Sommar i P1 med Svante Pääbo

14 augusti 2014 16:11 | Media, Musik, Ur dagboken | 9 kommentarer

En av alla dessa ester som lever i Sverige och har blivit mycket kända här är Astrid Lindgren-illustratören Ilon Wikland. Wikland är ett svenskt giftasefternamn – dess förinnan hette hon Pääbo.

Namnet på dagens sommarpratare, Svante Pääbo, får mig – fast jag inte känner honom – att ana, att också han har estniskt påbrå, och det visar sig stämma: I senare delen av sitt sommarprogram berättade han om sin estniska mor, kemisten Karin Pääbo, som fick ett barn – Svante – tillsammans med Sune Bergström, senare nobelpristagare i medicin. Dock var Bergström gift på annat håll, så Svante kom endast att träffa honom i samband med hans besök på lördagarna.

Jag törs inte spekulera över vad det här kan ha betytt för Svantes egna sexuella böjelser – han bekände, rakt och frimodigt, i sitt Sommar att han är bisexuell, vilket jag kopplar till valet av sista låt (titeln!) i programmet, ”Somewhere Over the Rainbow”. Fast så småningom fastnade han ändå för att leva ihop med en kvinna, och de har två barn tillsammans. För ett av dem spelade han i sitt sommarprogram för övrigt ”Sesame Street”.

Fast mest fascinerande var i mitt tycke första hälften av hans Sommar, där han berättade om ett ämne, som ligger långt från de humanioraämnen och den samhällsvetenskap jag själv har läst. Pääbos specialitet är evolutionär genetik.

Om huvudinriktningen på sitt forskningsfält, neanderthalarna (samt en del andra utdöda grenar av människosläktet), berättade han pedagogiskt och begripligt också för en normalt allmänbildad radiopublik. Neanderthalarna är för övrigt inte helt utdöda – de parade sig med våra förfäder/förmödrar – och genom generationerna bär vi alla med oss ett litet genetiskt arv efter dem. Och om någon trodde att forskning av Svante Pääbos typ, baserad på uppgrävda benlämningar, skulle kunna rättfärdiga någon typ av rasism, fick han eller hon tji.

Musiken i hans program var liksom han själv varierad: Corenelis Vreeswijk, Ali Farka Touré & Ry Cooder, Bulat Okudzjava, Talking Heads och så, som en hyllning till den nu döda modern, ”Ottje Nasj” med Nicolai Gedda, Eugene Evetz och Alexander Nevskij-katedralens kör.

9 kommentarer

 1. Varför kan ens sexuella läggning inte vara privat utan skall torgföras numera?

  Comment by Fredrik Sjölin — 2014 08 14 20:09 #

 2. Till Fredrik Sjölin: Det är väl upp till var och en – Svante Pääbo valde själv att göra på det här sättet.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 14 20:39 #

 3. Jag har en traditionell syn på det hela och min synpunkt tas f.n inte på allvar utan nu hyllar det PK etablissemanget sexualiteter gränslöst.

  Comment by Fredrik Sjölin — 2014 08 15 0:42 #

 4. Till Fredrik Sjölin: Jag är också heterosexuell, och det är ingen som hindrar mig från att vara det, även om man numera alltså mer öppet – vilket är en befrielse för många – kan bekänna sig ha en annan sexuell läggning.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 15 10:06 #

 5. Ens sexuella läggning har knappast, vad en del forskning visar, med miljön att göra; snarare är det genetiskt betingat. Så det vore ingen mening att ens föra fram tanken att spekulera. Att kunna vara öppen numera måste kännas som en befrielse. Det låter som ett trevligt och informativt program. Ska försöka lyssna på nätet.

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2014 08 15 12:51 #

 6. Svante är ett svenskt geni. Lågmäld, intelligent och underhållande. Låt oss vara glada och bara vänta tills han får Nobelpriset.

  Comment by Anna — 2014 08 15 17:18 #

 7. nobelpriset Nja, geni kanske. Modig javisst.
  men framförallt har han fått lov att vara nyfiken i sin forskning. Strukturerna runt BMC i Uppsala gjorde att ambitiösa pojkar som var nyfikna kunde få lov att utvecklas. Förmodligen hjälpte det att ha en pappa som var ordförande i Nobelstiftelsen (och nobelpristagare) även om han var hemlig. Det är underbart att Svante fått utvecklas och bli den forskare han är, fantastiskt att han tilll sist vågar visa hela sin personlighet. men jag kan inte låta bli att vara ledsen över alla som maktstrukturerna inom forskningen krossat. Det är dock inte Svantes fel så låt oss glädjas med honom. Låt fler nyfikna doktorander komma undan med att de torkar lever istället för att göra det professorn tänkt sig.

  Comment by emma — 2014 08 19 9:22 #

 8. OK vid närmare eftertanke så har han ju efter sin disputation hållit sig utanför Sverige. Uppsala vart väl för trångsynt för honom också.

  Comment by emma — 2014 08 20 9:14 #

 9. ref till prof Pääbos kommentar i Sommarpratare i repris julen -15. Nämnde faderns Sune bergströms 2 familjer och hans egen pappatillvaro begränsad till lördagar.Kommer att tänka på Agneta Pleijels Spådomen 2015 o Hanna Nordenhööks Promenaderna i Dalby Hage 2011 som detaljrikt återger en annan Lunda- professors tveksamma familjeliv o svek med återverkningar på alla i kretsen.
  Även prof Sune Bergström bodde i Lund -47 till 58.

  Comment by agneta bohlers norbäck — 2015 12 30 11:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^