara har ett par år kvar att leva.
För egen del har Jacob Mühlrad också haft ett handikapp till utöver dyslexin: Han lider av scenskräck, så svårartad att hans terapeut gav upp. Han beskriver hur paniken stiger minut för minut inför ett radioframträdande, bland annat hur han rusar ut på toaletten och kräks och kräks.
Eesti/Estland: Centern i Tallinn rämnar. Savisaar och hans anhängare, bland annat många ryssar, går ut med egen lista
4 augusti 2017 0:02 | Politik | Kommentering avstängdI valet till Riigikogu (Riksdagen) 2015 blev resultatet det här:
Reformierakond (Reformpartiet), ett borgerligt, i många avseenden nyliberalt parti, fick 27,7 procent och blev stommen i den regering som bildades.
Keskerakond (Centerpartiet), ett centristiskt, i viss avseenden lätt vänsterorienterat parti, fick 24,8 procent och blev det ledande oppositionspartiet. På det här partiet röstar majoriteten av landets ryssar.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), fick 15,7 procent, vilket är långt under vad det här partiet tidigare har fått. Partiet har numera en ung ryss som ordförande och tävlar med Centern om de ryska väljarna. Socialdemokraterna valde att regera tillsammans med Reformpartiet.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), förr ett av de större partierna, fick i valet 13,7 procent av rösterna men har senare i opinionsmätningarna reducerats till att bli Estlands minsta parti – att det kom med i den av Reformpartiet ledda regeringen har inte hjälpt. Partiet är socialkonservativt, kristet och estlandssinnat.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti), fick 13,0 procent. Partiet är estnationalistiskt och har senare utvecklats i invandringsfientlig riktning.
Vabaerakond (Fria partiet), ett nytt borgerligt parti, som tog röster från olika håll, fick 8,7 procent.
Den trepartiregering som då bildades har sedan fallit. Socialdemokraterna och Fäderneslandet/Res Publika har i stället gått in i en regering, ledd av Centerpartiet med Jüri Ratas som statsminister. Reformpartiet har förpassats i opposition.
Kantar Emor har för nyhetsbyrån BNS genomfört en partisympatimätning, som har publicerats i tidningen Postimees den 27 juli:
Reformierakond (Reformpartiet) 26 procent.
Keskerakond (Centerpartiet) 23 procent.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) 16 procent.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) 15 procent.
Vabaerakond (Fria partiet) 7 procent.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) 6 procent.
Eestimaa Rohelised (Estlands gröna) 5 procent.
Det intressanta och nya med den här mätningen är att De gröna för första gången på mycket länge klarar femprocentsspärren.
Resultatet ovan gäller för partipreferenser i riksdagsval, men mer intressanta är partipreferenserna inför höstens kommunalval (15 oktober).
Kantar Emor gör regelbundet mätningar också om partipreferenserna i sådana val, den senaste opinionsmätningen gjord den 9-16 juni: 1330 väljare i åldrarna 16-74 år har tillfrågats. Då ska man komma i håg att många i lokala val också röstar på enskilda kandidater eller på gemensamma listor – i juni skulle i Tallinn 12 procent av väljarna ha gjort så.
I juni var i övrigt partipreferenserna de här (alltså i det kommande kommunalvalet i Tallinn):
Keskerakond (Centerpartiet) 44 procent.
Reformierakond (Reformpartiet) 15 procent.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) 11 procent.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) 9 procent.
Vabaerakond (Fria partiet) 5 procent.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) 4 procent.
Centerns mycket höga väljarandel i Tallinn har att göra med att det bor så många ryssar i huvudstaden, och ryssarna röstar i allmänhet på Centern. Den här siffran ska jämföras med den andel, cirka 25 procent, Centern har bland samtliga väljare – bland dessa finns också ryssar som har rösträtt i kommunalval men inte i riksdagsval.
Bland esterna är enskilda kandidater/gemensamma listor störst med 32 procent, och i småorter ute på landet är den andelen 38 procent.
En intressant kommentar står Kantar Emors analytiker Aivar Voog för: Om Edgar Savisaar, den avsatte centerledaren, skulle kandidera på en egen lista i Tallinn, skulle det parti, som har avsatt honom, alltså Keskerakond, halka ner från 43,5 procent till 21 procent. Då ska man veta att Edgar Savisaar i lokalvalet i Tallinn 2013 i den rysstäta stadsdelen Lasnamäe fick 39.932 personröster.
Den nuvarande ledningen i Keskerakond inser förstås vad en Savisaar-valsedel i Tallinn (där Centern i dag har egen majoritet) skulle kunna leda till, och partiledaren, Jüri Ratas, har därför erbjudit sin företrädare att få toppa Centerns valsedel i huvudstaden.
Men Savisaar och hans stödtrupper har inte nappat på det. De har haft egna möten, och beslutet är nu att de ska gå ut med en egen lista, toppad av Edgar Savisaar. Det enda kandidatnamn man i övrigt än så länge har offentliggjort är Olga Ivanova, en yngre kvinna av rysk börd, nu ledamot av Riigikogu (Riksdagen). Men vi får säkert höra fler namn – bakom det här nya valförbundet står för närvarande cirka 80 personer. Men stödet för en Savisaar-lista är mycket större; enligt uppgift står nära 2.000 personer bakom det här initiativet, och ryktet förtäljer också, att kretsden växer med hundratalet nya medlemmar per dag.
Tidningen Postimees har gjort ett ambitiöst försök att kartlägga vad den här nya gruppen står för men inte hittat mycket konkret när det gäller sådant som vallöften, målsättning vad gäller antalet röster och finansiering.
Den enda intressanta delen i den här genomgången handlar om vilka den nya gruppen ska samarbeta med. Företrädare för den svarar mycket listigt, att de vill samarbeta med Keskerakond; deras egen roll blir då framför allt att värna icke-esternas intressen.
Jüri Ratas och den övriga ledningen i Centerpartiet ligger än så länge ganska lågt: kritiserar inte Savisaar personligen utan hans dåliga rådgivare och har hittills inte hotat med uteslutning.
En del av Savisaar-anhängarna, främst bland dem EU-parlamentarikern Yana Toom, verkar också ha fått kalla fötter och tänker inte kandidera på den nya listan utan stannar kvar i moderpartiet.
Hur det här gröna ärtsoppskoket slutar återstår att se.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^