Sommar i P1 med Nadir ”Red One” Khayat

1 augusti 2013 19:39 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Nej, jag ska genast erkänna, att av all den musik Nadir ”Red One” Khayat spelade i sitt Sommar-program i dag, bortsett då från ”The River” med Bruce Springsteen. inte hör till det jag brukar lyssna på. Joey Tempest, Jon Bon Jovi och inte minst Michael Jackson är naturligtvis bekanta för mig, men jag har inget med dem i min skivsamling. Detsamma gäller även Lady Gaga.

Den personhistoria – historien om sig själv – Nadir Khayat berättade grep mig ändå mer än musiken han spelade och/eller själv har skapat. Det var helt fantastiskt av honom att med tro i bagaget på sin egen förmåga att skapa musik ge sig i väg från Marocko till det avlägsna Sverige och sen slå sig fram kosta vad det ville, ibland utfattig och utan bostad. Och killen lyckades, även om det stora genombrottet kom långt senare. i USA, där han kom att samarbeta först med Michael Jackson och sen med Lady Gaga.

Samtidigt förstår jag både det musikrecept – en avskalat enkel melodi med en refräng som lätt fastnar i minnet – Red One förordade och också tillämpade i sitt samarbete med Lady Gaga, ett samarbete vi fick många exempel på, och jag begriper att han och Michael Jackson fann varandra. Om de som skriver låtar för den svenska uttagningsomgången för Eurovisionsschlagern skrev låtar efter hans anvisningar, kunde Sverige tänkas kamma hem långt fler segrar där.

Jag unnar honom framgången efter många svåra år och noterar att han i värderingen av de länder han har bott och verkat i gav Sverige pluspoäng för att vi här försöker åstadkomma ett samhälle som värderar jämlikhet högt.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^