Löfven gav Reinfeldt en match

7 maj 2012 12:31 | Media, Politik | 9 kommentarer

Stefan Löfven är kanske inte någon stor retoriker, men han gav med sin lugna och sakliga ton Fredrik Reinfeldt en match i gårdagens direktsända TV-debatt. När det gällde jobben, det som socialdemokratin ser som sin huvudfråga, var Löfven både trovärdig och offensiv, och det var ingen tvekan om att det var han som vann den delen av debatten.

I några andra frågor som var uppe till debatt, till exempel vapenexporten, var han – avsiktligt, antar jag – mindre tydlig.

Och i en annan fråga, energipolitiken, tvingas jag att kritisera min partiledare. I fråga om kärnkraften är Löfven fast i sin, tyvärr alltför oreflekterade, roll som före detta fackförbundsordförande. Omtänkandet kommer ju nu på allt flera håll, inte bara i det av naturkatastrof drabbade Japan utan också i ett ledande europeiskt industriland som Tyskland.

* * *

Löfven har fått upp socialdemokratin på banan igen – om det vittnar rader av opinionsundersökningar – och det ska ingen ta ifrån honom. Själv skulle jag önska att han kompletterade sin lugna analys med lite mer av den retoriska glöd hans företrädare, Håkan Juholt, hade.

Fast problemet är nog i grunden inte bara retoriskt. Håkan Juholt gjorde tabbar som, förstorade av en skickligt iscensatt kampanj, obönhörligt ledde till hans fall – men han tände också gnistor av hopp hos människor som på allvar vill förändra samhället. Jag känner inte Stefan Löfven tillräckligt väl för att avgöra vad som i hans budskap är taktisk försiktighet respektive felsyn – men i en del frågor, framför allt frågor om skola och välfärd, skulle han behöva ställa om partikursen mer åt vänster.

I stället för att själv lista fler frågor ber jag att få hänvisa till en kolumn i dagens Upsala Nya Tidning (7 maj 2012), skriven av kulturredaktören i tidskriften Tiden Rasmus Landström, ”S har förlorat hegemonin”. Du hittar artikeln här.

9 kommentarer

 1. Så skönt när någon sätter ens egna tankar på pränt!

  Tack också för mycket läsvärd artikel i UNT!

  Comment by anita l — 2012 05 07 13:16 #

 2. Du skriver så klokt ner våra likartade tankar;)
  Du tog upp det mest väsentliga, och fick litet liv i den bleka debatten igår; den ville liksom inte lyfta alls, kanske bara markera revir?! Och åt vänster ser jag också, att utvecklingen måste gå, inte mot näringslivet och dess ”toppar”.Om man nu kan hårddra det så i korta ordalag. Ditt inlägg var värt att vänta på!!

  Comment by Tar O´ger — 2012 05 07 13:31 #

 3. Jag har läst ditt inlägg flera gånger idag och såg först nu att du stavar Reinfeldt utan d. Namnet blir automatiskt rätt i huvudet, när man läser det.

  Comment by Tar O´ger — 2012 05 07 20:31 #

 4. Till Tar O’ger: Tack för påpekandet – jag brukar vara noga med stavningen och kolla namn när jag är osäker, men här blev det ändå fel. Jag har rättat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 07 22:10 #

 5. […] ett angrepp från höger. Idag är de, efter att under tre decennier ha gått åt höger, istället sårbara för ett angrepp från vänster. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla […]

  Pingback by Löfven på väg upprepa Palmes misstag « Jakten på berättelsen — 2012 05 07 23:03 #

 6. Är det inte en bra och klok taktik i alla sammanhang att gå ut lugnt och sen öka? Det gör uppenbarligen Löfven. Juholt gjorde ju tvärt om.

  Comment by Grubbler — 2012 05 08 14:13 #

 7. Till Grubbler: Det är svårt att veta. Löfven har ju som ny partiledare tagit det mycket lugnt och då fått partiets siffror att öka, men får man döma av den senaste opinionsundersökningen kan det nu – när han har börjat ta ställning – vara slut på den trenden.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 08 14:24 #

 8. Hej! Stefan Löfven gjorde en bra insats i första partiledardebatten.

  Comment by Rustan Rydman — 2012 05 08 20:50 #

 9. Det finns ingen som helst förnyelse inom politiken!
  Det är samma gamla surgubbsmentalitet som förra århundradet.
  http://www.sjolanders.homestead.com/
  Folk kan inte räkna längre än till två: Den eller den, som skall vinna. Han eller han eller Hon eller Han.
  Gud vad infantilt hela skådespelet är.

  Comment by Ture Sjölander — 2012 05 09 12:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^