Socialdemokraterna i Estland ökar sin väljarandel

23 augusti 2014 15:25 | Politik | Kommentering avstängd

Det delvis nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), som leder den estniska regeringen, är med ett stöd om 29 procent fortsatt Estlands största parti, men partiet har jämfört med motsvarande mätning (TNS Emor) i juli tappat två procentenheter. Därmed ligger partiet ganska nära sitt resultat i valet till Riigikogu (Riksdagen) 2011, 28,6 procent.

Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, som överraskande klev in i regeringskoalition med Reformierakond, har omvänt ökat sitt stöd med två procentenheter och noterar i den här mätningen 26 procent, så gapet minskar. SDEs ställning har märkbart förbättrats sen valet 2011, då partiet stöddes av 17,1 procent.

Tätt i hälarna har de det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet), som i den här mätningen stöds av 25 procent (+ 2 procentenheter). I valet 2011 stöddes partiet av 23,3 procent. Keskerakond är fortsatt det stora partiet bland Estlands ryssar, men om ryssarna förblir centertrogna om den allt mer åldrade partiledaren Edgar Savisaar ersätts med någon annan återstår att se.

Det nationalistiska, kristna och socialkonservativa Isamaa ja Respublika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), som Reformierakond puttade ut ur regeringen till förmån för Socialdemokraterna, backar med en procentenhet till 15 procent, vilket är betydligt sämre än partiets valresultat 2011, 20,5 procent.

I den här mätningen kunde 34 procent av de tillfrågade inte ange någon partisympati.

Melodikrysset nummer 34 2014

23 augusti 2014 12:03 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Dagens kryss var lite knepigare än vanligt.

Jag gissar att många krysslösare, med bara ett Å i den andra kryssrutan av sammanlagt två, gissade på ord av typen SÅ, PÅ, DÅ och GÅ som en del av den efterlysta melodititeln i ett klassiskt verk, men det vi hörde var ”Tavlor en utställning” av Modest Musorgskij.

Inte alla krysslösare minns väl heller ”The Loco-motion” med Little Eva från 1962.

Att det var Skotts som spelade ”Jag är förlorad” fick vi ju av Anders Eldeman, men hur många vet att originalet hette ”Make Your Mind Up” och gjordes av Buck’s Fizz?

Tango, tango” minns jag för evigt från Melodifestivalen 2004, men mest för Petra Nielsens kuriösa uttal, ”Tängo, tängo”. Här skulle vi dessutom identifiera en flitig kryssillustratör, Lennart Palm.

Från Melodifestivalen 2012 minns vi ”Mirakel” med Sara Li och framför allt författaren med det gränslösa egot Björn Ranelid.

Eurovision Song Contest år 2000 vanns av bröderna Olsen med ”Fly On the Wings of Love”. Bröderna Olsen representerade Danmark.

Deras namne (nästan), Kurt Olsson, också känd som Lasse Brandeby, sjöng tungvrickaren ”Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini”, som vi fordom också hörde med Lill-Babs.

Vi hörde Ringo Starr sjunga ”With a Little Help From My Friends”, de senare förstås de övriga i The Beatles.

Dagens ABBA-låt var ”Dancing Queen”, här för säkerhets skull i en instrumental version.

Och dagens Thore Skogman, nästan ett inlägg i valdebatten, var ”Ja se pengar, ja se pengar, är ett bekymmer för fattig och för rik”. Men det Eldeman ville få fram var att man inte ska vara för snål.

Om hur det var förr i världen har Lasse Dahlquist berättat i ”Morfar har berättat”. Dahlquists låt har levt vidare bland annat i ny tolkning av Håkan Hellström.

”Aldrig på en söndag” har förekommit tidigare i Melodikrysset, och för mig som har sett filmen flera gånger – läs mer ovan under Kulturspegeln, Film – var det inte särskilt svårt att minnas, vilken skådespelerska som sjöng den i filmen: Melina Mercouri. Inte riktigt lika lätt var det att minnas, att den som sjöng den på svenska var Ann-Louise Hanson. Men så gammal som jag är, kände jag snart igen hennes röst.

Ha nu en riktigt bra lördag och så småningom även söndag!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^