Estland: Regeringspartierna bakåt. Premiärministern aviserar sin avgång

24 februari 2014 17:52 | Politik | 4 kommentarer

I TNS Emors senaste mätning förlorar båda de partier som bildar regering terräng.

Det ledande regeringspartiet, det i många avseenden nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) backar med 3 procentenheter och hamnar därmed på 21 procent.

Dess koalitionspartner, det socialkonservativa, kristna och nationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) tappar också 3 procentenheter och får då stöd av 19 procent.

Det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) ökar med 2 procentenheter till 27 procent.

Och Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokraterna) ökar med 3 procentenheter till 26 procent. Därmed tävlar SDE åter igen med Centern om ledningen.

I estniska media nämns som orsaker till opinionsförskjutningen bland annat missnöje med lärarlönerna. Men en sannolikt viktigare orsak, också den självfallet nämnd i estnisk press, är premiärministerns, Andrus Ansips (Reformpartiet), allt tydligare manifesterade vilja att få avgå från sin post.

Hans parti har kongress och ordförandeval den 2 mars, och nu under veckohelgen kom också premiärministerns bekräftelse av att han då kommer att lämna partiledarskapet och därefter premiärminsterposten.

Ny partiordförande och premiärminister tycks Siim Kallas bli. Kallas är en i Estland mycket känd politiker, som har varit centralbankschef, utrikesminister, 1999-2002 finansminister och 2002-2003 premiärminister. Därefter har han varit EU-kommissionär. Reformpartiet hoppas uppenbarligen att få draghjälp i opinionen av den kapable Kallas – men utgången beror naturligtvis också på i vilken utsträckning de ändrade partipreferenserna har att göra med ändrade politiska värderingar.

Matti, 41

24 februari 2014 13:30 | Barnkultur, Mat & dryck, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Barnen blir allt äldre, men i familjekretsen fortsätter vi att fira deras födelsedagar även när de fyller ojämnt. Som nu Matti 41.

Och så är ju födelsedagar, jämna så väl som ojämna, alltid trevliga anledningar att träffas, äta gott och umgås.

Så i går kom Matti tillsammans med sin Karin och inte minst lilla Ella, snart två, för att, lite försenat, fira sin födelsedag också i sin gamla familjekrets.

Från Stockholm, mer preciserat Rinkeby, kom också Anna, den här gången bara med en av döttrarna, Sara, med sig. Fast Sara hade med sig sin sambo, Caroline, som vi på det här sättet fick tillfälle att lära känna lite mera.

Hemma hos oss bor ju numera åter vår dotter Kerstin, som mycket substantiellt hjälpte till med födelsedagsfirandet: dukade långbord, bakade bullar och tårta.

Birgitta stod för maten: en mycket välsmakande gryta med nötkött, kycklingfilé, fläskfilé och kantareller och till det kokt ris och sallad, dessutom ugnsrostade rotsaker: kålrot, rödlök, morot, palsternacka och jordärtskocka, alltsammans ekologiskt.

Före och under presentutdelningen serverade Birgitta sin sedvanliga födelsedagsbål med skivor av gurka, citron och apelsin, alkoholfri, med juice, läsk och kolsyrat vatten som ingrediens.

Till maten serverades lättöl och läsk.

Kerstins båda barn, Viggo och Klara, hade kvällen före kommit hem från sportlov hos farmor och farfar i Sollefteå, och fastän de ska vara hos sin pappa, Bo, också nästa vecka, var de här hos oss för att fira morbror Matti.

Ett bidragande lockemedel var nog också att lilla Ella skulle komma hit: De älskar att leka med Ella, och man märker varje gång Ella är här, att hon allra först, omgiven som hon blir av människor som hon inte träffar varje dag, tyr sig till de andra barnen. Hon är för övrigt nu van att leka med andra barn, eftersom hon går på dagis.

Det roliga med att träffa Ella den här gången var att hennes talförmåga hade blivit så mycket större, kanske också det delvis ett resultat av de dagliga vistelserna på dagis. Hon kan säga flerordsmeningar, och man förstår utan svårighet vad det är hon vill.

Hon blev också väldigt förtjust i att se ett porträtt av sig själv på en av våra bokhyllor, och där lärde hon sig snart också att känna igen fotona på de båda närvarande yngre kusinerna, fastän de här bilderna var tagna när de var betydligt yngre.

Och så kunde hon peka ut både farfar och farmor. Gissa om vi blev glada och stolta!

* * *

Min insats blev att, när gästerna hade gått, diska efter maten. Det tog sin rundliga tid.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^