Melodikrysset nummer 51 2009

19 december 2009 11:58 | Musik, Ur dagboken | 14 kommentarer

Jul för hela slanten var det som vanligt i det melodikryss som ligger närmast julafton.

Just när jag skulle lösa näst sista frågan, kom ett par små änglar vid namn Viggo och Klara hem till morfar, så att morfar för ett ögonblick tappade koncentrationen, men nog var det just änglarna som efterfrågades där.

Men sen, när Eldeman avslutade med ”Ett julkort ifrån dig”, var jag på bettet igen: Det var Anna Book som sjöng.

Annars började krysset nästan som förväntat, med ”O helga natt”, även kallad ”Adams julsång” efter kompositören, Adolphe Adam. Vi hörde den här med Jussi Björling.

Skolad röst har också Loa Falkman, som vi hörde i ”Jul, jul, strålande jul”.

Jag är ju inte religiös, men av dagens ljudillustrationer gillade jag faktiskt psalmerna bäst.

Ett exempel är ”Betlehems stjärna”, som börjar ”Gläns över sjö och strand”.

Ett annat är ”Det är en ros utsprungen” (i tyskt original ”Es ist ein Ros entsprungen”), här dock i en lite ovanlig version med trombonisten Nils Landgren.

Kanske är jag bara traditionalist så här i juletider – tycker om att höra välbekanta sånger som ”Nu är det jul igen”.

I så fall kan det ju finnas en utnötningseffekt bakom det faktum att jag också tycker att ”Hej mitt vinterland låter helt OK. Jag har ju hört den rätt många gånger, med många olika artister också.

Men det här förklaringsmönstret stämmer ändå inte över hela fältet.

Jag gillar Bing Crosby men tycker kanske inte att ”I’ll Be Home For Christmas” hör till det allra bästa inom julsångsgenren.

Och omvänt: Jag har svårt för Carola och är ingen stor fan av Christer Sjögren heller, men deras ”Juletid” låter riktigt bra. Men kanske är det melodin som gör sitt till, Cliff Richards ”Mistletoe and Wine”.

I och med det sista är vi inne på pop- och rockmusik, och som bekant görs det julmusik också av grupper som hör hemma där. I dag fick vi ett exempel, Wham med ”Last Christmas”.

Men fortfarande är det främst soloartister som sjunger in julsånger. Två svenska exempel får avsluta redovisningen av dagens kryss. Vi hörde Sten Nilsson i ”Jungfru Maria” och Jill Johnson i ”The Christmas Song”. Ska jag vara ärlig har jag hört dem göra bättre saker.

Men med detta vill jag inte fördystra julstämningen för någon, inte heller för någon som tycker annorlunda. På den här bloggen får man tycka olika.

Och för egen del vill jag önska alla mina läsare en hjärtans god jul!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^