Kålle 50

12 december 2014 16:26 | Mat & dryck, Politik, Ur dagboken | 4 kommentarer

Karl-Petter Thorwaldsson, Kålle kallad, fyller 50. Jag skulle ha varit på mottagningen i dag, men eftersom jag i går kväll plötsligt blev akut och häftigt förkyld och eftersom jag verkligen inte vill smitta ner festföremålet, får hustrun representera oss båda.

Jag har bett henne framföra mina varmaste hälsningar, och jag menar det verkligen.

Och det är verkligen honom själv och inte hans ämbete jag då riktar mig till. Det fanns en period då den här före detta SSU-ordföranden liksom jag själv var anställd på partiexpeditionen på Sveavägen 68, och sen dess minns jag honom med stor värme. Det här har ingenting att göra med att vi alltid skulle ha tyckt lika, men Kålle är en sån där som intresserat också lyssnar på motargument och kompletteringar till det han själv förfäktar. Och så har han värme och humor.

Kålle har heller aldrig låtit sig förhårdnas av makten; inte heller böjer han sig för formella hierarkier. I rådande politiska villervalla har jag tyckt att det har varit befriande att höra honom bibehålla en kritisk distans till Miljöpartiet.

När vi understundom har hamnat vid samma bord till exempel under kongressfester, har Kålle alltid höjt feststämningen med skrönor och minnen ur de delar av det förflutna som är gemensamma för oss. Tyvärr är jag i dag inte i skick att göra något motsvarande vid festen i LO-borgen.

Men känn min sympati!

Abeiderpartiet och Senterpartiet skulle tillsammans få majoritet i Stortinget

12 december 2014 12:26 | Politik | Kommentering avstängd

Ytterligare en norsk mätning, gjord av Respons för Aftenposten, bekräftar Arbeiderpartiets formidabla uppgång: I den här mätningen ökar AP med 5,8 procentenheter till 42,0 procent. Så sent som i stortingsvalet 2013 fick Arbeiderpartiet bara 30,8 procent av rösterna.

Det går fortsatt knackigt för koalitionspartnern från då, Sosialistisk Venstreparti, som i mätning efter mätning ligger under sitt resultat i valet 2013, 4,1 procent. Också i den här mätningen ligger SV med 3,5 procent (+ – 0) under spärren. Dock skulle SV få ett lokalt mandat i Oslo.

Lilla yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,3 procentenheter till 1,6 procent, vilket är bättre än valresultatet 1,1 procent – men partiet befinner sig ändå långt under fyraprocentsspärren.

I motsats till i Sverige lyckas det gröna partiet i Norge, Miljøpartiet De Grønne, inte heller växa tillräckligt mycket. Partiet ligger i och för sig högre än i valet 2013, då det fick 2,8 procent, men dagens mätresultat, 3,4 procent, innebär att partiet åter backar med 0,2 procentenheter.

Senterpartiet, som satt i den förra regeringen tillsammans med AP och SV, ökar däremot med 0,5 procentenheter till 6,0 procent och ligger då över sitt valresultat, 5,5 procent. Och enligt den här mätningen har AP och SP nu ett så starkt stöd, att de tillsammans skulle få majoritet i Stortinget.

De båda mittenpartier, som i Stortinget är en del av underlaget för den blå-blå regeringen, backar däremot båda.

Kristelig Folkeparti backar med 1,1 procentenheter till 6,1 procent – vilket i och för sig fortfarande är ett resultat över partiets valresultat 2013, 5,6 procent.

Liberala Venstre backar med 1,9 procentenheter till 5,1 procent, ett resultat obetydligt under partiets resultat i stortingsvalet 2013, 5,2 procent.

Det ledande regeringspartiet Høyre backar med 1,1 procentenheter till 22,0 procent, ett resultat märkbart under partiets resultat i valet 2013, 26,8 procent.

Och koalitionspartnern, högerpopulistiska Fremskrittspartiet backar den här gången med 1,1 procentenheter till 10,1 procent, ett resultat långt under valresultatet från 2013, 16,3 procent.

Känd rysk TV-journalist kandiderar för de estniska socialdemokraterna

12 december 2014 11:20 | Politik | Kommentering avstängd

Sotsiaaldemokraatlik Erakond, de estniska socialdemokraterna, fortsätter sin offensiv för att locka över en större del av de ryskspråkiga väljarna på sin sida. En av partiets ministrar, Jevgeni Ossinovski, är ryss. En känd rysk journalist har anslutit sig till partiet, och en likaledes känd centerpartistisk riksdagsledmot med ukrainsk bakgrund meddelade nyligen att hon kommer att kandidera på Socialdemokraternas lista.

Fast högre bland just de ryska väljarna smäller nog den allra senaste nyheten på den här fronten. En mycket känd ung TV-journalist, Jelena Poverina-Tšernõh, välbekant från programmet ”Aktuaalne Kaamera”, deklarerar, att hon i det snart förestående valet till Riigikogu kommer att kandidera för Socialdemokraterna.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^