Vita frun, en egenartad svensk deckarfilm

10 februari 2014 18:59 | Deckare, Film | 3 kommentarer

För oss som växte upp under 1950-talet är Folke Mellvig (1913-1994) ett välkänt namn. Som just författare hörde han inte till de främsta av de svenska deckarförfattarna. Men han förekom ofta i radio som författare till dramatiserade deckarhistorier, så hans hjälte, kapten Hillman, var på sin tid mycket känd. Han skrev också, i slutet av femtiotalet och början av sextiotalet, manus till en rad filmer med kapten Hillman (spelad av Karl-Arne Holmsten) som deckarhjälte och med Arne Mattsson som regissör.

Flera av de filmatiserade hillmandeckarna, alla med en färg i titeln, filmades året innan de utkom även i bokform. Mellvig tänkte säkert redan när han skrev filmmanus också i boktermer. Även ”Vita frun”, film 1962, gavs 1963 ut som bok.

I den här storyn har inte hustrun, Kajsa Hillman, som har spelats av flera olika skådespelerskor, någon roll, men för omväxlings skull är Freddy (Nils Hallberg) och efter ett tag även hans fästmö Sonja (Lena Granhagen) relativt tidigt på plats – så småningom dyker också kapten Hillman upp för att med sitt skarpsinne lösa den mordgåta som förstås är ett centralt tema i intrigen.

De här karaktärerna känner vi som tidigare har sett hillmanfilmer förstås lätt igen, men det är verkligen inte lika lätt att hålla reda på vilka roller annars kända skådespelare som Nils Asther, Anita Björk, Jan Malmsjö, Sif Ruud, Tor Isedal, Gio Petré, Margit Carlqvist och Hjördis Petterson spelar – dock lyckas jag så snart han dyker upp notera att den gamle TV-kändisen Olle Björklund här spelar kriminalkomissarie.

Jag förstår på slutet vem som är mördaren, men stora delar av handlingen ter sig då fortfarande lika dunkla som när jag såg dem som enskilda scener.

Så för egen del hade jag nog större glädje av exteriörbilderna från Leufsta bruk här i Uppland än av den snåriga deckarhistorien.

3 kommentarer

  1. Rätta mig om jag har fel,men blev inte filmen inspelad i Strömsbergs bruk,en liten bit bort,eller var det en annan film,svarta damen kanske?

    Comment by kenneth eriksson — 2014 02 11 5:54 #

  2. Till Kenneth Eriksson: Jag har kollat i SFIs dataregister, och där anges Leufsta bruk som inspelningsplats för den här filmen.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 11 9:38 #

  3. Så var det. Det var ”Damen i svart” som spelades in vid Strömsbergs bruk, strax utanför Tierp.

    Däremot är jag rätt säker på att ingen annan än Annalisa Ericsson spelat Kajsa Hillman på vita duken. Karaktären figurerade dock endast i tre av de fem Hillman-filmerna, men då alltid gestaltad av just Annalisa.

    Comment by Thomas Andersson — 2014 02 13 12:49 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^