Finska statliga Altia nu störst på den nordiska alkoholmarknaden. Köper franska Renault cognac

11 november 2010 21:46 | Mat & dryck | 8 kommentarer

Den sittande borgerliga regeringen sålde ut den framgångsrika svenska statliga spritjätten Vin & Sprit till franska Pernod Ricard. Många varnade redan då för att fransmännen nog egentligen mest var intresserade av att ta över det internationellt framgångsrika guldägget Absolut vodka, och de verkar få rätt. Pernod Ricard sålde till exempel vidare en del av V & S’ lokala spritmärken, O P Andersson, Skåne, Bäska droppar, Gammal Norrlands med flera, plus ett antal av företagets vinmärken till finska Altia – med den paradoxala påföljden att ett antal av svenska staten tillverkade alkoholprodukter nu i stället kom i finska statens ägo. Bland det som hamnade i Altias, det vill säga finska statens ägo fanns också Grönstedts cognac, vars olika varianter sammanlagt har 57 procent av den svenska cognacsmarknaden.

Pernod Ricard har i sin strävand att nå en av de världsledande positionerna inom sitt affärsområde kraftigt ökat sin skuldsättning, vilket väl har bidragit till lusten att sälja av till exempel ett antal av de svenska förvärven. Nyligen har Pernod Ricard, av allt att döma av samma skäl, slimmat sin cognacsportfölj genom att till samma Altia sälja sitt cognacsmärke Renault. Det är internationellt sett ett ganska litet cognacsmärke, dock med viss position i de nordiska länderna, så det ligger förstås nära till hands att sälja till en nordisk aktör. Affären är beroende av konkurrensmyndigheternas godkännande, men eftersom den görs, kan den rimligen inte öka Altias marknadsandel stötande mycket.

Går den i lås, kan vi som gärna handlar alkohol från ett företag som ägs av finska staten i fortsättningen växla våra Grönstedts-inköp med inköp av Renault Carte Noire Extra, Renault Carte d’argent XO och Renault Bleu Nuit VS.

En intressant effekt av den svenska regeringens utförsäljning av Vin & Sprit och Pernod Ricards senare styckning av företaget är att det av finska staten ägda Altia nu är störst i sin bransch i Norden och Baltikum. Sköter det sina kort väl, kan förvärvet av Renault cognac kanske bli ett första litet steg på vägen att bli stort också i andra delar av världen.

Pressgrodor

11 november 2010 12:11 | Citat | 3 kommentarer

hittade via Journalisten nummer 13 2010:

IOGT-NTO: Dälje 16/10 18.30
En råtta på menyn
Teater + 3-rätters supé.
Medl. o allmänh välk.”

Sundsvalls Tidning

Trots att hon är nyskild från maken
sedan tolv år är hon vid gott mod

Svensk Damtidning

”Håkan Damm var verksam vid den svenska bestickningen i Amman.”

Ystads Allehanda

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^