En lite märklig Cornelis-platta

1 november 2010 13:53 | Film, Musik | 2 kommentarer

Amir Chamdin har gjort filmen ”Cornelis” – om vem är ju då inte så svårt att gissa. Den har, när detta skrivs, ännu inte haft premiär, men soundtracket föreligger redan som dubbel-CD, ”Musiken från filmen Cornelis” (Metronome Records 5052498-3321-2-0, 2010).

Den här dubbel-CDn innehåller en hel del bra musik men ganska lite nytt och samtidigt värt att lyssna på. Varför andras (alltså än Cornelis’) musik också förekommer här måste man nog ha sett filmen för att begripa. Alltså, jag gillar Lars GullinsFedja” och ”Laburnum vulgare”, Björn J:son LindhsLastbrygga” och Pugh RogefeldtsStinsen i Bro”, ja till och med Siw MalmkvistsTvå små fåglar på en gren”, men jag har inte den blekaste aning om varför de är med i den här kollektionen – att Fred ÅkerströmsÅkare Lundgrens begravning” finns med förefaller åtminstone som något mer sannolikt i en film om Cornelis Vreeswijk.

Kanske är den gemensamma nämnaren helt enkelt gamle Metronome-chefen Anders Burman – det är hur som helst så att cornelislåtarna på de båda skivorna (och alltså i filmen) är hämtade från Cornelis’ tidiga skivor på just Metronome. Kanske var det priset för att man skulle få operera bort Cornelis’ egen röst från några av inspelningsbanden och låta skådespelaren som gör rollen som Cornelis, norrmannen Hans-Erik Dyvik Husby, göra egna tolkningar av några av låtarna.

Det här blir för all del inte så oävet – man får vara tacksam över att Dyvik Husby inte försöker att direkt härma Cornelis. Resultatet blir blandat. Dyvik Husbys ”Ågren” är väl så där, hans ”Mördar-Anders” och ”Huvudlösen för aftonen” hyggliga. Riktigt bra är hans duett med Pernilla Andersson i ”Jag hade en gång en båt”, den som Cornelis en gång i världen gjorde tillsammans med Ann-Louise Hansson. Också ”Brevet från kolonin” känns riktigt idiomatisk.

Men det allra mesta är alltså Cornelis’ egna gamla inspelningar, upplockade ur Metronome-arkivet. Och mycket av det här lyssnar jag mer än gärna på: ”Ballad på en soptipp”, ”Ångbåtsblues”, ”Deirdres samba”, ”Balladen om Herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind”, ”Cool Water på den Gyldene Freden”, ”Fredrik Åkares morgonpsalm”, ”Ballad om en gammal knarkare”, ”Felicia adjö”. Annat är mer umbärligt – riktigt allt som Cornelis gjorde för just Metronome hörde ju inte till det bästa han åstadkom. Men även en cornelisdiggare som jag gör här en och annan återupptäckt: I mitt fall föll jag pladask för hans ”Slusk Blues”.

Till det som bör nämnas hör också ”Hajar’u de då Jack”.

Sonen, Jack Vreeswijk, medverkar också på soundtracket från filmen, med flera egna instrumentala låtar. Jag måste dess värre konstatera att de inte har samma lyster som farsgubbens låtar hade.

Men jag kanske ändrar uppfattning när jag ser dem i sitt filmsammanhang.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^