Suomi/Finland: Samlingspartiet störst – därefter följer tre nästan jämnstora partier
28 augusti 2017 21:52 | Politik | Kommentering avstängdI valet 2015 till Eduskunta (Riksdagen) fördelade sig rösterna så här:
Suomen Keskusta (Centern), ett borgerligt och landsbygdsbetonat mittenparti, fick 21,1 procent.
Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), ett borgerligt högerparti, fick 18,2 procent.
Perussuomalaiset (Sannfinländarna), ett populistiskt parti, fick 17,7 procent.
Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokraterna), ett socialdemokratiskt parti, fick 16,9 procent.
Vihreä Liitto (Gröna förbundet), ett miljöparti, fick 8,5 procent.
Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), ett vänsterparti, fick 7,1 procent.
Svenska Folkpartiet, ett borgerligt parti för den svenska minoriteten i Finland, fick 4,9 procent.
Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna), ett borgerligt parti med kristna värderingar, fick 3,5 procent.
Finland har under efterkrigstiden haft breda koalitionsregeringar, ofta över blockgränsen, men det här valet ändade i en borgerlig regering med Centerns partiordförande Juha Sipilä som statsminister och bestående bara av tre partier: Centern, Samlingspartiet och det här valets raket, Sannfinländarna.
Centerledarens, till lika statsministerns kantighet har lett till att Samlingspartiet har blivit större än Centern.
Sannfinländarna, vars popularitet har rasat på grund av att partiet inte har kunnat leverera det dess väljare hoppades på, har tappat jättemycket i stöd, och när partiledaren, utrikesminister Timo Soini, meddelade att han tänkte avgå, valde partikongressen den mer högerextreme Jussi Halla-aho till ny partiledare och den nya partistyrelsen fick samma profil. Det här ledde till att Soini och övriga sannfinländska ministrar och många riksdagsledamöter beslöt sig för att lämna sitt gamla parti och först bilda en egen riksdagsgrupp, Uusi vaihtoehto (Nytt alternativ), som sen skulle ombildas till partiet Sininen tulevaisus (Blå framtid).
Socialdemokraterna, som i det senaste riksdagsvalet fick ett historiskt lågt resultat, bytte bland annat partiledare och lyckades genom profilerad oppositionsparti åter bli stort, i vissa mätningar till och med Finlands största parti.
Men i de senaste opinionsmätningarna, den allra sista, genomförd den 17 juli-18 augusti av Kantar TNS för Helsingin Sanomat, har det hänt intressanta saker.
Samlingspartiet är även i den här mätningen största parti, medan De Gröna, Socialdemokraternas och Centern tävlar om att vara Finlands i storlek andra parti. Och de numera rasiststyrda Sannfinländarna stöds av 7 procent, medan Soinis ST i den här mätningen bara får 1,7 procent. Nedan återges fördelningen av partisympatierna i den aktuella mätningen. Mycket intressant är också De Grönas plötsliga uppgång, på bortåt 80.000 nya röster. I en analys jag har läst tror man att cirka 12 procent av de tidigare SDP-väljarna och cirka 15 procent av de tidigare vänsterväljarna nu stöder De Gröna, som också tycks locka unga väljare. De Grönas väljare är i genomsnitt nästan 20 år yngre än SDPs.
Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet) 20,7 procent
Vihreä Liitto (Gröna förbundet) 17,5 procent
Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokraterna) 17,3 procent
Suomen Keskusta (Centern) 17,3 procent
Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) 8,4 procent
Perussuomalaiset (Sannfinländarna) 7,0 procent
Svenska Folkpartiet 4,5 procent
Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna) 3,5 procent
Sininen tulevaisus (Blå framtid) 1,7 procent
Det här betyder att de tre partierna< i regeringen, där ett av dem nu alltså är Blå framtid, tillsammans stöds av 39,7 procent. 2.600 personer har intervjuats.
Suomi/Finland: Altia får säljuppdrag för Penfolds, Lindeman’s, Beringer, Rawson’s Retreat, Rosemount med flera
28 augusti 2017 14:04 | Mat & dryck | Kommentering avstängdSedan en borgerlig regering slumpade bort statliga Vin & Sprit, en av världens då ledande firmor på det här området, har finländska, fortfarande statsägda Altia varit det ledande företaget på området i Norden och Baltikum. Altia har för övrigt förvärvat också Vin & Sprits av svenskarna högt skattade klassiska snapssortiment.
Nu gör Altia ett nytt kap: Företaget får sälj- och distributionsavtal i Finland för australiensiska Treasury Wine Estates, ett av världens ledande vinföretag. Bland företagets också här i Sverige storsäljande produkter finns Penfolds, Lindeman’s, Beringer, Rawson’s Retreat och Rosemount Estate. Men det här företaget har fler produkter än så, till exempel Matua, Blossom Hill, Stag’s Leap, Wolf Blass och Yellowglen.
Ísland: Regeringsledande Självständighetspartiet gör stort tapp. Nytt parti verkar vara på väg in i Alltinget
28 augusti 2017 13:03 | Politik | Kommentering avstängdValet till Alltinget i Ísland den 29 oktober 2016 utföll så här:
Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 21 mandat, 29,0 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 11 mandat, 15,9 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 10 mandat, 14,5 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigurður Ingi Jóhannsson, 8 mandat, 11,8 procent
Viðreisin (Renässans), ett nytt borgerligt och liberalt parti, lett av Benedikt Jóhansson, 7 mandat, 10,5 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Óttarr Proppé, 4 mandat, 7,2 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, fram till och med valet lett av Oddný G Harðardóttir, nu lett av Logi Már Einarsson, 3 mandat, 5,7 procent
Efter långa förhandlingar blev det en borgerlig regering, stödd av Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), Viðreisin (Renässans) och Björt framtíð (Ljus framtid). Den här regeringen har dock bara ett mandats övervikt i Alltinget.
I den senaste opinionsmätningen, gjord av MMR, fördelar sig partisympatierna så här:
Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) 24,5 procent (- 4,8 procentenheter jämfört med föregående mätning i samma serie)
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna) 20,5 procent (+ 0,1)
Píratar (Piratpartiet) 13,5 procent (+ 0,9)
Samfylkingin (Samlingsfronten) 10,6 procent (+- 0)
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet) 10,1 procent (+ 0,5)
Flokkur fólksins (Folkets parti) 6,7 procent (+ 0,6)
Viðreisin (Renässans) 6,0 procent (+ 1,3)
Björt framtíð (Ljus framtid) 3,6 procent (+ 1,2)
Regeringsledande Självständighetspartiet är det alltingsparti som minskar mest i den här mätningen. Det i regeringen ingående Renässans klarar åter spärren. Det i regeringen också ingående Ljus framtid ökar också men li8gger fortfarande på en nivå som får en att undra om partiet kommer att finnas kvar i nästa riksdag, Alltinget.
Folkets parti, med Inga Sæland som ledare, debuterade i förra alltingsvalet. Den här gången ställer man upp med kandidater i alla valkretsar. Folkets parti driver frågor för de människor som flera andra partier har en tendens att glömma bort efter valdagen, till exempel sjukpensionärer och fattiga. Partiet vill att alla ska garanteras en inkomst på minst 300.000 (OBS) isländska kronor i månaden och vill finansiera detta genom att bland annat höja momsen för turistbranschen och lägga ned ambassader. Folkets parti förespråkar vidare att staten ska äga och driva en bank utan samma vinstintressen som affärsbankerna har. Det här partiet klarade i förra mätningen i samma serie för första gången femprocentsspärren, och i den här mätningen ökar det ytterligare.
Samfylkingin (Socialdemokraterna) ligger på samma nivå som i förra mätningen, högre än i valet men fortfarande långt under partiets historiska nivå.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^