En kväll med Jan Hammarlund och Malvina Reynolds

14 augusti 2014 20:55 | Musik, Politik | 11 kommentarer

Trots en smula olika politiska utgångspunkter – fast vi har faktiskt båda vänstervärderingar – betraktar jag Jan Hammarlund som en både politisk och musikalisk själsfrände. Jag tror det ursprungligen var Jans idé att vi tillsammans skulle göra ett program om den amerikanska vänsterns musik, vilket vi också gjorde vid ett välbesökt möte i ABF-huset i Stockholm. Sen har vi setts med glesa mellanrum – jag får dock regelbundet per mejl Jans meddelanden om konserter, skivor med mera – och han framträdde, som vän och gäst, vid en gemensam födelsedagsfest för mig och Birgitta, då vi båda fyllde något högt och jämnt.

Nyligen fick jag ett mejl från Jan om att han i ABF-huset i Stockholm skulle ha ett releaseparty med sång och prat på temat Malvina Reynolds. Detta med anledning av hans nya CD ”Uncovered Malvina Reynolds” (Skördemåne SCD09, 2014). Jag tackade ja och hälsades genast välkommen per mejl av Jan.

Jag spelade en viss roll för att göra Malvina Reynolds känd här i Sverige: Jag skrev i Aftonbladets Innerspalten om henne och hennes LP ”Malvina Reynolds Sings the Truth” (CBS 1967), och när jag 1970 gav ut min sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred”, tog jag med en av hennes sånger, ”Little Boxes”, i Gösta Åbergs svenska översättning ”Små lådor”.

I min ägo har jag ett antal LP-skivor med henne, utgivna av hennes eget bolag Cassandra Records, av finska Love Records och av svenska Amigo. Jag har henne också på CD från Smithsonian Folkways.

Jan Hammarlund har träffat henne – hon var född 1900 och dog 1978 – här i Sverige och i Finland, och han har faktiskt bott hemma hos henne i Californien under någon månad, berättade han vid träffen på ABF-huset i går.

Den här träffen började med en film om och med Malvina, en film som i hög grad handlade om Malvina Reynolds som politisk aktivist, dock oftast i sånglig form. I filmen medverkade bland annat Pete Seeger, själv nu också död – Pete gjorde inte minst Malvinas ”Little Boxes” känd för en mycket stor publik. Jan nämnde sedan själv i snacket kring filmen och Malvina, att även till exempel Joan Baez har sjungit in hennes ”What Have They Done To the Rain”.

Jan Hammarlund har tidigare tolkat sånger av Malvina Reynolds till svenska och sjungit in dem på CD. Men nu har han gjort ett riktigt storverk: Han har sjungit in 16 sånger av Malvina, sånger som han har fått av henne själv, och som bonusspår får man dessutom fyra sånger, sjungna av henne själv.

Jag fick i går höra ett antal av de här låtarna i Jans insjungning och i ett fall med en tjejkör, som fanns med på den här releasefesten. Somligt av det som spelades var jävligt bra blues. Bredvid mig inne i salen i ABF-huset satt förresten den utmärkte munspelaren Jörgen Lindström.

Jag ska skriva mer utförligt om den här skivan, när jag har hunnit lyssna ordentligt på hela innehållet.

I publiken fanns bland annat en annan gammal vänstermusikbekant, Pierre Ström, som kom fram och hälsade.

Vid pratstunden efteråt över en mugg juice pratade jag mer med Pierre, bland annat om den perverst förvridna skivmarknaden, där det är svårt för sångare av Pierres och Jans typ att få skivor utgivna – dessutom är det inte skivor av den här typen som får uppmärksamhet på det fåtal recensionsavdelningar som fortfarande existerar.

Jan ger alltså ut sina skivor på en egen skivetikett, Skördemåne, och bästa sättet att få tag på den här skivan är att gå in på http://janhammarlund.se/musikbutik.html – den här CDn kostar 129 kronor.

Också Dansk Folkeparti större än (S) i ny dansk mätning

14 augusti 2014 18:03 | Politik | 2 kommentarer

I den senaste sammanvägningen av de olika mätningar, som tillsammans bildar underlag för Berlingske Barometer, är borgerliga Venstre störst med 23,2 procent. Det är partiet även i den senaste av de mätningar som har infogats i barometern, den från Yougov, där partiet får 23,0 procent. Än är det dock en bit kvar till partiets resultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent.

I det valet fick populistpartiet Dansk Folkeparti bara 12,3 procent, men i den aktuella mätningen är partiet uppe i nästan det dubbla, 22,7 procent (21,0 procent i Barometern), vilket gör det till Danmarks i storleksordning andra parti.

Därmed har Socialdemokratiet knuffats ner på tredjeplatsen. Yougov ger partiet 19,2 procent (20,8 procent i Barometern), vilket åter ökar avståndet till dess valresultat 2011, 24,8 procent. Partiledarens/statsministerns Helle Thorning-Schmidts nej till högre dagpenning i arbetslöshetsförsäkringen med mera kommer knappast att bidra till att ändra på det här.

Också Socialdemokraternas kvarvarande koalitionspartner, socialliberala Radikale Venstre får ett sämre stöd, 7,3 procent, i den aktuella mätningen än i barometergenomsnittet (8,1 procent) och i valet 2011 (9,5 procent).

Det från vänster-mittenregeringen avhoppade Socialistisk Folkeparti får i den aktuella mätningen 5,9 procent mot 6,5 procent i Barometern och 9,2 procent i valet 2011.

Dess konkurrent om vänsterrösterna, den rödgröna och feministiska Enhedslisten, ligger fortsatt högre med 9,8 procent (9,1 procent i Barometern), alltså över sitt valresultat 2011, 6,7 procent.

Konservative Folkeparti, som försöker öka sin attraktionskraft genom att byta partiledare, ser ännu inte ljuset i tunneln – men det ovan refererade har väl knappast heller fått någon effekt i den aktuella opinionsmätningen. Fast partiet får i den aktuella mätningen i alla fall 6,5 procent (5,7 procent i Barometern) mot 4,9 procent i det senaste valet.

Därmed är det hur som helst större än Liberal Alliance, som nyligen ville exkludera de konservativa ur ett framtida borgerligt regeringssamarbete. LA får i den aktuella mätningen 4,8 procent (5,1 procent i Barometern) mot 5,0 procent i valet 2011.

Sommar i P1 med Svante Pääbo

14 augusti 2014 16:11 | Media, Musik, Ur dagboken | 9 kommentarer

En av alla dessa ester som lever i Sverige och har blivit mycket kända här är Astrid Lindgren-illustratören Ilon Wikland. Wikland är ett svenskt giftasefternamn – dess förinnan hette hon Pääbo.

Namnet på dagens sommarpratare, Svante Pääbo, får mig – fast jag inte känner honom – att ana, att också han har estniskt påbrå, och det visar sig stämma: I senare delen av sitt sommarprogram berättade han om sin estniska mor, kemisten Karin Pääbo, som fick ett barn – Svante – tillsammans med Sune Bergström, senare nobelpristagare i medicin. Dock var Bergström gift på annat håll, så Svante kom endast att träffa honom i samband med hans besök på lördagarna.

Jag törs inte spekulera över vad det här kan ha betytt för Svantes egna sexuella böjelser – han bekände, rakt och frimodigt, i sitt Sommar att han är bisexuell, vilket jag kopplar till valet av sista låt (titeln!) i programmet, ”Somewhere Over the Rainbow”. Fast så småningom fastnade han ändå för att leva ihop med en kvinna, och de har två barn tillsammans. För ett av dem spelade han i sitt sommarprogram för övrigt ”Sesame Street”.

Fast mest fascinerande var i mitt tycke första hälften av hans Sommar, där han berättade om ett ämne, som ligger långt från de humanioraämnen och den samhällsvetenskap jag själv har läst. Pääbos specialitet är evolutionär genetik.

Om huvudinriktningen på sitt forskningsfält, neanderthalarna (samt en del andra utdöda grenar av människosläktet), berättade han pedagogiskt och begripligt också för en normalt allmänbildad radiopublik. Neanderthalarna är för övrigt inte helt utdöda – de parade sig med våra förfäder/förmödrar – och genom generationerna bär vi alla med oss ett litet genetiskt arv efter dem. Och om någon trodde att forskning av Svante Pääbos typ, baserad på uppgrävda benlämningar, skulle kunna rättfärdiga någon typ av rasism, fick han eller hon tji.

Musiken i hans program var liksom han själv varierad: Corenelis Vreeswijk, Ali Farka Touré & Ry Cooder, Bulat Okudzjava, Talking Heads och så, som en hyllning till den nu döda modern, ”Ottje Nasj” med Nicolai Gedda, Eugene Evetz och Alexander Nevskij-katedralens kör.

Pressgrodor

14 augusti 2014 15:01 | Citat | Kommentering avstängd

hittade via Journalisten nummer 9 2014:

”Lärare måste ha befogenheter att hindra unga som förstår undervisningen.”

Göteborgs-Posten

* * *

Sprängde sig i en klockbutik

Rubrik i Metro om ett inbrott i en uraffär

* * *

BT på plats inför VM-premiären: ’Pengarna kunde använts bättre’

Självbekännelse (?) i Borås Tidning

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^