Också Dansk Folkeparti större än (S) i ny dansk mätning

14 augusti 2014 18:03 | Politik | 2 kommentarer

I den senaste sammanvägningen av de olika mätningar, som tillsammans bildar underlag för Berlingske Barometer, är borgerliga Venstre störst med 23,2 procent. Det är partiet även i den senaste av de mätningar som har infogats i barometern, den från Yougov, där partiet får 23,0 procent. Än är det dock en bit kvar till partiets resultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent.

I det valet fick populistpartiet Dansk Folkeparti bara 12,3 procent, men i den aktuella mätningen är partiet uppe i nästan det dubbla, 22,7 procent (21,0 procent i Barometern), vilket gör det till Danmarks i storleksordning andra parti.

Därmed har Socialdemokratiet knuffats ner på tredjeplatsen. Yougov ger partiet 19,2 procent (20,8 procent i Barometern), vilket åter ökar avståndet till dess valresultat 2011, 24,8 procent. Partiledarens/statsministerns Helle Thorning-Schmidts nej till högre dagpenning i arbetslöshetsförsäkringen med mera kommer knappast att bidra till att ändra på det här.

Också Socialdemokraternas kvarvarande koalitionspartner, socialliberala Radikale Venstre får ett sämre stöd, 7,3 procent, i den aktuella mätningen än i barometergenomsnittet (8,1 procent) och i valet 2011 (9,5 procent).

Det från vänster-mittenregeringen avhoppade Socialistisk Folkeparti får i den aktuella mätningen 5,9 procent mot 6,5 procent i Barometern och 9,2 procent i valet 2011.

Dess konkurrent om vänsterrösterna, den rödgröna och feministiska Enhedslisten, ligger fortsatt högre med 9,8 procent (9,1 procent i Barometern), alltså över sitt valresultat 2011, 6,7 procent.

Konservative Folkeparti, som försöker öka sin attraktionskraft genom att byta partiledare, ser ännu inte ljuset i tunneln – men det ovan refererade har väl knappast heller fått någon effekt i den aktuella opinionsmätningen. Fast partiet får i den aktuella mätningen i alla fall 6,5 procent (5,7 procent i Barometern) mot 4,9 procent i det senaste valet.

Därmed är det hur som helst större än Liberal Alliance, som nyligen ville exkludera de konservativa ur ett framtida borgerligt regeringssamarbete. LA får i den aktuella mätningen 4,8 procent (5,1 procent i Barometern) mot 5,0 procent i valet 2011.

2 kommentarer

  1. Man kan se på olika länders partier och hur de ligger i opinionen i en jämförelse med varandra. Men att sen ta tex Danmark och jämföra det med Sverige är onödigt. Om du nu gör det… Det skiljer sig mer än vad man tror i det mesta.

    Comment by Fredrik Sjölin — 2014 08 15 21:45 #

  2. Till Fredrik Sjölin: Jag var under min yrkesverksamma tid bland annat de svenska Socialdemokraternas nordiske och baltiske sekreterare och vet ganska mycket om de politiska förhållandena i grannländerna, både om likheter och om olikheter. Vissa trender uppträder, fastän inte samtidigt, i land efter land i den här nordeuropeiska regionen.

    Comment by Enn Kokk — 2014 08 15 23:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^