Ryskestnisk film i Robin Hood-stil

9 december 2014 17:48 | Film | Kommentering avstängd

En svensk vän med stort intresse för mitt gamla hemland Estland har själv skaffat och sedan till mig lånat ut en ganska märklig film, producerad 1969 i Estland – vissa scener är också filmade i Lettland. Om jag berättar att antalet sålda biljetter i lilla Estland till den här filmen var 772.000 och i Sovjetunionen 44,9 miljoner, förstår ni kanske vilken publiksuccé den var.

Filmens estniska titel är ”Viimne reliikvia”, dess ryska ”Последняя реликвия”; i svensk översättning blir det här ”Den sista reliken”. DVD-utgåvan heter ”The Last Relic”.

Underlag för filmen, producerad av Tallinnfilm, utgör romanen ”Vürst Gabriel ehk Pirita kloostri viimsed päevad” (Fursten Gabriel eller Pirita klosters sista dagar), 1893, skriven av den estniske författaren Eduard Bornhöhe (1862-1923). Jag har inte läst den här romanen, men en ganska lång analys (på estniska) på nätet visar, att filmversionen tar sig en hel del friheter gent emot bokoriginalet.

Regissören är ryss, Grigori Kromanov, men manus har skrivits av Arvo Valton och musiken av Uno Naissoo och Tõnu Naissoo, samtliga ester. För redigeringen står Lennart Meri, senare president i Estland.

Skådespelarna är ryssar, ester och letter, och filmens grundspråk är ryska, men den finns även dubbad till estniska. Den som lyckas få tag på DVD-versionen kan också få engelsk undertext.

Filmen är gjord i färg. Sångerna i den ryska versionen framförs av Georg Ots (1920-1975), operasångare men också publikkär tolkare av populärmusik. (Somliga har väl också under åren 1980-2000 rest mellan Helsinki och Tallinn på färjan M/S Georg Ots.)

Att filmen trots sitt nationalistiska tema – den utspelar sig under livländska kriget 1558-1583 – lät sig göras under sovjettiden har säkert att göra med att dess huvudperson, fursten Gabriel (Aleksandr Goloborodko), i vart fall i filmversionen har rysk far och estnisk mor och att han kämpar mot tyskar och svenskar. I den här historiens slut anfalls Tallinn (i den verkliga historien av ryska styrkor), och klostret i Pirita bränns ner, vilket ägde rum 1577.

Till den här filmens obestridliga kvaliteter hör att den är gjord som äventyrsfilm i bästa Robin Hood-stil – dess stridsscener och gags står inte för oss kända klassiska äventyrsfilmer efter. Mycket riktigt möter vi här också munkar och nunnor som den ränksmidande broder Johannes (Rolan Rõkov) och en egensinnig abedissa (Elza Radziņa). Och broder Tuck har, åtminstone vad slagsmål beträffar, en like i Siim (Uldis Vazdiks).

Den här historiens Marion är den tyska adelsfröken Agnes von Mõnnikhusen (Ingrīda Andrina), och givetvis har Gabriel också en rival – en prins John – som vill slå undan benen på honom. Den romantiska delen av filmen är kysk som en hollywoodfilm från efterkrigstiden. Men äventyrsdelen är faktiskt välgjord.

Danmark: Borgerlig ledning med 10 procent

9 december 2014 14:33 | Politik | Kommentering avstängd

Danska media har nu börjat spekulera om datum för nästa val till Folketinget. Men när än statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) trycker på startknappen, lär det bli svårt att vända dagens tioprocentiga borgerliga ledning till seger för hennes regering och dess stödpartier.

Center-högerpartiet Venstre är i den senaste mätningen från Voxmeter uppe i 24,5 procent och får i det mätningsgenomsnitt som redovisas i Berlingske Barometer 24,7 procent. I båda fallen ligger partiet under sitt valresultat 2011, 26,7 procent, men Venstre är ändå klart största parti.

Enligt den här mätningen ligger det ledande regeringspartiet Socialdemokratiet tvåa med 21,4 procent – barometergenomsnittet är 20,8 procent. Inte i någon aktuell undersökning har partiet varit i närheten av sitt valresultat 2011, 24,8 procent.

Båda de nämnda partierna har säkert tappat en del av sina väljare till högerpopulistiska Dansk Folkeparti, som i Voxmeter får 18,3 procent och i Berlingske Barometer 19,2 procent. Ökningen från valresultatet 2011, 12,3 procent, är odiskutabel.

Socialdemokratiets kvarvarande koalitionspartner, socialliberala Radikale Venstre, får i den aktuella undersökningen stöd av 7,8 procent, i Barometern av 7,6 procent. Också det här partiet ligger i mätning efter mätning under sitt resultat i valet 2011, 9,5 procent.

Detsamma gäller deras avhoppade koalitionspartner Socialistisk Folkeparti. SF får i den aktuella mätningen 7,6 procent och i Barometern 7,1 procent, men i folketingsvalet 2011 stöddes partiet av 9,2 procent.

I SFs fall har dock flertalet av de flyktade väljarna gått till ett annat vänsterparti, rödgröna och feministiska Enhedslisten. Det här partiet får i Voxmeter 9,1 procent och i Barometern 9,5 procent mot bara 6,7 procent i valet 2011.

Fortsatt knackigt går det för Konservative Folkeparti, som i Voxmeter noteras för 4,3 procent och i Berlingske Barometer för 4,5 procent. Båda de här resultaten ligger under partiets valresultat 2011, 4,9 procent.

Över sitt valresultat 2011, 5,0 procent, ligger däremot Liberal Alliance med 5,9 procent i Voxmeter och 5,8 procent i Barometern.

Finland: Centern klart största parti

9 december 2014 12:24 | Politik | Kommentering avstängd

En partisympatiökning, gjord av Tietoykkonen för Iltaleht, bekräftar den nya tendensen i toppen: oppositionspartiet Suomen Keskusta (Centern) är med 26,6 procent landets överlägset största parti, medan det ledande regeringspartiet, Kokoomus (Samlingspartiet) backar och hamnar på 17,7 procent.

Sosialidemokraattinen puolue (Socialdemokraterna) stöds enligt den här undersökningen av 15,8 procent, obetydligt fler än de högerpopulistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som stöds av 15,7 procent. SDP sitter i regeringen, medan PS är i opposition.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^