Danmark: Socialistisk Folkeparti i kaos och utan självklar ordförandekandidat

6 februari 2014 17:46 | Politik | 2 kommentarer

Socialistisk Folkeparti, som har lämnat regeringskoalitionen med S och RV och vars ordförande har meddelat, att hon avgår, befinner sig i djup kris, inte bara om man ser till det rekordlåga opinionsstödet.

Två framstående partiföreträdare, som satt i den danska regeringen, har lämnat SF och anslutit sig till Socialdemokratiet respektive Radikale Venstre. Båda har tillhört SFs gröna flygel, och den stora risken SF har löpt och fortfarande löper är att fler ur just den delen av det röd-gröna partiet lämnar partiet, så att det reduceras till ett traditionellt vänsterparti.

Det här förstår också flera av partiets mest kunniga och erfarna politiker och – om jag har tytt artiklar i danska tidningar rätt – ganska många av partiets ledande kommunalpolitiker runt om i landet.

En mycket tung röst i partiet, tidigare partiledaren Holger K Nielsen, pekar därför ut Pia Olsen Dyhr som tänkbar ny partiordförande. Olsen Dyhr, som till helt nyligen var transportminister, har gott renommé bland SFs gröna väljare. Pia Olsen Dyhr får nu stöd av många andra, till exempel ordföranden i SFs riksdagsgrupp Pernille Vigsø Bagge, borgmästaren i Lejre Mette Tuborg, parlamentarikern/miljöpolitikern Steen Gade och EU-parlamentarikern Margrete Auken, för övrigt mor till den nu till Radikale Venstre avhoppade före detta SF-ministern Ida Auken.

Pia Olsen Dyhr, som tidigare har gjort ett misslyckat försök att kandidera till partiordförandeposten, har för egen del inte meddelat om hon kandiderar.

Andra namn nämns också, men inte heller någon av dem har förklarat sig villig att kandidera.

Hur som helst är läget i SF nu så spänt och skört att fortsatt sönderfall av partiet inte kan uteslutas, om uttalat ”fel” kandidat vinner ordförandevalet.

Norge: Høyre i hälarna på Arbeiderpartiet. Fremskrittspartiet på tillbakagång. De gröna aningen större än SF

6 februari 2014 16:24 | Politik | Kommentering avstängd

I en norsk opinionsundersökning för kort tid sedan såg det ut som om Fremskrittspartiet hade brutit sin nedåtgående trend. Så inte i Nordsats mätning för Vårt Land. Partiet tappar där 3 procentenheter jämfört med förra mätningen och är därmed nere på 11,7 procent, mot 16,4 procent i valet i höstas.

Kraftigt uppåt (+ 3,3) går det däremot för Høyre, som i den här mätningen får 30,3 procent (26,8 procent i valet).

De båda mittenpartier, som själva inte sitter i regeringen men stöder den, blir i den här mätningen jämnstora:

Kristelig Folkeparti minskar med 0,6 procentenheter och får stöd av 5,1 procent. I valet fick KrF 5,2 procent.

5,1 procent (+ 0,6) stöder även liberala Venstre, som i valet stöddes av 5,2 procent.

Om alltså de här båda mittenpartierna har i stort sett oförändrade resultat, går det faktiskt bättre för ledarkrisande Senterpartiet, som ju före det majoritetsskifte, som ledde fram till den nya blå-blå regeringen, var i regeringskoalition med AP och SF: Senterpartiet ökar i den här mätningen med 1,6 procent och får därmed stöd av 5,9 procent, vilket är högre än valresultatet, 5,5 procent. Vad det här beror på är oklart. Mätningen är gjord efter Liv Signe Navarsetes besked, att hon avgår som partiledare, men har inte fångat in att partiets favorit, Marit Arnstad, har meddelat, att hon inte kandiderar till ordförandeposten.

Krisen för Sosialistisk Venstre består. Stödet för partiet ökar visserligen med 0,5 procentenheter, men också 3,9 ligger under spärrgränsen. I stortingsvalet hamnade partiet strax ovanför, fick 4,1 procent.

Den framgångskurva Arbeiderpartiet har haft i flera mätningar är också bruten i den här. Partiet minskar med hela 2,8 procentenheter och får i den här mätningen stöd av 32,1 procent. Jämfört med valresultatet, 30,9 procent, är det ändå ett hyggligt resultat, men enligt den här mätningen är AP inte våldsamt mycket större än Høyre.

Rødt ökar med 0,4 procentenheter till 1,4 procent (1,2 i valet).

En riktigt stor framgång har Miljøpartiet De Grønne, som bara fick 2,6 procent i valet men nu plötsligt får hela 4 procent (+ 0,8 jämfört med förra mätningen i den här serien). Ett sådant resultat skulle ge MDG hela sju mandat i Stortinget (mot ett lokalt oslomandat nu), att jämföra med bara två mandat för SV, om det aktuella gallupresultatet vore ett resultat i ett stortingsval.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^