Joe Hill som teater

6 november 2015 17:11 | Musik, Politik | 2 kommentarer

Joe Hill – född i Gävle den 7 oktober 1879 som Joel Hägglund – lever, trots att han den 19 november 1915 avrättades i Salt Lake City, både i USA och här i hans gamla hemland.

Ronneby Folkteater har satt upp musikteaterföreställningen ”Joe Hill”, skriven av Urban Jönsson och i regi av Håkan Robertsson, och sångerna ur föreställningen finns också på CDn ”Joe Hill” (Ronneby Folkteater RYFOLKT 001, 2014). De som sjunger och spelar heter Hanna Beckman, Hilda Bergqvist och Linus Lindström.

Föreställningen kan jag inte bedöma, eftersom jag inte har sett den, men de viktigaste av Joe Hills sånger med den här lilla ensemblen finns med på skivan, låtar som ”Luffaren”, ”Det är kraft i vårt förbund”, ”Casey Jones”, ”Prästen och slaven” och ”Ta-ra-ra bom ta-ra”. Också Alfred Hayes’ och Earl RobinsonsBalladen om Joe Hill” finns med som avslutning.

Det här är representativt och täckande, men problemet är att i samtliga fall finns andra konkurrerande inspelningar även på svenska vilka är strået vassare, framför allt musikaliskt. Ytterligare en invändning jag har som Joe Hill-kännare är att den här lilla ensemblen i flera av låtarna gör musikaliska avvikelser från de mycket kända och etablerade originalmelodierna. Det sista kan man i och för sig acceptera, men Joe Hills sånger var ju skrivna som nya texter till mycket kända melodier, detta för att publiken skulle kunna sjunga med.

Fast viktigare än det här är ändå att den aktuella skivan bidrar till att hålla Joe Hill-traditionen vid liv.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^