En kväll med Jan Hammarlund och Malvina Reynolds

14 augusti 2014 20:55 | Musik, Politik | 11 kommentarer

Trots en smula olika politiska utgångspunkter – fast vi har faktiskt båda vänstervärderingar – betraktar jag Jan Hammarlund som en både politisk och musikalisk själsfrände. Jag tror det ursprungligen var Jans idé att vi tillsammans skulle göra ett program om den amerikanska vänsterns musik, vilket vi också gjorde vid ett välbesökt möte i ABF-huset i Stockholm. Sen har vi setts med glesa mellanrum – jag får dock regelbundet per mejl Jans meddelanden om konserter, skivor med mera – och han framträdde, som vän och gäst, vid en gemensam födelsedagsfest för mig och Birgitta, då vi båda fyllde något högt och jämnt.

Nyligen fick jag ett mejl från Jan om att han i ABF-huset i Stockholm skulle ha ett releaseparty med sång och prat på temat Malvina Reynolds. Detta med anledning av hans nya CD ”Uncovered Malvina Reynolds” (Skördemåne SCD09, 2014). Jag tackade ja och hälsades genast välkommen per mejl av Jan.

Jag spelade en viss roll för att göra Malvina Reynolds känd här i Sverige: Jag skrev i Aftonbladets Innerspalten om henne och hennes LP ”Malvina Reynolds Sings the Truth” (CBS 1967), och när jag 1970 gav ut min sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred”, tog jag med en av hennes sånger, ”Little Boxes”, i Gösta Åbergs svenska översättning ”Små lådor”.

I min ägo har jag ett antal LP-skivor med henne, utgivna av hennes eget bolag Cassandra Records, av finska Love Records och av svenska Amigo. Jag har henne också på CD från Smithsonian Folkways.

Jan Hammarlund har träffat henne – hon var född 1900 och dog 1978 – här i Sverige och i Finland, och han har faktiskt bott hemma hos henne i Californien under någon månad, berättade han vid träffen på ABF-huset i går.

Den här träffen började med en film om och med Malvina, en film som i hög grad handlade om Malvina Reynolds som politisk aktivist, dock oftast i sånglig form. I filmen medverkade bland annat Pete Seeger, själv nu också död – Pete gjorde inte minst Malvinas ”Little Boxes” känd för en mycket stor publik. Jan nämnde sedan själv i snacket kring filmen och Malvina, att även till exempel Joan Baez har sjungit in hennes ”What Have They Done To the Rain”.

Jan Hammarlund har tidigare tolkat sånger av Malvina Reynolds till svenska och sjungit in dem på CD. Men nu har han gjort ett riktigt storverk: Han har sjungit in 16 sånger av Malvina, sånger som han har fått av henne själv, och som bonusspår får man dessutom fyra sånger, sjungna av henne själv.

Jag fick i går höra ett antal av de här låtarna i Jans insjungning och i ett fall med en tjejkör, som fanns med på den här releasefesten. Somligt av det som spelades var jävligt bra blues. Bredvid mig inne i salen i ABF-huset satt förresten den utmärkte munspelaren Jörgen Lindström.

Jag ska skriva mer utförligt om den här skivan, när jag har hunnit lyssna ordentligt på hela innehållet.

I publiken fanns bland annat en annan gammal vänstermusikbekant, Pierre Ström, som kom fram och hälsade.

Vid pratstunden efteråt över en mugg juice pratade jag mer med Pierre, bland annat om den perverst förvridna skivmarknaden, där det är svårt för sångare av Pierres och Jans typ att få skivor utgivna – dessutom är det inte skivor av den här typen som får uppmärksamhet på det fåtal recensionsavdelningar som fortfarande existerar.

Jan ger alltså ut sina skivor på en egen skivetikett, Skördemåne, och bästa sättet att få tag på den här skivan är att gå in på http://janhammarlund.se/musikbutik.html – den här CDn kostar 129 kronor.

11 kommentarer

 1. Lustigt nog nämner du Pierre. Tänkte helt plötsligt på honom tidigare idag och tänkte; -hur har han det nu för tiden efter flytten från Uppsala.
  Bara helt apropå alltså?!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 08 14 22:19 #

 2. Tack för tips! CD:n går att höra på spotify. Har bara hunnit snabblyssna, men den verkar lovande. Fantastiskt hur välbevarad Jan Hammarlunds är!

  Comment by anita lindblad — 2014 08 15 0:01 #

 3. Tappade bort att det är RÖSTEN som är välbevarad. :-)

  Comment by anita lindblad — 2014 08 15 0:13 #

 4. där det är svårt för sångare av Pierres och Jans typ att få skivor utgivna????

  Branschen ger ut det de tror på skall sälja och detta gör det inte. Annars får man försöka på egen hand. Vad annars?

  Jan H låter lika som på 60-talet. Han har en bra röst men hans budskap är för länge sen inaktuellt.

  Comment by Fredrik Sjölin — 2014 08 15 15:18 #

 5. Till Fredrik Sjölin: Det går vågor av olika slag genom musikbranschen som skapar efterfrågan.

  Ett av Jan Hammarlunds temata är hans homosexualitet. Jag skulle inte säga att det är inaktuellt.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 15 17:26 #

 6. Jag hoppas det blir inaktuellt.

  Comment by Fredrik Sjölin — 2014 08 15 21:42 #

 7. Till Fredrik Sjölin: Homosexualitet är inte något som går över – därmed är den också ständigt aktuell för en stor grupp människor.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 15 23:31 #

 8. 2,5 procent av de tillfrågade har haft sexuella kontakter med personer av samma kön. 0,5 procent av männen, och mindre än 0,5 procent av kvinnorna har enbart haft sexuella kontakter med personer av samma kön.
  /Folkhälsoinsititutet.

  Inte särskilt stor grupp…?

  Comment by Fredrik Sjölin — 2014 08 16 11:32 #

 9. Till Fredrik Sjölin: Det här är osäkra siffror, kanske beroende på att det känns svårt för en del människor att erkänna, att de har homosexuella böjelser – det finns också beräkningar som anger 5-10 procent.

  Inte heller det senare är ju någon hög siffra, men oavsett hur hög den nu är, måste ju personer som dras till andra av samma kön få lov att ha samkönade relationer.

  Varför skulle man tiga om det här?

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 16 12:36 #

 10. Man får göka vem man vill men man kan hålla det privat. Jag vill inte veta andras sexuella läggning. Det är min åsikt. Sen får andra ha sin.

  Minoriteternas diktatur – 2014.

  Comment by Fredrik Sjölin — 2014 08 16 15:28 #

 11. Till Fredrik Sjölin: Men ingen tvingar dig ju att läsa till exempel den här bloggen.

  Comment by Enn Kokk — 2014 08 16 15:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^