Norge: Arbeiderpartiet det stora partiet i ytterligare en mätning

22 december 2014 20:50 | Politik | Kommentering avstängd

I MMIs partisympatimätning för Dagbladet backar Arbeiderpartiet med 1,6 procentenheter men är med 39,8 procent fortfarande mycket över sitt resultat i stortingsvalet 2013, 30,9 procent.

Partnern i den förra rödgröna regeringen Sosialistisk Venstreparti ökar med 0,1 procentenheter till 3,9 procent och närmar sig då 4-procentsspärren. I valet 2013 var partiet, med 5,1 procent, över spärren.

Den tredje pelaren i den fallna regeringen, Senterpartiet, ökar med 0,3 procentenheter till 5,4 procent, ett resultat mycket nära valresultatet, 5,5 procent.

Yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,2 procentenheter till 0,9 procent men är alltså inte uppe i sitt eget valresultat från 2013, 1,1 procent.

Det utanför blockpolitiken stående Miljøpartiet De Grønne minskar med 0,1 procentenheter till 3,0 procent. I valet 2013 fick partiet 2,6 procent.

Kristelig Folkeparti, som Arbeiderpartiet försöker locka över på sin sida, får sitt bästa resultat på ett år, ökar med 1 procentenhet till 5,9 procent. I valet 2013 stöddes KrF av 5,6 procent.

Liberala Venstre ökar också med 0,4 procentenheter till 4,8 procent, vilket dock fortfarande ligger under partiets valresultat 2013, 5,2 procent.

I den här mätningen ökar även det ledande regeringspartiet Høyre med 0,4 procentenheter till 23,4 procent, en nivå som dock ligger under partiets valresultat 2013, 26,8 procent.

Men dess partner i den blå-blå regeringen, högerpopulistiska Fremskrittspartiet backar med 1 procentenhet till 12,0 procent. I folketingsvalet 2013 stöddes partiet av 16,4 procent.

De här tendenserna märks också tydligt i en speciell mätning, gjord för Aftenposten i Oslo. Arbeiderpartiet går framåt, medan Høyre backar. Till det intressanta med osloundersökningen hör också, att Sosialistisk Venstreparti, som traditionellt har varit starkt i Oslo, backar och verkar tappa röster till Arbeiderpartiet men också till Miljøpartiet De Grønne.

Estland: Socialdemokraterna leder inte men ligger hyggligt till inför det kommande valet

22 december 2014 13:13 | Politik | Kommentering avstängd

Den opinionsundersökning som har gjorts av Emor och som redovisas i Eesti Päevaleht ser siffermässigt ganska märklig ut: Det bitvis nyliberala regeringspartiet Reformierakond och det ledande oppositionspartiet, det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) får båda 16 procent. På platsen efter dem kommer Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) med 12 procent, och på sista platsen återfinner vi det nationalkonservativa och kristna Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fosterlandet och Res Publika) med 9 procent.

Men det här är säkra, icke viktade partisympatier, som i ett val där sannolikt inget ytterligare parti kommer att ta sig över femprocentsspärren, kommer att viktas upp så att de sammanlagt blir 100 procent.

Enligt en annan undersökning, gjord av Turuuuringute AS för samma tidning, ser väljarna Socialdemokraterna som en naturlig del av varje tänkbar regeringskoalition. Men den som nu existerar, den med Reformpartiet, ses av en majoritet som den bästa tänkbara.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^