Första maj, Första maj…

1 maj 2012 7:26 | Musik, Politik, Ur dagboken | 13 kommentarer

Jag har fått pussla lite för att få min Första maj att gå ihop, men till slut har jag fått de olika pusselbitarna att passa ihop. Jag hade gärna demonstrerat och lyssnat på Per Ragnar i Uppsala, men eftersom jag av två olika skäl – ett åttioårsfirande och en träff med sonen Matti, hans Karin och deras lilla Ella – ändå måste till Stockholm, ska jag lyssna till Carin Jämtin på Norra bantorget i stället – jag klarar nog att gå med sista biten i tåget också, tidsmässigt alltså.

Birgitta stannar hemma i Öregrund – hon väntar fortfarande på hjärtklaffsoperation och vågar i avvaktan på den varken utsätta sig för ansträngningar eller den infektionsrisk det innebär att vistas bland mycket folk. Naturligtvis känns det konstigt för henne: stanna hemma – hon som har talat på otaliga Första maj-möten runt om i hela Sverige.

Själv har jag Första maj-demonstrerat varje år allt sedan tidiga tonår. Jag minns fortfarande mitt livs första Första maj-tåg i Sundsvall, känslan av att vara en bland många många likasinnade, av vilka åtminstone de flesta gick i takt med marschmusiken, hur vi unisont hurrade för vår tidning Nya Samhället, när tåget passerade s-tidningens hus…

Senare har jag för det mesta deltagit i Första maj-demonstrationerna i Uppsala, ofta tillsammans med barnen – Birgitta var, i egenskap av riksdagsledamot, VU-ledamot och statsråd, nästan alltid någon helt annan stans i landet och talade.

Att du som jobbade på Socialdemokratiska partistyrelsen i 34 år har deltagit i Första maj-demonstrationen vart enda år är väl inte så konstigt, invänder säkert någon.

Jag medger gärna att det har funnits perioder då jag har haft mina tvivel om partiets kurs, men Första maj har jag aldrig någonsin lockats att avstå från. Jag har nämligen alltid ansett att Första maj, den internationella arbetarrörelsens samlingsdag, är något större än något parti, dess politik och aktuella ledare. Första maj är främst medlemmarnas, rent av arbetarklassens dag.

I min sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred” (Prisma, 1970) hade den här sången en given plats:

Första maj

Text: Hannes Sköld, 1911

Musik: Isländsk folkmelodi

Första maj, första maj
varje sliten kavaj
blir en mantel av strålande ljus,
varje trött proletär
glömmer mödornas här
och går drucken av vårvindars rus.

O du älskogens vår.
som befriande går
över landen i segrarefärd,
du är drömmens också,
och var blick i det blå
är en blick in i undrenas värld.

Vart förtryckarnas hot,
varje vardag med sot
blir i dag som en lumpen legend.
Och vår håg och vår hand
röres fritt utan band,
och vår blick är mot framtiden spänd.

Hannes Skölds (1886-1930) text publicerades första gången i “Sånger om striden och om kärleken”, 1911. Hannes (Johannes) Sköld, filosofie doktor och docent i Lund samt författare, var bland annat med om att tillsammans med Zeth Höglund och Fredrik Ström ge ut den antimilitaristiska och socialistiska handboken “Det befästa fattighuset”, 1913.

13 kommentarer

  1. I spetsen för socialdemokraternas förstamajtåg i Stockholm gick Stockholms Musikkår Tre Kronor, och de spelade mycket engagerat och medryckande.

    Vid ankomsten till Norra Bantorget frågade jag tamburmajoren om ”Den Popedy” ingick i deras repertoar (som i parentes sagt är mycket stor). Han visste precis vad jag frågade om, i motsats till när samma fråga ställdes en timme tidigare till personer i v-tåget (de hade inte en susning)
    Tamburmajoren sa att ”Den Popedy” inte ingick i repertoaren, men bad mig skicka en e-mail; jag kommer att skicka noterna till dem.
    I båda s- och v-tågen ropade man ”krossa fascismen”. Den 9 maj sjunger man den ryska sång som mer än någon annan manifisterar segern över fascismen, ”Den Popedy”, komponerad av David Tukhmanov.
    Vem vet, den kanske spelas nästa första maj. Jag vet att jag är lite provokativ nu, men skulle du, Enn, kunna gå i ett förstamajtåg där orkestern spelar ”Den Popedy”

    Comment by Mats Larsson — 2012 05 01 16:14 #

  2. Från ett soligt men något kylslaget Umeå kan jag rapportera om det största förstamajtåget sen slutet av 1970-talet: Drygt 1200 deltagare. (Jag räknade själv). Tyvärr var det inte socialdemokraternas som samlat så många utan det uppsamlingsheat som varje år återuppstår under etiketten ”Enad vänster” , d v s allt från trotskister och anarkister till vänsterpartister.
    S-tåget var i och för sig inte litet det heller, 420 räknade jag till och på Rådhustorget sen uppgick publiken säkert till uppemot två tusen.
    Bland slagorden åtminstone ett riktigt fyndigt:
    ”En hen! Än sen? – Ingen skillnad på kvinnor och män!”

    Comment by Mats Rosin — 2012 05 01 17:06 #

  3. Mats Rosin, vad tyx om att Västerbottens Folkblad har förvandlats totalt, blivit FOLKBLADET, flyttat ledarsidan längst bak och enligt chefdesajnern har Metro som förebild? Själv ryser jag i märg och ben.

    Comment by Ume-Ruben — 2012 05 01 21:12 #

  4. Ume-Ruben, om Metro som förebild tycker inte jag heller. Och ledarsidan borde fått ligga orörd där den låg. Men alla avgörande beslut fattas ju numera inom VK-koncernen så vad kan man som gammal förhärdad Folkbladare då egentligen vänta sig???

    Comment by Mats Rosin — 2012 05 02 7:09 #

  5. Till Mats Larsson: Jag har inget eget förhållande till den här sången. Mer i princip: självfallet vill även jag krossa fascismen, men samtidigt är mitt förhållningssätt till Sovjetunionen och kommunismen också antagonistiskt.

    Comment by Enn Kokk — 2012 05 02 15:22 #

  6. Få svenskar har ett eget förhållande till ”Den Papedy”, men jag var naturligtvis nyfiken på ditt förhållande till den såsom den kanske främste experten i Sverige på kampsånger och politiska sånger. Det remarkabla med ”Den Papedy” är ju att den tillkom 30 år efter kriget och att den först inte alls föll i god jord hos censuren.
    Tonsättaren Vladimir Shainsky uttrycker det väl:
    ”the song seemed to have turned back the time. Although written three decades after the war, it now seems that it was this song that helped us to gain the victory”.

    Noterna har jag f ö skickat till Stockholms Musikkår Tre Kronor som tackat och tagit emot dem.

    Comment by Mats Larsson — 2012 05 02 20:53 #

  7. ”Den’ pobedy” blir det allt, om man ska translitterera riktigt från ryskan – ‘Segerdagen’.
    Text på ryska och engelska finns i engelska Wikipedias artikel
     
    Många inspelningar av denna märkliga, sentimentala militärpophit – något av ”De sista ljuva åren” i fältuniform – finns på Youtube, bland annat
    med Lev Leščenko
    med Iusif Kobzon
    Annan inspelning
     
    Krokodilen-Gena-kompositören Vladimir Šainskij lär väl f.ö. knappast ha kommenterat ”Den’ pobedy” på engelska språket.

    Comment by Magnus Andersson — 2012 05 02 21:21 #

  8. Till Mats Larsson: Intressant – tack!

    Comment by Enn Kokk — 2012 05 02 21:34 #

  9. Sången heter Den pobedi vilket betyder Segerns dag. Jag anbefaller YouTube som visar två tioåriga uniformsklädda lolitor som sjunger och vickar väldigt på höfterna. Det har hänt mycket i Ryssland på senare år.

    Comment by Björn Kumm — 2012 05 02 21:49 #

  10. Till Magnus Andersson och Björn Kumm: Jag kan själv inte ryska, men musiken är ju verkligen catchy för att använda ett helt annat språk.

    Jag kollade den engelska översättningen och fann inget politiskt stötande eller anmärkningsvärt i den. Som gammal sångöversättare konstaterar jag dock att sångens huvudtema, den sovjetiska segern, är svår att överföra till ett annat språk vars talare inte bär på samma minnen.

    Men den skulle kanske kunna förses med en helt ny text på svenska – sånt har gjorts förr, med framgång.

    Comment by Enn Kokk — 2012 05 02 22:17 #

  11. Till Magnus Andersson: Du har naturligtvis rätt, korrekt transkribering blir ”Popedy”, men eftersom betoningen ligger på ”e” så får ”o” en dragning till ”a”, därav min lite hemagjorda transkribering.
    Sainskijs kommentar är väl antagligen översatt från ryska till engelska. Den finns som du påpekar väl represnterad på Youtube. I Lev Leshchenkos inspelning från 2008 kan man ägna sig åt lite kremologi. Putin och Medvedev står längst fram, men det är Putin som får stå bredvid två män med den viktigaste medaljen – Sovjetunionens hjälte.

    Comment by Mats Larsson — 2012 05 02 22:21 #

  12. En liten fråga: ända sen min uppväxt i Sundsvall har jag alltid betraktat 1-maj-demonstration som FCO:s tåg, inte partiets.. Men här finns det väl olika praxis?

    Comment by Anders T — 2012 05 06 12:53 #

  13. Till Anders Thunberg: FCO, det som numera kallas för LO-distriktet, har alltid varit huvudarrangör eller en av huvudarrangörerna för tåget. Men den nära knytningen mellan facket och socialdemokratin – under en mycket tidig period fungerade partiet till och med som facklig huvudorganisation; senare fanns ju kollektivanslutningen – har gjort att partiet också har varit medarrangör.

    Det här har också medfört att kommunisterna, för att få ut sitt budskap på Första maj, har tvingats att arrangera egna tåg och möten. Från vår ungdoms gemensamma Sundsvall minns jag till exempel att Hilding Hagberg talade på kommunisternas Första maj-möte på hamnplan.

    Comment by Enn Kokk — 2012 05 06 13:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^