Det var länge sen nu när Svarta masken red i DN

1 november 2015 18:10 | Serier | 2 kommentarer

Olle Dahllöf skriver inte bara Dagens Nyheters seriehistoria, utan hans återkommande artiklar om serier på DNs Namn och Nytt täcker så mycket inom serievärlden, att det här, i följetongsform, formar sig till något av en allmän seriehistoria. DN har ju genom årtiondena publicerat en mycket stor del av de läsvärda serierna, även om tidningens njugga hållning till serier i dag inte vittnar om detta.

1957 började DN publicera ”Svarta masken”, ”Lone Ranger” som amerikanen Fran Striker började teckna redan 1936.

I Sverige introducerades den här serien under namnet ”Präriens svarta mask” i veckotidningen 25:an år 1941, men då hade jag ännu inte kommit till Sverige och var dessutom för liten.

Sen dök den upp i serietidningen ”Karl-Alfred” 1946 och i äventyrstidningen ”Levande Livet” 1951. Det här var under mina pojkår i Sverige, och även om båda de här tidningarna hörde till dem jag ofta läste, minns jag faktiskt inte tvärsäkert om jag läste just den här serien i just de här båda tidningarna.

Men de agerande, utöver Svarta masken också indiankompisen Tonto och Svarta maskens häst Silver, minns jag till namnet, och det tyder på att min läsning av Svarta masken var som mest intensiv under den tiden.

Tidningen ”Svarta masken – Lone Ranger” från 1970-talet minns jag heller inte spontant. Men visst ingick den här serien på 1960-talet också i serietidningen ”Cowboy”, som jag bör ha exemplar av någonstans på vinden?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^