Modesty Blaise bäst i Agent X9

5 november 2015 14:27 | Serier | 2 kommentarer

Bäst i Agent X9 nummer 11 2015 är en historia om Modesty Blaise, ”Den skrattande mördaren” från 1993-1994, med manus av Peter O’Donnell och bild av Enric Badia Romero. Den skrattande mördaren är inte en utan tre, och den här trion agerar både för snöd vinning och av sadistisk vällust. Polisen lyckas inte identifiera eller spåra mördarna, och då drar Modesty Blaises kompanjon Willie Garvin till sig mördarnas uppmärksamhet genom att i media grovt smäda dem – baktanken är att de ska blotta sig genom att ge sig på Willie. Willie och Modesty ger sig därefter ut till en i övrigt öde för att där invänta mördarnas ankomst. Och de kommer.

Agent Corrigan”, också känd som ”Agent X9” och därmed den serie som har namngett serietidningen Agent X9, har, som jag tidigare har skrivit, gjorts av flera serieskapare. ”Doktor Sjus testamente”, som publiceras i det aktuella numret, publicerades urprungligen 1973-1974 och gjordes av Archie Goodwin (text) och Al Williamson (bild). Det aktuella avsnittet är inte oävet, men Corrigan kommer lite för enkelt undan de många skurkarna.

Nysatsningen ”Velvet” (2014) med manus av Ed Brubaker och bild av Steve Epting går som fortsättningsserie, vilket gör det knepigt att inte tappa tråden i handlingen. Men den är mycket vältecknad, dessutom i färg.

Humor verkar inte vara äventyrsserietidningsredaktörernas genre. För min del kunde gärna ”George Parker: Mannen som sålde New York” ur ”The Big Book of Hoaxes” av Carl Sifakis (manus) och Gray Morrow (bild), 1996, ha förblivit opublicerad.

Och vad ska man säga om Lars Krantz’ – jo, det finns faktiskt flera, inte bara han som hade teorier om palmemordet – ”Den svarta jorden – Christers inferno” (2014), där Christer med efternamnet Pettersson har en påtaglig likhet med mannen som anklagades för att vara Olof Palmes mördare? Nej, det här gillar jag inte.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^