Sommar i P1 med Sami Said

13 augusti 2013 15:31 | Media, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Jag har noterat, att Sami Saids debutbok rosades och blev prisbelönt, men jag har för egen del inte läst den. Över huvud visste jag mycket lite om honom, när jag i dag satte mig ner för att lyssna på hans sommarprogram.

Hans Sommar hade sina poänger men var, tyckte jag, lite för litterärt konstruerat – för collageartat – för att fungera riktigt bra som talprogram i den här serien. Det fanns för lite av rakt berättande i det.

Dock innehöll det enskildheter som fångade mitt intresse. En del av dessa hade ett samband med att han har aspergers syndrom: vad hjälper det att skicka en pojke med det här relationsproblemet ut för att leka, när ett av symtomen på sjukdomen är att man gärna undviker andra?

Sami Said hade förvisso också andra problem i förhållande till fördomsfulla skolkamrater – han kommer från en eritreansk familj – men man fick nästan intrycket, att de relationsproblem asperger skapar kan ha hjälpt honom att strunta i de påhopp som hade med hans hudfärg att göra-

Kan det också vara så att asperger kan ha bidragit till att länka in hans begåvning på en konstnärlig bana? Att skriva skönlitterärt är ett mycket ensamt värv.

Jag hade inga invändningar mot hans musikval men konstaterar att det han spelade, bortsett från Nina Simone och Yoko Ono, var relativt okänd mark för mig.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^