Danmark: Thorning ger Radikales ledare kommissionärspost i Bryssel

31 augusti 2014 14:23 | Politik | Kommentering avstängd

Sedan Socialistisk Folkeparti lämnade den danska regeringen, består den av representanter för Socialdemokratiet och det socialliberala Radikale Venstre. Dansk press har länge spekulerat om att Helle Thorning-Schmidt skulle få någon tung post i EU och därmed överlåta både statsministerposten och ordförandeskapet i sitt parti åt någon annan, men nu överraskar Thorning-Schmidt alla med en helt oväntad manöver: Hennes ekonomi- och inrikesminister, partiledaren för Radikale Venstre Margrethe Vestager får en sannolikt tung post i EU-kommissionen och lämnar därmed dansk inrikespolitik. Successionen hemma i Danmark är inte klar, men enligt media ska skatteminister Morten Østergaard (RV) ta över även de frågor Vestager har handlagt. Tillägg: Hon ersätts också som partiledare av Morten Østergaard.

Hur det här och även vem som efterträder Vestager som partiledare påverkar partisympatierna återstår att se.

Yougovs senaste mätning fångar i vart fall inte in det här, rent tidsmässigt alltså.

I den här mätningen ligger Socialdemokratiet med 20,5 procent (21,0 procent i Berlingske Barometer) på tredje plats. I folketingsvalet 2011 stöddes partiet av 24,8 procent.

Koalitionspartnern Radikale Venstre får 7,1 procent (8,2 procent i Barometern) mot 9,5 procent i valet 2011.

I den här mätningen går det inte heller lysande för deras tidigare regeringspartner Socialistisk Folkeparti, som får 5,6 procent mot 6,6 procent i Barometern. I valet 2011 stöddes SF av 9,2 procent.

Och som påfallande ofta hos just Yougov får SFs konkurrent om vänsterrösterna, den rödgröna och feministiska Enhedslisten, även i den här mätningen ett mycket högt tal, 10,5 procent, mot 9,4 procent i Barometern.

Den här mätningen ger avvikande resultat också i andra avseenden.

Störst enligt den bland de danska partierna är det högerpopulistiska Dansk Folkeparti med 22,5 procent, att jämföra med 20,6 procent i barometergenomsnittet. Var nu partiet än ligger, har det numera ett mycket högre stöd än i 2011 års val, då det fick 12,3 procent.

Tvåa i den här mätningen är borgerliga Venstre med 21,1 procent, att jämföra med Barometerns 22,7 procent. Båda de här resultaten ligger fortfarande en bra bit under valresultatet 2011, 26,7 procent.

Konservative Folkeparti, som får 5,7 procent både i den aktuella mätningen och i Barometern, ligger däremot en smula över sitt valresultat 2011, 4,9 procent.

Och Liberal Alliance noteras för 5,7 procent i Yougov-mätningen mot 5,2 procent i Barometern. I valet 2011 fick partiet stöd av 5,0 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^