Fars dag i stället för farsdag

14 november 2010 11:35 | Mat & dryck, Politik, Prosa & lyrik, Serier, Ur dagboken | 1 kommentar

I mitt parti är det farsdag för jämnan för närvarande. Därför känns det som omväxling skönt att bli firad på Fars dag.

Hustrun har varit i Island men hade för den skull inte glömt bort att jag skulle firas lite på söndag morgon. Efter en orolig natt, som jag till en del hade tillbringat i en länstol, vilket gjorde det lättare att andas genom de förkylningstilltäppta andningsvägarna, väcktes jag – nu åter sovande i sängen – av en uppvaktande maka.

Bokpaket hade hon också med sig: Arto PaasilinnasParadisets fångar”, Franz KafkasBrevet till fadern” och så Art Spiegelmans serieberättelse om nazisternas judeförföljelser, ”Maus”.

Spännande böcker allihop. Men just nu läser jag bara Birger Norman inför min medverkan i ett seminarium om hans författarskap måndag om en vecka på ABF-huset i Stockholm. Till Fars dags-böckerna får jag återkomma senare.

På köksbordet fanns sedan en smörgåstårta, så väldig att den – trots att den var mycket god – kan tänkas räcka till nästa Fars dag. Den hade mor i huset snott ihop i arla morgontimmen. Och bredvid min kaffekopp hade hon ställt en stor röd amaryllis.

Den ska jag ställa mellan mina båda nerium i fönstret i mitt arbetsrum.

* * *

Nu står den där, och den har fått sällskap av en julros, som jag fick av dottern, Kerstin, som var här och hälsade på. Också hon fick av smörgåstårtan, som Birgitta åter hade tagit fram till lunch – men det finns fortfarande kvar av den.

Medan jag motade min förkylning genom att sova, var Inger här. Inger är fru till Annas pappa Bengt, och hon hade av Anna fått i uppdrag att överbringa en farsdagshälsning från Anna till mig. Så nu har jag också ett gammaldags änglaspel (men med bockar i stället för änglar), ett sånt där som drivs runt av värmen från ljus.

* * *

Från Egypten anländer en hälsning per mejl, skriven på ett tangentbord som saknar bokstäver med prickar och ringar: ”halsningar pa Fars dag”. Det är undertecknat av någon som tecknar sig Mahatti Dahal.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^