Finska statliga Altia nu störst på den nordiska alkoholmarknaden. Köper franska Renault cognac

11 november 2010 21:46 | Mat & dryck | 8 kommentarer

Den sittande borgerliga regeringen sålde ut den framgångsrika svenska statliga spritjätten Vin & Sprit till franska Pernod Ricard. Många varnade redan då för att fransmännen nog egentligen mest var intresserade av att ta över det internationellt framgångsrika guldägget Absolut vodka, och de verkar få rätt. Pernod Ricard sålde till exempel vidare en del av V & S’ lokala spritmärken, O P Andersson, Skåne, Bäska droppar, Gammal Norrlands med flera, plus ett antal av företagets vinmärken till finska Altia – med den paradoxala påföljden att ett antal av svenska staten tillverkade alkoholprodukter nu i stället kom i finska statens ägo. Bland det som hamnade i Altias, det vill säga finska statens ägo fanns också Grönstedts cognac, vars olika varianter sammanlagt har 57 procent av den svenska cognacsmarknaden.

Pernod Ricard har i sin strävand att nå en av de världsledande positionerna inom sitt affärsområde kraftigt ökat sin skuldsättning, vilket väl har bidragit till lusten att sälja av till exempel ett antal av de svenska förvärven. Nyligen har Pernod Ricard, av allt att döma av samma skäl, slimmat sin cognacsportfölj genom att till samma Altia sälja sitt cognacsmärke Renault. Det är internationellt sett ett ganska litet cognacsmärke, dock med viss position i de nordiska länderna, så det ligger förstås nära till hands att sälja till en nordisk aktör. Affären är beroende av konkurrensmyndigheternas godkännande, men eftersom den görs, kan den rimligen inte öka Altias marknadsandel stötande mycket.

Går den i lås, kan vi som gärna handlar alkohol från ett företag som ägs av finska staten i fortsättningen växla våra Grönstedts-inköp med inköp av Renault Carte Noire Extra, Renault Carte d’argent XO och Renault Bleu Nuit VS.

En intressant effekt av den svenska regeringens utförsäljning av Vin & Sprit och Pernod Ricards senare styckning av företaget är att det av finska staten ägda Altia nu är störst i sin bransch i Norden och Baltikum. Sköter det sina kort väl, kan förvärvet av Renault cognac kanske bli ett första litet steg på vägen att bli stort också i andra delar av världen.

8 kommentarer

  1. Ingen ko på isen. Det vet vi ju alla att finska staten kommer att göra konkurs på köpet, för stater kan ju inte sköta företag, för det är väl inte bara svenska staten, när de borgerliga styr, som inte klarar den saken?

    Comment by Kerstin — 2010 11 12 1:15 #

  2. Vin & Sprit var väl så att säga en naturlig del in den alkoholpolitik som en gång var.

    I sig ser jag inte att företag i allmänhet behöver vara offentligt ägda, inte typen vin % Sprit som inte är en ”allmän nyttighet” som är av slaget ”naturliga” monopol som. Tycker att man kan hålla sig till vad som verkar ha varit tidigare filosofi, allmänna nyttigheter som el, tele, och sådant som i stort betalas av det gemensamma. Och då med filosofin att man levererar till nettokostnad till kunderna som också är ägarna. Historiskt har det varit mycket framgångsrikt och gett svensken dessa allmänna nyttigheter till låg kostnad och varit en viktig del av vår internationella konkurrenskraft.

    När man börjar prata om Vattenfall etc i kamerala termer som att de ger intäkter till staten slirar man betänkligt på logiken, det handlar då om vad man skulle kunna kalla en dold beskattning av medborgarna som både är ägare och kunder i Vattenfall.

    Utförsäljningen av apoteket kommer att stå medborgaren dyrt i kostnaden för distributionen av de gemensamt betalda läkemedlen. Ytterst en försäljning framdrivet av EU. Man ser med oro på vad Alliansen kommer att göra med tunga saker som Vattenfall etc. Telia är fortfarande den stora aktören i Sverige inom tele om än bara knappt 40% numer ägs av staten, men just den här typen av grundläggande infrastruktur är det förstås viktigt att landet har kontroll över.

    Comment by lasse — 2010 11 12 13:07 #

  3. Till Lasse: När det gäller senare delen av ditt resonemnag är vi helt ense.

    V & S var ju tidigare en del av ett samhällsmonopol med nykterhetspolitiska förtecken, men sen koncentrerade staten sina insatser på det området till Systembolaget, alltså till distributionsledet, varvid fortfarande statligt ägda V & S, om än stort på den svenska marknaden, blev ett levererande företag bland andra. Under den här perioden fick V & S sina stora framgångar, blev ett av världens ledande företag på alkoholtillverkningens område.

    Jag hör inte till dem som ser några hinder för att staten äger framgångsrika företag även på områden som inte ingår i den kategori företag som du nämner i ditt stycke två. Motiven för ett sådant företagande kan variera – att skapa jobb i Sverige, att bidra till att upprätthålla konkurrens och så vidare – men även staten bör, enligt min mening, kunna driva företag.

    Den sisttande alliansregeringen har ju den uppenbart falska föreställningen, att statligt ägda företag på grund av ägarskapet är dömda att gå sämre än privatägda, men det faktum att staten framgångsrikt har drivit och fortfarande driver vissa företag är ju bevis för att den borgerliga ståndpunkten på det här området är en idologiskt betingad villfarelse.

    Comment by Enn Kokk — 2010 11 12 13:46 #

  4. Jag har inget emot att staten hade drivit företag typ Vin & Sprit vad skäl det må ha varit. Det har förmodligen även det bidragit till att alkoholdrycker blivit ”onädigt” dyra för svensken i kostnaden för inköpen, de har ju även gjort ett utmärkt jobb, Grönstedts och portvinet vad det nu heter lär ju ha varit toppkvalitet till modest pris trots alkoholskatten.
    .
    Däremot kan jag hålla med Svenskt Näringsliv när de beklagar sig över att kommunala bolag som har det offentliga som huvudkund ägnar sig åt att på marginalen konkurrera med privata företag medan deras fasta kostnader etc kompenseras av deras huvuduppdrag mot det offentliga. Det gör situationen omöjlig för de privata företagen som inom vad bransch det nu kan vara ska bära alla sin kostnader på den verksamhet de bedriver.

    Comment by lasse — 2010 11 12 15:48 #

  5. Till Lasse: Fast det omvända existerar också. Inte så få av de numera många privatskolorna konkurrerar med de offentligt drivna genom att inte ha skolbibliotek, ha fler obehörig lärare och så vidare.

    Comment by Enn Kokk — 2010 11 12 16:56 #

  6. Jo det förstås, jag tänkte mest på när de konkurrerar med de som verkar på den privata marknaden.

    Som det du nämner verkar det minst sagt oekonomiskt att splittra upp skolan på olika företag. Jag skulle kunna tro att bibliotek och en rad andra saker sköts effektivare om det samordnas av en huvudman.

    Själv är jag kritisk till kommunaliseringen och tror nog att vårt land inte är större än att skolverksamhet kunde skötas av en nationell myndighet. Det behöver ju inte innebära att de som basar för skolan på lokal nivå eller enskilda skolor inte skulle kunna ha frihet att utforma verksamheten. Risken finns att de skulle ha förre basar i form av lokala politiker över sig. De borgerliga brukar förorda mindre inblandning av politiker, inom skolan verkar de ha varit för att det ökat i kubik.

    Dessutom skulle jag nog också tro på en nationell myndighet som hade hand om sjukvården, men det lär nog vara avlägset det kulle ju i princip skrota landstingen. Jag tror inte på konstlad ”konkurrens” mellan landstingen där det köps av varandra och att ha prestige verksamheter som typ hjärtkirurgi till varje pris, sådant borde kunna samordnas bättre under en nationell myndighet. Som med blodgivningen där landstingen handlar blod av varandra, jag ser inge anledning till att detta inte skulle kunna var en gemensam resurs, centraliserat skulle man också kunna göra bättre reklam för att få blodgivare.

    Comment by lasse — 2010 11 12 17:40 #

  7. 57%? Det stämmer nog inte. Dra av 10% så kommer man nog närmare sanningen.

    Comment by Bo — 2010 11 12 22:05 #

  8. Till Bo Strömberg: Jag hittade den här uppgiften på nätet, men den kan ju vara föråldrad – du vet säkert bättre. Men är din siffra mer korrekt, underlättar det ju Altias övertagende av Renault.

    Comment by Enn Kokk — 2010 11 12 22:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^