Jan Hammarlund ger Malvina Reynolds nytt liv igen

19 augusti 2014 16:18 | Musik, Politik | Kommentering avstängd

Malvina Reynolds (1900-1978) var en mycket större låtskapare än det lilla som i dag finns med henne på CD låter ana. På Smithsonian Folkways hemsida hittar du i alla fall ett par av hennes skivor (plus några andra där hon bidrog med låtar), som går att beställa.

Mest kända är några av hennes sånger via andra delvis samtida artister, vars skivor är lättare tillgängliga också i normal skivhandel. Jag tänker då främst på Joan Baez’ insjungning av hennes ”What Have They Done To the Rain?” på ”Joan Baez In Concert” (Vanguard, VRS 9112, 1962) och Pete Seegers insjungning av ”Little Boxes” på ”We Shall Overcome” (CBS 62209, 1963). Men Pete Seeger har sjungit in många fler av Malvinas sånger.

Också Jan Hammarlund har tidigare gjort tolkningar, på svenska, av flera av Malvina Reynolds’ sånger.

Men nu har han gjort en hel fullskale-CD med material av Malvina Reynolds, dessutom sånger som oftast inte finns med i hennes sångböcker ”Little Boxes And Other Handmade Songs” (Oak Publications, 1964 – mitt exemplar är inköpt 1966) och ”The Muse of Parker Street” (Oak Publications, 1967 – mitt exemplar är inköpt 1968). I den först nämnda hittar man den av Jan Hammarlund nu insjungna ”Upside Down” från 1961, en sång om hur världen ter sig, om man ser på den i lite olika perspektiv. I den andra finns ytterligare två av sångerna på Jan Hammarlunds nya skiva: dels ”Born In the Town” från 1965, dels ”They’ve Got Everything”, inte bara en bra politisk text utan också mycket fint insjungen av Jan Hammarlund.

Malvina Reynolds stod politiskt till vänster, och följaktligen innehåller den här CDn ganska många politiska texter. Jag vill där särskilt nämna ”Upside Down”, ”Free Enterprise” och ”The Man Says Jump” som han gör med kör.

Men här finns också andra typer av låtar, flera av dem härliga, som den inledande ”My Little Guitar” och så ”Blues Street”, bland annat med Jörgen Lindström på munspel. Över huvud ger kompsättningen – till exempel med Pär Ulander på dragspel – sitt för att lyfta den här skivan långt över det ordinära.

Sist på skivan ligger tre liveinspelningar med Malvina Reynolds själv. Det ger den här CDn – ”Uncovered Malvina Reynolds” (Skördemåne SCD09, 2014) – en extra krydda, men den riktigt stora behållningen är faktiskt de nyinsjungna sångerna med Jan Hammarlund.

(S) tvåa igen i ny dansk mätning

19 augusti 2014 13:13 | Politik | Kommentering avstängd

Också i Voxmeters senaste opinionsmätning ligger Venstre, mer till höger än namnet antyder, etta med 23,1 procent. Nästan samma nivå, 23,2 procent, har partiet i Berlingske Barometer, ett sammanvägt och en smula viktat (de senaste mätningarna ges lite större betydelse) resultat av den senaste månadens mätningar, gjorda av olika opinionsmätningsföretag. Än är dock partiet inte uppe i sitt resultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent.

Tvåa ligger i den här mätningen Socialdemokratiet med 20,8 procent (21 procent i Barometern). Partiet står och stampar: går ibland upp lite, ibland ner lite och verkar ha bestående svårt att nå sitt eget valresultat 2011, 24,8 procent. Partileden och statsministern Helle Thorning-Schmidt har ändå ett överraskande starkt stöd bland danskarna. I en färsk opinionsmätning från Epinion, gjord för Berlingske, anser 47 procent av de tillfrågade, att statsministern gör ett bra eller mycket bra arbete, medan 45 procent är av motsatt uppfattning. Just nu satsar regeringen, med den ansvarige ministern, Nick Hækkerup i spetsen, på en offensiv i sjuk- och hälsovårdsfrågorna, som möjligen kan ge partiet ny vind i seglen.

Det högerpopulistiska Dansk Folkeparti hamnar med 19,7 procent på tredje plats i den här mätningen; detsamma gäller i Baromtern, där partiet rankas för 20,2 procent. Partiet ligger alltså nu på en mycket högre nivå än i valet 2011, då DF stöddes av 12,3 procent.

Socialdemokraternas kvarvarande regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, får i den aktuella mätningen 8,6 procent (8,4 procent i Barometern), vilket är någon procent under partiets valresultat 2011, 9,5 procent.

Det från regeringen avhoppade Socialistisk Folkeparti kommer i den här mätningen upp i 7,5 procent, att jämföra med 6,8 procent i Baromeern. Men än är det en bit kvar till partiets resultat i valet 2011, 9,2 procent.

I det valet fick dess konkurrent om vänsterrösterna, den röd-gröna och feministiska Enhedslisten, 6,7 procent. Både i den aktuella mätningen och i Barometern är partiet, med 8,3 procent respektive 9,0 procent större än SF.

Konservative Folkeparti, som är i färd med att byta partiledare, får i voxmetermätningen 6,2 procent, i Barometern 5,7 procent. Båda de här resultaten ligger över partiets resultat i folketingsvalet 2011, 4,9 procent.

Dess rival, Liberal Alliance, ligger lägre med 5,1 procent både i Voxmeter och i Barometern. Därmed ligger partiet kvar på ungefär samma nivå som i valet 2011, 5 procent.

Om man omsätter det här stödet i mandat, ser det inte så ljust ut för vänstersidan. De båda regeringspartierna plus de två vänsterpartierna i Folketinget skulle tillsammans få 79 mandat, 10 färre än i valet 2011. Det ledande regeringspartiet, Socialdemokratiet, skulle tappa 10 mandat och bara få 37 mandat.

Det blå blocket skulle få 96 mandat. Den stora vinnaren av dess partiet är Dansk Folkeparti, som jämfört med det senaste valet skulle vinna ytterligare 13 mandat.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^