Suomi/Finland: Jättekliv uppåt för De Gröna. Ingen succé än för Timo Soinis nya parti

21 augusti 2017 18:20 | Politik | Kommentering avstängd

I valet 2015 till Eduskunta (Riksdagen) fördelade sig rösterna så här:

Suomen Keskusta (Centern), ett borgerligt och landsbygdsbetonat mittenparti, fick 21,1 procent.
Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), ett borgerligt högerparti, fick 18,2 procent.
Perussuomalaiset (Sannfinländarna), ett populistiskt parti, fick 17,7 procent.
Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokraterna), ett socialdemokratiskt parti, fick 16,9 procent.
Vihreä Liitto (Gröna förbundet), ett miljöparti, fick 8,5 procent.
Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), ett vänsterparti, fick 7,1 procent.
Svenska Folkpartiet, ett borgerligt parti för den svenska minoriteten i Finland, fick 4,9 procent.
Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna), ett borgerligt parti med kristna värderingar, fick 3,5 procent.

Finland har under efterkrigstiden haft breda koalitionsregeringar, ofta över blockgränsen, men det här valet ändade i en borgerlig regering med Centerns partiordförande Juha Sipilä som statsminister och bestående bara av tre partier: Centern, Samlingspartiet och det här valets raket, Sannfinländarna.

Centerledarens, till lika statsministerns kantighet har lett till att Samlingspartiet har blivit större än Centern.

Sannfinländarna, vars popularitet har rasat på grund av att partiet inte har kunnat leverera det dess väljare hoppades på, har tappat jättemycket i stöd, och när partiledaren, utrikesminister Timo Soini, meddelade att han tänkte avgå, valde partikongressen den mer högerextreme Jussi Halla-aho till ny partiledare och den nya partistyrelsen fick samma profil. Det här ledde till att Soini och övriga sannfinländska ministrar och många riksdagsledamöter beslöt sig för att lämna sitt gamla parti och först bilda en egen riksdagsgrupp, Uusi vaihtoehto (Nytt alternativ), som sen skulle ombildas till partiet Sininen tulevaisus (Blå framtid).

Socialdemokraterna, som i det senaste riksdagsvalet fick ett historiskt lågt resultat, bytte bland annat partiledare och lyckades genom profilerad oppositionsparti åter bli stort, i vissa mätningar till och med Finlands största parti.

Men i den senaste opinionsmätningen , genomförd den 24 juli-15 augusti, av Taloustutkimus för Yle, har det hänt intressanta saker.

Samlingspartiet är nu obestritt största parti, medan De Gröna har gått om Centern och blivit Finlands i storlekt andra parti. Socialdemokraterna har på nytt drabbats av kraftig nedgång. Och de numera rasiststyrda Sannfinländarna stöds av 8,8 procent, medan Soinis ST/UV i den här mätningen bara får 1,6 procent.

Det här är fördelningen av partisympatierna i den aktuella mätningen; jämförelsesiffrorna gäller motsvarande mätning i juli:

Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet) 20,8 procent (+ 0,4 jämfört med föregående mätning i samma serie)
Vihreä Liitto (Gröna förbundet) 17,6 procent (+ 3,6)
Suomen Keskusta (Centern) 17,3 procent (+ 0,6)
Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokraterna) 15,9 procent (- 2,6)
Perussuomalaiset (Sannfinländarna) 8,8 procent (+ 0,7)
Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) 7,7 procent (- 1,5)
Svenska Folkpartiet 4,8 procent (+ 0,1)
Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna) (3,7 procent (- 0,2)
Sininen tulevaisus (Blå framtid) 1,6 procent (+ 0,9 procent).

Det här betyder att de tre partierna< i regeringen, där ett av dem nu alltså är Blå framtid, tillsammans stöds av 39,7 procent, medan oppositionspartierna tillsammans får 58,5 procent - men märk att Sannfinländarna numera ingår i den gruppen. Jag har inte tillgång till någon säker kunskap om varifrån De Grönas alla nya röster kommer, men jag gissar att både Socialdemokraterna och Vänsterförbundet har tappat väljare till dem. Den nya partiordföranden, Emma Kari, kan också ha lockat nya kvinnliga väljare.

Blå framtids låga siffra kan åtminstone delvis ha sin förklaring i att Sannfinländarnas inte alltid så kunniga väljare ännu inte har kunskap om Soinis nya parti, kanske inte ens vet vad det heter. Här får vi avvakta kommande mätningar.

Suomi/Finland: Koskenkorva börjar säljas i USA

21 augusti 2017 15:06 | Handel, Mat & dryck | Kommentering avstängd

I Finland finns fortfarande ett statligt vin- och spritbolag, Altia. Det är numera störst i Nordeuropa: har egen produktion också i Sverige (klassiska spritdrycker, förr producerade av det statliga Vin & Sprit, sålt av en borgerlig regering), Norge, Danmark, Estland och Lettland.

Altia har gjort ett stort misstag när företaget på sin tid sålde rätten till sin succévodka, Finlandia, till amerikanska Brown-Forman, men det finska moderföretaget står fortfarande för tillverkningen och har säljuppdrag för Brown-Formans produkter.

Under tiden har Altias klassiska vodka Koskenkorva växt också här i Sverige, och nu tar företaget ett nytt steg: Även Koskenkorva kommer att lanseras på USA-marknaden fast utan avyttring av varumärket. Altia har slutit säljavtal med amerikanska Infinium Spirits, som inte är ett tillverkande företag utan ett säljbolag. Bland de märken Infinum Spirits nu säljer finns Seagram’s Vodka, Fernet Branca, Sambuca Oro och Irish Cream. Och nu alltså Koskenkorva.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^