Socialdemokraterna i Estland ökar sin väljarandel

23 augusti 2014 15:25 | Politik | Kommentering avstängd

Det delvis nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), som leder den estniska regeringen, är med ett stöd om 29 procent fortsatt Estlands största parti, men partiet har jämfört med motsvarande mätning (TNS Emor) i juli tappat två procentenheter. Därmed ligger partiet ganska nära sitt resultat i valet till Riigikogu (Riksdagen) 2011, 28,6 procent.

Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, som överraskande klev in i regeringskoalition med Reformierakond, har omvänt ökat sitt stöd med två procentenheter och noterar i den här mätningen 26 procent, så gapet minskar. SDEs ställning har märkbart förbättrats sen valet 2011, då partiet stöddes av 17,1 procent.

Tätt i hälarna har de det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet), som i den här mätningen stöds av 25 procent (+ 2 procentenheter). I valet 2011 stöddes partiet av 23,3 procent. Keskerakond är fortsatt det stora partiet bland Estlands ryssar, men om ryssarna förblir centertrogna om den allt mer åldrade partiledaren Edgar Savisaar ersätts med någon annan återstår att se.

Det nationalistiska, kristna och socialkonservativa Isamaa ja Respublika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), som Reformierakond puttade ut ur regeringen till förmån för Socialdemokraterna, backar med en procentenhet till 15 procent, vilket är betydligt sämre än partiets valresultat 2011, 20,5 procent.

I den här mätningen kunde 34 procent av de tillfrågade inte ange någon partisympati.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^