Vita frun, en egenartad svensk deckarfilm

10 februari 2014 18:59 | Deckare, Film | 3 kommentarer

För oss som växte upp under 1950-talet är Folke Mellvig (1913-1994) ett välkänt namn. Som just författare hörde han inte till de främsta av de svenska deckarförfattarna. Men han förekom ofta i radio som författare till dramatiserade deckarhistorier, så hans hjälte, kapten Hillman, var på sin tid mycket känd. Han skrev också, i slutet av femtiotalet och början av sextiotalet, manus till en rad filmer med kapten Hillman (spelad av Karl-Arne Holmsten) som deckarhjälte och med Arne Mattsson som regissör.

Flera av de filmatiserade hillmandeckarna, alla med en färg i titeln, filmades året innan de utkom även i bokform. Mellvig tänkte säkert redan när han skrev filmmanus också i boktermer. Även ”Vita frun”, film 1962, gavs 1963 ut som bok.

I den här storyn har inte hustrun, Kajsa Hillman, som har spelats av flera olika skådespelerskor, någon roll, men för omväxlings skull är Freddy (Nils Hallberg) och efter ett tag även hans fästmö Sonja (Lena Granhagen) relativt tidigt på plats – så småningom dyker också kapten Hillman upp för att med sitt skarpsinne lösa den mordgåta som förstås är ett centralt tema i intrigen.

De här karaktärerna känner vi som tidigare har sett hillmanfilmer förstås lätt igen, men det är verkligen inte lika lätt att hålla reda på vilka roller annars kända skådespelare som Nils Asther, Anita Björk, Jan Malmsjö, Sif Ruud, Tor Isedal, Gio Petré, Margit Carlqvist och Hjördis Petterson spelar – dock lyckas jag så snart han dyker upp notera att den gamle TV-kändisen Olle Björklund här spelar kriminalkomissarie.

Jag förstår på slutet vem som är mördaren, men stora delar av handlingen ter sig då fortfarande lika dunkla som när jag såg dem som enskilda scener.

Så för egen del hade jag nog större glädje av exteriörbilderna från Leufsta bruk här i Uppland än av den snåriga deckarhistorien.

”Arbeiderpartiet krossar Høyre”

10 februari 2014 14:03 | Politik | 4 kommentarer

Ap knuser Høgre” lyder rubriken över Nationens redovisning av den opinionsundersökning tidningen tillsammans med Klassekampen har beställt från Norfakta. På den punkten skiljer sig resultatet i den här undersökningen kraftigt från den jag nyligen redovisade och där Høyre låg hack i häl på Arbeiderpartiet.

I den nu aktuella undersökningen får Arbeiderpartiet hela 34,4 procent, att jämföra med valresultatet från 2013 på 30,9 procent.

Medan Høyre får nöja sig med 28,8 procent, i och för sig också det bättre än valresultatet, 26,8 procent.

Fremskrittspartiet får i den här mätningen 14,5 procent, ett resultat som ligger under valresultatet, 16,4 procent.

Den blå-blå regeringens stödpartier i Stortinget står och stampar:

Kristelig Folkeparti får 5,2 procent, samma andel som i valet.

Liberala Venstre får 4,6 procent, en minskning i förhållande till valresultatet, 5,2 procent.

Senterpartiet, som ju ingick i den rödgröna regering som föll i förra hösens val och som nu har intern debatt om både ledarskap och blocktillhörighet, hamnar precis på spärrgränsen, 4 procent, att jämföra med valresultatet, 5,5 procent.

Den tredje koalitionspartnern i den förra, rödgröna regeringen, Sosialistisk Venstre, hamnar i den här mätningen däremot under spärrgränsen och får 3,1 procent mot 4,1 procent i valet.

Också i den här mätningen gör det blockneutrala Miljøpartiet De Grønne ett hyggligt resultat, 3,1 procent mot 2,6 procent i valet, men partiet tangerar alltså inte fyraprocentssprärren, vilket det gjorde i den mätning jag nyligen redovisade.

För yttervänsterpartiet Rødt redovisas inget resultat i de tre tidningar, vars artiklar om undersökningen jag har läst.

Däremot innehåller de här artiklarna en del geografiska fakta av intresse.

Arbeiderpartiet får hela 50 procent i Nordnorge. Høyre får i de tre nordligaste länen bara 20 procent, medan Fremskrittspartiet får 14.

I Trøndelags-fylkena ligger Høyre på futtiga 18 procent, medan Fremskrittspartiet får 15.

Arbeiderpartiet är i Trøndelag avsevärt större än de båda regeringspartierna tillsammans och får där 43 procent.

Vestlandet är de blåblås bästa landsdel. Här har FrP och Høyre tillsammans 48 procent, att jämföra med de rödgrönas 36 procent.

Också på de folkrika Østlandet har de blåblå ett övertag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^