Melodikrysset nummer 50 2014

13 december 2014 12:06 | Barnkultur, Media, Musik | 17 kommentarer

Jag är dunderförkyld, men ändå hade jag inga större besvär med att lösa dagens Melodikryss.

Detta kanske för att bara den allra sista frågan illustrerades med musik, som jag tror mig aldrig ha hört, ”All of Me”, framförd av en artist jag inte heller har hört talas om, John Legend. Ni får gärna håna mig, om det roar er.

Ytterligare en fråga hade jag problem med men för att jag inte hade noterat vad Anders Eldeman egentligen frågade om. Jag kände genast igen låten, ”Den person som tillgrep en väska i går” men hade inte fastnat för frågeformuleringen trots att jag hade skrivit ner den: vilket instrument spelar sångarens favorit på? Jag tänkte till att börja med över huvud taget inte på att den som i det här fallet sjöng var Lasse Brandeby, så det tog en stund att komma på att frågan syftade på Gudrun, hon som spelade triangel.

Stinsen brinner” med Galenskaparna/After Shave har jag visserligen inte sett på scen men i TV – det underlättar alltid, när man har något slags relation till musiken som spelas i krysset.

Ett annat exempel med anknytning till dagens kryss: ”Höga berg och djupa dalar” ingick i den klassiska sångrepertoar vi fick lära oss under min folkskoletid.

Lätta för mig är också frågor med anknytning till äldre melodifestivallåtar. Jag har varit en ganska trogen lyssnare genom åren och vågar därför hävda att de här tävlingarna förr innehöll mycket fler sånger med riktig schlagerkaraktär, alltså i texter och/eller musik hade element som genast fäste sig i minnet, inte, som så ofta i dag, mest försökte leva på scenshow och annat utanverk.

”Gå och göm dig, Åke Tråk”, som Mona Wessman kom trea med 1968 – här skulle sista siffran, åtta, skrivas in som svar – är ett exempel.

”We Are All the Winners”, som gav Nick Borgen andra plats 1993, ett annat.

Men melodier som är catchy, som omedelbart fäster sig i musikminnet, kan se högst olika ut – jag pläderar verkligen inte för att populärmusik av i dag ska låta som ”De e’ inte åldern som gör att man e’ gammal” ned Sigge Fürst och Thore Skogman.

Nej, för egen del tycker jag att ”Wake Me Up Before You Go Go” med Wham! är en härlig låt.

Och jag lyssnar gärna på ”Have You Ever Really Loved a Woman” med Bryan Adams.

”Hela huset” är måhända inte det allra yppersta Håkan Hellström respektive Veronica Maggio har gjort, men båda är nu verksamma artister som anstränger sig för att göra skillnad mot de bedövande ljudmattor allt för mycket av det vi hör i radio, på TV och på skiva består av.

Och så var det bara veckans Taube kvar, ”Knalle Juls vals”, där man – om man inte som i dag hör den instrumentalt – hör raden ”Min lilla gran, du är så fin”.

Jo, jag ska köpa gran, en riktig, en sån där som luktar kåda och terpentin.

Och nästa lördag ska jag, som ni mina vänner, lösa Anders Eldemans kryss med 100 procent julfrågor.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^