Äppelkaka à la estnisk rabarberkaka
16 mars 2012 17:38 | Mat & dryck | 9 kommentarerI morgon ska vi ha gäster, forna medarbetare till Birgitta på Miljödepartementet och deras respektive. På min lott har fallit att stå för efterrätten, och jag har valt att laga en estnisk rabarberkaka men med äpplen i stället för rabarber.
Den gör man i två steg.
Först gör man en bottendeg, i princip en pajdeg:
250 g smör
1 dl socker
1 ägg
250-300 g vetemjöl
Några bittermandlar och det rivna skalet av en citron
Man rör smör och socker poröst och blandar sen i ägget och sist mjöl och riven mandel och rivet citronskal.
Det här brer man ut tunt i en smörad form. Pajbottnen gräddas i ugn, 175 grader, i 4-6 minuter eller mer – känn på pajskalet.
Man ska då ha skalat, kärnat ur och klyftat äpplen så att de med råge täcker pajskalet. Över äppelklyftorna strör man rikligt av en blandning av strösocker och kanel – kanelsmaken ska gå fram tydligt. Över detta häller man sen sockerkaksdeg:
Till sockerkaksdegen behöver man
4 ägg
4 matskedar socker
4 matskedar mjöl
Man startar med att röra ihop äggulor och socker poröst. Sen rör man i mjölet och sist de uppvispade äggvitorna
När man har hällt detta över äppelklyftorna, gräddar man i 175 grader, 15-20 minuter eller mer – känn efter med provsticka.
Serveras avsvalnad tillsammans med vispgrädde.
Själv gör jag oftast dubbel sats, och då behövs det här förstås stå längre i ugnen än om man följer grundreceptet.
9 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
åh vad gott det låter
om sådär 2-3 månader när snön är borta och rabarberna knoppas ska jag prova med rabarber
Fast utan kanel då så klart!
Comment by britta sethson — 2012 03 17 9:37 #
Till Britta Sethson: Jag har faktiskt aldrig gjort den med rabarber, men enligt den estniska kokbok jag har hittat receptet i ska det vara kanel (och socker) även i originalkakan, den med rabarber.
Comment by Enn Kokk — 2012 03 17 11:53 #
Jag provar och rapporterar sen på min blogg hur det blev… men det dröjer länge länge
Comment by Britta Sethson — 2012 03 17 13:50 #
Tack för receptet på din kaka, den måste jag bara göra vid tillfälle, låter jättegod.
Comment by Anne-Marie Näslund — 2012 03 17 17:12 #
Hej. Läsvärd blogg du har. Pajen låter god, gör du den dubbla satsen i långpanna?
Hälsn o tack
Comment by Linnea Larsson — 2012 03 17 22:49 #
Till Linnea Larsson: Den dubbla satsen har jag oftast gjort i ett stekfat.
Comment by Enn Kokk — 2012 03 18 9:09 #
Enn vilket ljuvligt recept, jag längtar efter att testa!
Comment by Eva — 2012 03 18 21:36 #
Hur faaaaan tänker du??
Comment by felix — 2015 12 09 12:33 #
Till Felix Svensson: Jag förstår inte frågan.
Comment by Enn Kokk — 2015 12 09 13:09 #