Abeiderpartiet och Senterpartiet skulle tillsammans få majoritet i Stortinget

12 december 2014 12:26 | Politik | Kommentering avstängd

Ytterligare en norsk mätning, gjord av Respons för Aftenposten, bekräftar Arbeiderpartiets formidabla uppgång: I den här mätningen ökar AP med 5,8 procentenheter till 42,0 procent. Så sent som i stortingsvalet 2013 fick Arbeiderpartiet bara 30,8 procent av rösterna.

Det går fortsatt knackigt för koalitionspartnern från då, Sosialistisk Venstreparti, som i mätning efter mätning ligger under sitt resultat i valet 2013, 4,1 procent. Också i den här mätningen ligger SV med 3,5 procent (+ – 0) under spärren. Dock skulle SV få ett lokalt mandat i Oslo.

Lilla yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,3 procentenheter till 1,6 procent, vilket är bättre än valresultatet 1,1 procent – men partiet befinner sig ändå långt under fyraprocentsspärren.

I motsats till i Sverige lyckas det gröna partiet i Norge, Miljøpartiet De Grønne, inte heller växa tillräckligt mycket. Partiet ligger i och för sig högre än i valet 2013, då det fick 2,8 procent, men dagens mätresultat, 3,4 procent, innebär att partiet åter backar med 0,2 procentenheter.

Senterpartiet, som satt i den förra regeringen tillsammans med AP och SV, ökar däremot med 0,5 procentenheter till 6,0 procent och ligger då över sitt valresultat, 5,5 procent. Och enligt den här mätningen har AP och SP nu ett så starkt stöd, att de tillsammans skulle få majoritet i Stortinget.

De båda mittenpartier, som i Stortinget är en del av underlaget för den blå-blå regeringen, backar däremot båda.

Kristelig Folkeparti backar med 1,1 procentenheter till 6,1 procent – vilket i och för sig fortfarande är ett resultat över partiets valresultat 2013, 5,6 procent.

Liberala Venstre backar med 1,9 procentenheter till 5,1 procent, ett resultat obetydligt under partiets resultat i stortingsvalet 2013, 5,2 procent.

Det ledande regeringspartiet Høyre backar med 1,1 procentenheter till 22,0 procent, ett resultat märkbart under partiets resultat i valet 2013, 26,8 procent.

Och koalitionspartnern, högerpopulistiska Fremskrittspartiet backar den här gången med 1,1 procentenheter till 10,1 procent, ett resultat långt under valresultatet från 2013, 16,3 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^