”Arbeiderpartiet krossar Høyre”

10 februari 2014 14:03 | Politik | 4 kommentarer

Ap knuser Høgre” lyder rubriken över Nationens redovisning av den opinionsundersökning tidningen tillsammans med Klassekampen har beställt från Norfakta. På den punkten skiljer sig resultatet i den här undersökningen kraftigt från den jag nyligen redovisade och där Høyre låg hack i häl på Arbeiderpartiet.

I den nu aktuella undersökningen får Arbeiderpartiet hela 34,4 procent, att jämföra med valresultatet från 2013 på 30,9 procent.

Medan Høyre får nöja sig med 28,8 procent, i och för sig också det bättre än valresultatet, 26,8 procent.

Fremskrittspartiet får i den här mätningen 14,5 procent, ett resultat som ligger under valresultatet, 16,4 procent.

Den blå-blå regeringens stödpartier i Stortinget står och stampar:

Kristelig Folkeparti får 5,2 procent, samma andel som i valet.

Liberala Venstre får 4,6 procent, en minskning i förhållande till valresultatet, 5,2 procent.

Senterpartiet, som ju ingick i den rödgröna regering som föll i förra hösens val och som nu har intern debatt om både ledarskap och blocktillhörighet, hamnar precis på spärrgränsen, 4 procent, att jämföra med valresultatet, 5,5 procent.

Den tredje koalitionspartnern i den förra, rödgröna regeringen, Sosialistisk Venstre, hamnar i den här mätningen däremot under spärrgränsen och får 3,1 procent mot 4,1 procent i valet.

Också i den här mätningen gör det blockneutrala Miljøpartiet De Grønne ett hyggligt resultat, 3,1 procent mot 2,6 procent i valet, men partiet tangerar alltså inte fyraprocentssprärren, vilket det gjorde i den mätning jag nyligen redovisade.

För yttervänsterpartiet Rødt redovisas inget resultat i de tre tidningar, vars artiklar om undersökningen jag har läst.

Däremot innehåller de här artiklarna en del geografiska fakta av intresse.

Arbeiderpartiet får hela 50 procent i Nordnorge. Høyre får i de tre nordligaste länen bara 20 procent, medan Fremskrittspartiet får 14.

I Trøndelags-fylkena ligger Høyre på futtiga 18 procent, medan Fremskrittspartiet får 15.

Arbeiderpartiet är i Trøndelag avsevärt större än de båda regeringspartierna tillsammans och får där 43 procent.

Vestlandet är de blåblås bästa landsdel. Här har FrP och Høyre tillsammans 48 procent, att jämföra med de rödgrönas 36 procent.

Också på de folkrika Østlandet har de blåblå ett övertag.

4 kommentarer

  1. Och i Danmark har – enligt de senaste mätningarna – Socialdemokratiet blivit omsprunget av Dansk Folkeparti som det största arbetarpartiet.

    Comment by Thomas Åkerblad — 2014 02 10 16:27 #

  2. Till Thomas Åkerblad: Var har du hittat den här uppgiften? Jag läser dagligen flera danska tidningar på nätet men har inte hittat något sådant där.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 10 19:20 #

  3. Stod i en artikel i Den Korte Avis i morse: ”Socialdemokraterne mærker mere og mere Dansk Folkepartis hede ånde i nakken. I en af målingerne er Dansk Folkeparti endda større end Socialdemokraterne (Megafon/TV2 og Politiken).” Står dock inte angivet när mätningen är gjord.
    Samtidigt hoppar Ole Sohn över till Ventre:
    ”Ole Sohn skifter til Venstre. Jeg kan ikke længere genkende mig selv i Socialdemokratiet. Det har været en god tid, men jeg føler at mine partifæller er stagneret i røde dogmer, mens jeg har bevæget mig videre”, siger det nybagte Venstre-medlem.” (Politiken)
    Det händer saker i Danmark! Den nya danska ”Bo Baldersson”-boken ”Den hemmelige socialdemokrat” är ju också en kul sak!

    Comment by Thomas Åkerblad — 2014 02 10 23:13 #

  4. Till Thomas Åkerblad: Jag hör ju inte till dem som brukar blunda för fakta, men din formulering gjorde mig på flera punkter fundersam.

    Det jag främst ställde mig frågande till var formuleringen om Dansk Folkeparti som ”det största arbetarpartiet”. DF har ju vad gäller storleksordningen bland partierna i en tidigare vända flåsat Socialdemokratiet i nacken, vilket till vissa delar självklart förklaras av att arbetarväljare (i socialgruppsmening) har gått över till DF, men skulle DF bland sina anhängare ha haft fler arbetarväljare i den här meningen än det gamla arbetarepartiet Socialdemokratiet, vore det faktiskt en sensation.

    Comment by Enn Kokk — 2014 02 11 9:52 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^