Ísland: Populistiska Piratpartiet överlägset störst, Socialdemokraterna och Gröna vänstern små men jämnstora

29 november 2015 16:39 | Politik | Kommentering avstängd

Mandatfördelningen i Alltinget efter det senaste valet (27 april 2013):

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 19 mandat, 26,7 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, 19 mandat, 24,4 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, lett av Árni Páll Árnason, 9 mandat, 12,9 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 7 mandat, 10,9 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Guðmundur Steingrímsson, 6 mandat, 5,1 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 3 mandat, 5,1 procent

I en rad gallupmätningar har sedan Piratar (Piratpartiet) åkt upp som en komet. I den mätning som den 13 november redovisades i Fréttablaðið fick partiet 36,3 procent (- 1,2 procentenheter). I MMRs mätning, redovisad den 18 november, stöddes Piratpartiet av 35,3 procent. Skälet till det här är partiets populistiska profil och många skickligt gjorda utspel riktade till viktiga väljargrupper. Partiets stöd bland yngre väljare är mycket stort. Också i Reykjavík har partiet en mycket stark ställning.

Tvåa ligger det ena regeringspartiet, Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) med 28,3 procent i Fréttablaðiðs undersökning, i MMRs med 23,7 procent. Partiet har fortsatt stark ställning i åldersgruppen 50 år och äldre.

På en mycket lägre nivå än i valet ligger dess koalitionspartner Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som också sitter i regeringen och som nu stöds av 9,9 procent i Fréttablaðiðs undersökning, 10,8 procent i MMRs.

Socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) ligger med 8,2 procent i Fréttablaðiðs undersökning, med 10,5 procent i MMRs, kvar på en nivå, mycket lägre än den partiet tidigare har haft. Partiet lyckas hålla ställningen bättre ute på landsbygden än i Reykjavík.

Dess konkurrent om vänsterrösterna, Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), går bäst i nordost. I Fréttablaðiðs undersökning ökar partiet något, till 9,9 procent. I MMR-undersökningen minskar partiet något men hamnar också på 9,9 procent.

Nykomlingen 2013 Björt framtíð (Ljus framtid) krisar och stöds nu bara av 2,9 procent enligt Fréttablaðiðs undersökning, 4,6 procent enligt MMR, vilket senare inte heller skulle ge några mandat, om det här vore ett valresultat.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^