Yougov bekräftar nya trender i dansk politik

3 december 2014 18:03 | Politik | Kommentering avstängd

Yougovs senaste mätning bekräftar ett par nya tendenser i dansk politik.

Största parti, med 23,3 procent, är även i den här undersökningen högerpopulistiska Dansk Folkeparti. I det mätningsgenomsnitt som presentera i Berlingske Barometer ligger DF lägre, på 19,5 procent, men även den siffran ligger ju avsevärt högre än partiets resultat i folketingsvalet 2011, 12,3 procent.

Högerborgerlig Venstre, som i Barometern är störst med 24,7 procent, ligger i den aktuella mätningen tvåa med 22,8 procent. Det stora borgerliga oppositionspartiet, som ett tag såg ut att nå sitt valresultat från 2011, 26,7 procent, går nu i stället åt andra hållet.

Och i Yougov får Socialdemokratiet ett riktigt uselt resultat, 17,8 procent, att jämföra med barometergenomsnittet, 20,7 procent, och valresultatet 2011, 24,1 procent.

Uselt går det också för Socialdemokratiets kvarvarande koalitionspartner, socialliberala Radikale Venstre, som får stöd av 6,3 procent mot 7,5 procent i Barometern och 9,5 procent i valet 2011.

Deras avhoppade partner i regeringen, Socialistisk Folkeparti, backas nu upp av 6,8 procent av väljarna mot 6,9 procent i Barometern. SF ligger alltså fortfarande långt under sitt valresultat 2011, 9,2 procent.

Till och med över det senare ligger med 10,2 procent i den aktuella mätningen och 9,6 procent i Barometern den rödgröna och feministiska Enhedslisten, som i valet 2011 bara samlade 6,7 procent.

Konservative Folkeparti ligger med 5,5 procent i Yougov över sitt valresultat 2011, 4,9 procent, men i barometergenomsnittet ligger partiet fortfarande lägre, på 4,6 procent.

Liberal Alliance slutligen noteras i den här undersökningen för 6,8 procent mot 5,8 procent i Barometern, resultat som i båda fallen överträffar partiets valresultat 2011, 5,0 procent.

Ytterligare en estnisk riksdagsledamot lämnar Centerpartiet

3 december 2014 13:55 | Politik | Kommentering avstängd

Edgar Savisaars lätt vänsterpopulistiska centerparti, Keskerakond, har sedan valet 2011 förlorat sju riksdagsledamöter och partigruppen i Riigikogu, parlamentet, har reducerats från 26 till 19. Ett par av de avhoppade har senare anslutit sig till Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Det senaste, just nu aktuella avhoppet har gjorts av Olga Sõtnik, som vi som känner igen estniska namn genast förstår inte är av estnisk härkomst – dock kommer hon inte från någon av Estlands många ryska familjer utan har ukrainsk familjebakgrund.

Hon har tidigare haft ett nära samarbete med centerledaren Savisaar, och bakgrunden till den här brytningen är uppenbart hans och partiets hållning i en för en ukrainska mycket känslig fråga: Savisaar och hans parti har vänskapliga förbindelser med maktpartiet i Ryssland, och de har, kanske på grund av sina många ryska väljare, haft svårt att uttala kritik av Rysslands agerande gent emot Ukraina.

Alltså har den ganska lyskraftiga och självständiga Sõtnik meddelat att hon utträder ur Centerpartiet men sitter kvar i Riigikogu fram till det kommande valet.

Hon har också meddelat att hon på nytt kommer att kandidera för en plats i Riigikogu, däremot inte för vilket parti.

Estniska media spekulerar dock i att Sõtnik kommer att ansluta sig till Socialdemokraterna och kandidera för dem.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^