Nej-sidan leder inför dansk EU-omröstning

30 november 2015 23:14 | Politik | Kommentering avstängd

Den 3 december har Danmark folkomröstning om att ge upp förbehåll på rättsområdet landet fick, när det gick med i EU, bland annat i fråga om polissamarbete.

Nu tycker de partier, som allmänt har accepterat att Danmark numera är en del av EU, att det här undantaget inte är tidsenligt och kan avskaffas.

Linjerna inför den här folkomröstningen är politiskt intressanta.

På nej-sidan finns högerpopulistiska Dansk Folkeparti, yttervänsterpartiet Enhedslisten plus Liberal Alliance.

Ja-sidan består av en lika brokig samling: det borgerliga regeringspartiet Venstre, det ledande oppositionspartiet Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti och det nya miljö-mittenpartiet Alternativet.

Men det här är en fråga, där partierna inte kan räkna med att alla deras väljare följer respektive partilednings linje. SF har med all säkerhet väljare, som i den här frågan gillar Enhedslistens nej-linje, och det finns säkert också socialdemokrater som kommer att rösta nej.

Enligt opinionsundersökningarna leder nej-sidan.

En mätning, gjord av Megafon för TV 2 och Politiken, ger 40 procent för nej och 35 procent för ja.

Gallups mätning för Berlingske ger 38 procent för nej och 34 procent för ja.

Och Norstats mätning för Altinget ger 41 procent för nej och 34 procent för ja.

Nej-sidan leder alltså, men saken är för den skull inte avgjord. 25 procent är fortfarande i tvivelsmål om hur de ska rösta. Hela 48 procent tycker själva att de inte är tillräckligt väl insatta.

Estland: Savisaar vann partiledarstriden i Centern, men överraskande knappt

30 november 2015 22:24 | Politik | Kommentering avstängd

Edgar Savisaar lyckades hålla sig kvar på partiledarposten i Keskerakond (Centerpartiet), men hans seger blev överraskande knapp: Savisaar stöddes i omröstningen om partiledarskapet av 541 kongressombud; utmanaren Kadri Simson fick 486 röster.

Simson, tidigare vice ordförande i partiet, valdes heller inte in i partiets ledning. som hon dock kommer att tillhöga i egenskap av ordförande i partiets riksdagsgrupp. Hur länge återstår att se – estniska media innehåller analyser enligt vilka hon kommer att bytas ut på den posten.

Själv anslog hon, när omröstningen var klar, en försonlig ton, betonade att hon och hennes uppbackare var inställda på att hålla ihop partiet. Men den fortsatta behandlingen av henne kan ju ända i att hon bestämmer sig för att lämna partiet och då också tar en del av sina anhängare med sig. Ett dussin av Centerns 26 riksdagsledamöter stödde hennes kandidatur.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^