Melodikrysset nummer 34 2014

23 augusti 2014 12:03 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Dagens kryss var lite knepigare än vanligt.

Jag gissar att många krysslösare, med bara ett Å i den andra kryssrutan av sammanlagt två, gissade på ord av typen SÅ, PÅ, DÅ och GÅ som en del av den efterlysta melodititeln i ett klassiskt verk, men det vi hörde var ”Tavlor en utställning” av Modest Musorgskij.

Inte alla krysslösare minns väl heller ”The Loco-motion” med Little Eva från 1962.

Att det var Skotts som spelade ”Jag är förlorad” fick vi ju av Anders Eldeman, men hur många vet att originalet hette ”Make Your Mind Up” och gjordes av Buck’s Fizz?

Tango, tango” minns jag för evigt från Melodifestivalen 2004, men mest för Petra Nielsens kuriösa uttal, ”Tängo, tängo”. Här skulle vi dessutom identifiera en flitig kryssillustratör, Lennart Palm.

Från Melodifestivalen 2012 minns vi ”Mirakel” med Sara Li och framför allt författaren med det gränslösa egot Björn Ranelid.

Eurovision Song Contest år 2000 vanns av bröderna Olsen med ”Fly On the Wings of Love”. Bröderna Olsen representerade Danmark.

Deras namne (nästan), Kurt Olsson, också känd som Lasse Brandeby, sjöng tungvrickaren ”Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini”, som vi fordom också hörde med Lill-Babs.

Vi hörde Ringo Starr sjunga ”With a Little Help From My Friends”, de senare förstås de övriga i The Beatles.

Dagens ABBA-låt var ”Dancing Queen”, här för säkerhets skull i en instrumental version.

Och dagens Thore Skogman, nästan ett inlägg i valdebatten, var ”Ja se pengar, ja se pengar, är ett bekymmer för fattig och för rik”. Men det Eldeman ville få fram var att man inte ska vara för snål.

Om hur det var förr i världen har Lasse Dahlquist berättat i ”Morfar har berättat”. Dahlquists låt har levt vidare bland annat i ny tolkning av Håkan Hellström.

”Aldrig på en söndag” har förekommit tidigare i Melodikrysset, och för mig som har sett filmen flera gånger – läs mer ovan under Kulturspegeln, Film – var det inte särskilt svårt att minnas, vilken skådespelerska som sjöng den i filmen: Melina Mercouri. Inte riktigt lika lätt var det att minnas, att den som sjöng den på svenska var Ann-Louise Hanson. Men så gammal som jag är, kände jag snart igen hennes röst.

Ha nu en riktigt bra lördag och så småningom även söndag!

5 kommentarer

 1. Det gränslösa eget Björn Ranelid… Visst, det är lätt att hålla med. Men ordföranden i en biblioteksförening i en Uppsalastadsdel försäkrade att Ranelid var en av de ödmjukast av alla författare han bjudit in. Han noterade också att Ranelid tackat nej till ”fetare” erbjudanden till förmån för det lilla formatet.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 23 12:20 #

 2. Att ”kolla” mot Enn Kokks kryss är en säkerhetsåtgärd, så man är säker på att ha gissat rätt o skickat iväg krysslösningen i hopp om en badhandduk – bland oss tusende som år efter år sitter kvar vid lördagsfrukostbordet o gör krysset – fullständigt vansinnigt….. några få pris för en tävling som drar nästan OTALIGA krysslösare. Håhå jaja, vi får fortsätta torka oss i våra gamla slitna badlakan……….. Hildegard Trinkies, Gustavsberg, 23 augusti 2014

  Comment by Hildegard Trinkies — 2014 08 23 16:10 #

 3. Enn Kokks ambitiösa uppföljning av Melodikrysset med imponerande kundskapsbredd är något av en kulturgärning.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 23 19:19 #

 4. Kulturgärning eller inte – också den musik som spelas i Melodikrysset förtjänar att lyftas fram när den är värd det och kritiseras när den inte håller måttet. Men jag hör alltså inte till dem som föraktar hela genrer.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 23 22:37 #

 5. Enn Kokk, visst är det så att sången och musiken sedan länge är något av kittet mellan människor och vi har en stor del av våra referenser där. Om vi sorterar bort vissa genrer för gott, så har vi tappat en del av det ”gemensamma minnet”.

  Ett tag verkade det som om ABBA var glömda och bortsorterade, men så hör man dom igen. Jag kom inte ihåg att dom var så bra.

  Sen skulle det vara intressant att veta varför viss musik överlever.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 08 24 0:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^